Rob & Jeanney Huisman

vijf weken Vitesse, een korte evaluatie……. 

vijf weken Vitesse, een korte evaluatie…….

Inmiddels hebben we zes vluchten gehad, waarvan vijf officiële Vitesse/Midfond vluchten plus één op-leer vlucht. We spelen met vooral jaarlingen die als jonge duif niet één keer in de grote wagen hebben gezeten en met een tiental oudere duiven.

We hebben tot nu toe ongeveer 50% prijs gespeeld met gemiddeld 30 duiven mee en dat valt me gezien de onervarenheid van de duiven erg mee. Wel hebben we tot nu tien jaarlingen verspeelt of opgeruimd en of dat mee- of tegen valt kan ik nu eigenlijk nog niet zeggen. Als je weet dat we de afgelopen drie jaar hooguit drie of vier jonge duiven overhielden als we deze op de jonge duiven tour speelden en we nu nog 19 jaarlingen hebben, dan denk ik toch dat we een verstandige beslissing hebben genomen. Het is ook opvallend dat we tot nu toe drie keer één van de jaarlingen voorop hebben gekregen en ook zijn er diverse jaarlingen met drie of vier prijzen van de zes vluchten, dat zijn voor mij een positieve meevallers. Als je dan verder nog rekening houdt met het veel te koude voorjaar, wat voor jaarlingen doorgaans geen voordeel is dan neig ik toch naar een tevreden gevoel.

In de club staan we op de Vitesse op de tweede plek, niet dat ik dit belangrijk vind, maar het zegt wel iets over het afkomen van de duiven. Het was voor dit jaar de bedoeling om een herstart te maken op de dagfond, maar daar twijfel ik op dit moment nog aan. Ik ben toch bang dat de eerste dagfond vluchten nog wat te vroeg komen voor de onervaren jaarlingen, misschien dat we de eerste dagfond vlucht twee of drie ervaren duivinnen spelen en na nog eens twee of drie midfondvluchten alsnog beslissen om een paar jaarlingen op de dagfond te spelen.

Verder zijn er wel wat opvallende zaken.

• De overgebleven ongekoppelde jaarling doffers ( 5 verspeeld en nog 8 aanwezig) doen het best goed, maar luisteren helemaal nergens naar. Als ik ze ’s Woensdag begin op te voeren, dan vliegen ze soms wel anderhalf tot twee uur, om dan ineens als groep te beslissen om naar binnen te gaan. Dat lijkt prachtig, maar als de duivinnen ook nog moeten trainen dan is dit soms best lastig. Ze reageren totaal niet op mijn signalen en dat ben ik dus helemaal niet gewend. Verder is het opvallend dat van de 5 verspeelde jaarling doffers en 5 van een ander hok kwamen….? Misschien heeft dit iets met wel of niet aarden op je hok te maken?

• Bij de duivinnen dus “ slechts” vier duiven weg en ook hier zijn het juist weer de duivinnen die ik heb geruild of gekregen, die problemen hebben om het hok terug te vinden. Ik twijfel totaal niet aan de goede bedoelingen van de schenkers laat dit duidelijk zijn. Inmiddels sluit ik de duivinnen wel op in hokjes van 30x30 omdat ze me teveel gingen aanlopen met elkaar en daar kan ik absoluut niet tegen.

• Ik heb inmiddels zelf al wel door geselecteerd en een viertal duiven uit de groep gehaald omdat ze teveel aandacht van me vroegen, niet goed meetrainden, of anderszins. Ik speel nu dus verder met een dertigtal duiven waarvan tien doffers en twintig duivinnen.

• Gezien bovenstaande is het misschien raadzaam om in het vervolg niet de jongen te ruilen, maar om eventueel eieren te ruilen.

Tot nu heb ik niet getoond, ik wil de duiven zo rustig mogelijk de mand in doen, de oudere duiven begrijpen het wel en ik hoop dat de jaarlingen het nu zo langzamerhand ook doorhebben. Het voelt voor mij wel vreemd dat niet iedere duivin een doffer heeft, waar komt hun motivatie dan vandaan….? We zullen het de komende weken zien.

Succes de komende weken.


Start seizoen 2017/ foto: Samen met mijn moeder duifjes africhten! 

Start seizoen 2017/ foto: Samen met mijn moeder duifjes africhten! Het seizoen 2017 staat op het punt van beginnen.

Het is al weer even geleden dat ik geschreven heb over de gang van zaken op ons hok en ik vind het nu het moment om daar tijd voor vrij te maken. Het is Dinsdag 04 April en we zitten een goede anderhalve week voor de eerste officiële wedvlucht. Ik beperk me tot de vliegduiven en ons nieuwe systeem.

De doffers en duivinnen zitten nog steeds gescheiden en dit dus al vanaf September vorig jaar, we hebben conform ons plan, niet gekoppeld dit jaar. Vanaf 01 Maart hebben we ze losgelaten en ruim een week later zijn we begonnen met het africhten. Het was de bedoeling om dit opnieuw met het ACC wagentje te doen, maar onze afdeling of de NPO heeft weer een regel bedacht waardoor dit niet meer mag. De reden hiervoor is mij volkomen onduidelijk en ik heb hierover tijdens de afdelingsvergadering een vijftal vragen gesteld, maar hierop heb ik tot op de dag van vandaag geen volledig antwoord mogen ontvangen, vreemde sport toch die duivensport. Ik ga me er in ieder geval niet meer druk over maken, want ik wil alleen met positieve zaken bezig zijn en heb absoluut geen zin om over artikeltjes en sub-artikeltjes en nog meer flauwekul te debatteren.

Voorafgaand aan het loslaten en africhten zijn we met een paar duiven en met duivenmest naar Nanne Wolf geweest voor een onderzoek , hij was zeer tevreden over de conditie van de duiven en nadat hij wat uitstrijkjes had gemaakt en de mest was onderzocht bleken onze duiven helemaal schoon te zijn. Voor de goede orde, ze hebben vanaf Augustus 2016 geen medicijnen gehad, hun laatste kuurtje was een geeltablet voor het koppelen voor de na-tour.

Zoals gezegd gaan we dus zelf africhten. We hebben dezelfde losplaatsen aangehouden als vorig jaar dus: Beekbergen, Loenen, Dieren, Doesburg, Elst oost, Elst West, Beuningen, Ravenstein en het is opnieuw prima verlopen. Onze relatief onervaren duiven hebben het tot nu toe allemaal gered, soms met waanzinnige hoge snelheden en soms wat trager, maar ze zijn er nog. Deze week wil ik ze nog één keer Ravenstein geven en dan Vrijdag in de mand voor de laatste africhting met de regio vanuit Groesbeek. Ze voorspellen voor Zaterdag goed weer dus ik heb daar alle vertrouwen in. De laatste week van africhten laten we de doffers en duivinnen bij thuiskomst een uurtje bij elkaar, het is dan een hele drukke boel op het hok met veel ge-koer, gevlieg en vechtpartijen. Door het ongelijke aantal doffers en duivinnen zijn er altijd een paar duivinnen die sip moeten toekijken. We hebben immers 26 duivinnen en 17 doffers dus niet voor iedereen een partner. Ik heb stiekem de hoop dat er door de jaloezie bij de dames nog wel eens wat moois kan groeien…, we zullen het zien.

Op het hok is het vooral bij de duivinnen een rommeltje, sommigen lopen met elkaar aan en anderen vechten als een waanzinnige voor hun plekje, we zullen zien wat het gaat opleveren. Tot nu toe is het opvallend dat van de africhtingen vooral de duivinnen als gekken thuis komen, binnen 5 seconden zitten ze alle 26 in het hok. Wat precies hun motivatie is voor deze drang op het hok is me nog niet duidelijk, het is voor ons immers ook een groot onbekend avontuur en we zullen ongetwijfeld voor grote verrassingen komen te staan, maar dat wisten we van te voren.

De roofvogel is hier vergeleken met de voorgaande jaren vrij rustig, wel heeft hij één jaarling en inmiddels één jong van Jean te pakken, maar zoals gezegd hij is minder aanwezig dan afgelopen jaren. Begin Maart was dit nog anders en zat er heel veel stress op de duiven, zo erg had ik dat nog niet eerder meegemaakt. Ze aten een paar dagen amper 10 gram per dag en de mest was daardoor niet erg best, inmiddels is dat genormaliseerd en eten ze weer prima. Ik vind goed eten erg belangrijk, ze moeten hier immers flink trainen en dan moet er wel vlees opzitten, anders gaan ze teveel in de reserves en dat mag volgens mij zeker in het begin van het seizoen absoluut niet gebeuren. Op dit moment voer in ruim 30 gram per duif en ze voelen uitstekend aan. Vanaf komende week gaan we naar 35 gram en wordt de trainingsintensiteit nog verder opgevoerd.

Zo hier wil ik het voorlopig bij houden, iedereen een goed begin van het seizoen toegewenst en laat vooral je plezier niet vergallen door randzaken, maar geniet van de duivensport op en rond het huis en op de club.


10 Oktober 2016: de rui tijd. 

 
Ik heb de doffer afdeling op het hok aangepast, middels het halveren van de broedbakken, zodat er nu 18 doffers op het hok kunnen. Ze hebben vanaf nu dus een klein broedhok, maar ze zullen het er mee moeten doen. Ik heb 14 jonge doffers over en wil daar niets van wegdoen. Ze krijgen het komende jaar een eerlijke kans om mij te overtuigen en ik heb er alle vertrouwen in dat er een paar bijzitten die dit gaan doen en dan ben ik dik tevreden. De duivinnen zitten op het jonge-duiven hok en tot mijn schrik telde ik er........ 28 stuks!  Het zou dus logisch zijn om er een stuk of 10 op te ruimen, maar  dat ga ik niet doen, ze mogen allemaal blijven. Hoe ik daar het komende jaar mee ga spelen ga ik u in het voorjaar vertellen. Maar als ik de mooie uitslagen van sommige jonge duiven specialisten zie, die vaak hun jongen op de deur spelen, dan denk ik dat dit met jaarlingen ook best eens goed kan gaan. We gaan het in ieder geval proberen en u hoort uiteraard van mij hoe dit bevalt.
 
De rui vind ik ook zo’n mooi verhaal, honderden middelen worden aangeprezen als soort van wondermiddel, maar volgens mij is het allemaal onzin,  allemaal commerciële prietpraat  zeg maar. Ik heb een paar jaar geleden al eens een proef gedaan met allerlei ruivoerders. De samenstellingen van de ruimengelingen van de diverse merken waren significant anders, maar zoals ik al vermoedde  ruiden de duiven op alle voermerken prima. Overigens is het wel zo, dat ik vooraf alle mengelingen heb gekiemd om de kwaliteit van de zaden te testen en die waren van alle geteste merken redelijk tot goed. Ik geef zelf naast een goede ruimengeling van Beyers, wat onkruidzaad, wat snoepzaad, veel grit en wat mineralen, bovendien zit er alle dagen knoflook in het water. Verder zitten de duiven heel veel in de ren, dus als je zuurstof als medicijn ziet, dan krijgen ze daar heel  veel van. Ik heb geprobeerd om de duiven twee keer per week los te laten voor een uurtje, maar daar ben ik inmiddels alweer mee gestopt, omdat de rover op dit moment veel te actief is in onze regio. Verder krijgen de duiven twee keer per week de mogelijkheid om te badderen, ik doe dit nu in de ren en daar maken ze tot nu toe gretig gebruik van.

Verder vind ik het persoonlijk heerlijk dat het seizoen voorbij is, de druk gaat bij ons dan ook direct van de ketel, ’s- morgens  het hok even schoonmaken en ’s- middags tegen 16:00 uur krijgen ze voer, ongeveer 25 gr per duif. Ik pak de duiven in deze periode niet in de hand, omdat ik bang ben om de nieuwe pennen te beschadigen, dus het is echt rust in en om ons hok en zoals gezegd wij vinden het heerlijk.

Iedereen een goede Herfst toegewenst, geniet er van.

September 2016, Het zit er weer op. 


Schreven we eerder al over de mooie resultaten op de na-tour,  nu kunnen we vertellen dat we in onze club zowel aangewezen als on-aangewezen  1e zijn geworden en dat onze beste doffer de “831” kampioensduif is geworden, hij speelde de laatste vlucht op een groot jong weer een mooie 1e plaats.  We hebben er veel aan gedaan, zo hebben we  de duiven twee keer per week gelapt en ze hebben elke dag ruim een uur bij huis getraind met de vlag, het is dan motiverend als dat beloond wordt met goede resultaten.
 
Zoals inmiddels wel bekend rijden we  wekelijks twee keer met het ACC wagentje, het is de bedoeling  om de latere jonge duiven op te leren en we hadden overall een mooie deelname, gemiddeld een goede 350 duiven. We hebben ze via Loenen, Dieren en Doesburg naar Elst en Duiven gebracht en de laatste twee keer zijn ze naar Ravenstein geweest, het is prima verlopen. Wij zijn  geen enkele jonge duif verspeelt en dat was één van onze doelstellingen.  We hebben nu een mooie en grote groep jonge duiven overgehouden voor komend jaar, weliswaar niet met de ervaring die je graag zou willen, maar wel zijn ze in totaal een keer of twintig weggeweest, waarvan acht keer met het ACC wagentje en dus ook met overnachtingen in het lokaal en de bij behorende stress. Deze test is uit nood geboren, we hebben immers de afgelopen jaren maar zeer weinig jongen overgehouden en dat kon zo niet verder gaan. We zullen in het voorjaar 2017 met deze jongen al vroeg starten met wegbrengen, dit om ze zoveel als mogelijk ervaring mee te geven en om ze weer snel in een ritme te krijgen, we zullen dan zien wat het gaat brengen.  Ik heb me wel voorgenomen om extra voorzichtig te zijn met deze groep duiven, ze gaan alleen de mand in bij goede weersverwachtingen en we beginnen weer met korte afstanden.

Het is mijn bedoeling om de groep zelf op geleerde jongen het komende jaar op de deur te gaan spelen, precies zoals jonge duiven specialisten dat met de jonge duiven doen. Ik weet nog niet hoe ik dat precies ga inrichten maar daar ga ik me dus de komende tijd in verdiepen. Als ik niets meer verspeel op de trainingen is het de bedoeling om van de ervaren groep duiven er slechts een tiental over te houden, deze  speel ik in 2017 op totaal weduwschap. Van de zelf op geleerde groep jonge duiven mag in principe alles aanblijven en overwinteren, ze krijgen  komend jaar allemaal een eerlijke kans en ik hoop dan maar dat er uiteindelijk veel minder verspeeld  worden,  zodat  we in 2018 weer een mooie groep goed op geleerde en getrainde duiven hebben zitten die op alle vluchten kunnen meedoen.  We zullen dit traject ook in 2017 en 2018 voortzetten, dus opnieuw met twee groepen jonge duiven gaan werken, één groep voor de jonge duiven vluchten  en één groep die we zelf minimaal twintig keer opleren in hun geboorte jaar. Ik verwacht in 2019 dan een goede en betrouwbare evaluatie te kunnen maken, we hebben dan immers drie jaar aaneen op deze manier gewerkt.

We sluiten dit jaar af en zijn uiterst tevreden, we hebben met een beperkte groep duiven mooie resultaten behaald. Regio overwinningen, Kring overwinningen en eerste plaatsen in de club. Ook hebben we mooie prijspercentages behaald en zijn we 1e kampioen op de Vitesse, 2e op  de Midfond en weer 1e op de na-tour geworden, allemaal resultaten om erg tevreden over te zijn. De duiven en wijzelf gaan nu op rust, onze duiven komen vanaf nu niet meer buiten tot februari 2017, ze krijgen alle tijd en rust voor een goede rui.
Iedereen een mooie herfst en winter toegewenst en gingen zaken niet zoals u dat graag zou zien, bedenk dan dat iedereen volgend jaar gewoon weer op nul begint.

21-08-2016 van alles wat.....? 

21-08-2016 van alles wat.....? Gister speelden we alweer onze 2e natour vlucht vanuit Duffel, voor ons een goede 160 km en net als vorige week ging het fantastisch. We spelen een 1e prijs in de club op 284 duiven met “Red Bull”, en hij speelt tevens een eerste van de kring Apeldoorn  op ongeveer 1600 duiven. Deze “Red Bull” is een leuk verhaal. Hij is door Jean uitgezocht op de markt van Lier, samen met nog drie andere Belgische duifjes. We hadden in eerste instantie enorme spijt van de aanschaf,  want een week later was de hele jonge garde ziek en drie van de vier aangeschafte Belgjes gingen dood, overigens samen met nog enkele van door ons zelf gekweekte jongen. Red Bull is blijven leven en daar hebben we dan uiteindelijk geen spijt van. Als jonge duif presteerde hij helemaal niets en ook als jaarling was het maar middelmatig. Op enkele Vitesse vluchtjes pakte hij wat leuke prijsjes, maar zodra de afstand boven de 300km kwam was het afgelopen. Op de natour in 2015 speelde hij al een 4e en 6e prijs in de club en mede gezien de enorme verliezen bij de jonge duiven mocht hij blijven. Dit seizoen is er door omstandigheden amper met de doffers gespeeld, maar op de natour mogen ze dan nog een paar keer mee voor de prijzen. Was hij vorige week al mooi op tijd, deze week speelt hij dus een 1e van de Kring. Het kan vreemd lopen allemaal.  In de club spelen we  1,4,6,11, 20, 22 et cetera en ook in de kring staan deze duiven allemaal hoog genoteerd.  In de stand staan we na twee vluchten 1e aan en 1e on-aangewezen… mogen we best een beetje trots op zijn toch?

Wat gaat het toch snel allemaal, het was een seizoen met veel zogenaamde “ slechtweer”- vluchten, koude, regen, wind, late lossingen er was telkens wel wat. Maar zoals altijd zijn er bij ieder vlucht verliezers en winnaars en wij mogen zelf absoluut  niet klagen, we hebben een mooi seizoen gehad. Twee regio overwinningen en drie kring overwinningen, met enkele mooie series, daar doen we het voor. 

Met de jonge duiven was het vanaf vlucht 1 gelijk drama. Jean heeft zoals altijd veel energie gestopt in de begeleiding van de eerste ronde van 25 duiven, maar het heeft niets uitgehaald. Zoals gezegd was het de eerste vlucht gelijk raak: 23 jongen mee en 3 thuis……?  De vlucht vanuit Breda zullen we niet snel vergeten, we waren en zijn er eigenlijk nog steeds kapot van! Hoe is het mogelijk dat er in deze tijd met zoveel technische hulpmiddelen gelost is op die dramatische dag. Ik denk dat er in de kring Apeldoorn ongeveer 80% van de jonge duiven verloren is gegaan. Het heeft ons doen besluiten om de 2e ronde van 30 jongen, dit jaar niet meer te spelen met de grote wagen, ik heb er simpelweg geen vertrouwen meer in.  We hebben deze ronde inmiddels zelf een keer of 10 weggebracht en de komende weken worden  ze op Dinsdag en Donderdag met de ACC wagen, waar een paar honderd duiven in kunnen, verder afgericht. Ik bestuur deze wagen zelf en zal er alles aan doen om het risico met deze duiven tot een minimum te beperken. Iedereen in Apeldoorn mag hier gebruik van maken, het is op maandag avond en woensdag avond inkorven tussen 19:00 en 20:00 uur en ik vertrek met de wagen op Dinsdag en Donderdag ochtend rond 7:30 uur. De kosten bedragen 0,25 per duif dus daarvoor hoef je het niet te laten en ze krijgen een mooie leerschool. In het seizoen 2017 wil ik hiermee al in Maart gaan starten zodat deze toch ietwat onervaren duiven nog wat extra ervaring op kunnen doen. Veel liefhebbers hebben mij voor gek verklaard en zijn van mening dat ik hierdoor domme duiven krijg. Ik ben van mening dat we na vijf jaar pure ellende met de jonge duiven in Apeldoorn  wat anders moeten proberen, immers  “Wie blijft doen wat hij gister deed, blijft krijgen wat hij gister kreeg”! 

Veel succes nog met de laatste natour vluchten en nogmaals wil je jouw jonge duiven ook mee opleren met het ACC wagentje korf dan gewoon in op Maandag en Woensdag  bij pv Zuid-Oost,  heb je hier vragen over bel me gerust. 055-3556177.

"KiKi"was weer ons eerste duif!  

"KiKi"was weer ons eerste duif!  Vreemde sport....?

Ook dit weekend spelen we weer super op de Midfond, zeven van de negen duivinnen in de prijzen en onze eerste duif is opnieuw "Kiki". Ze is o.a. de derde duif in de club en in de kring speelt ze een achtste plek!
Op plaats 63 hebben we er zes van de negen in de klok. 

Met de jonge duiven is het opnieuw één groot drama we hebben er 3 van de 23 thuis gekregen en daar balen we natuurlijk enorm van. In heel Apeldoorn is het overigens drama, in onze club is er op zondag middag afgeslagen terwijl de prijzen er niet eens uit zijn, er zijn welgeteld 35 duiven van de 225 thuis.......?
Niemand in de club had er nog behoefte aan om door te klokken! Ik ga hier niet gissen naar de oorzaken, maar je begrijpt dat er op de club wel veel meningen waren over de lossings-verantwoordelijke mensen.

Komend weekend liggen we stil met de oude duiven en het weekend daarop spelen we alweer de laatste midfond vlucht.
We staan zowel aangewezen als onaangewezen tweede in de club met een ruime voorsprong op de nummers drie en daar zijn we hartstikke blij mee. Ook in de kring en regio staan we goed voor de kampioenschappen. Nog twee weken hard werken aan de gezondheid, conditie en Forme van de duivinnen en dan sluiten we een bewogen seizoen af. 

Succes en veel wijsheid met de jonge duiven, trek je eigen plan en laat je vooral niet gek maken door je omgeving.

25 juni '16 Regio overwinning met "Fleur" op 2491d./  2015 "Fleur" 2e in de regio op 7100 D. 

25 juni '16 Regio overwinning met "Fleur" op 2491d./  2015 "Fleur" 2e in de regio op 7100 D. Zaterdag 25 juni spelen we onze tweede regio overwinning van dit jaar. Onder zeer slechte weersomstandigheden heeft onze duivin van 2014 met ringnummer 1598302 "Fleur" een prachtige regio overwinning behaald.
Ik heb zelden een duif zo doorweekt van de regen thuis zien komen. Vorig jaar eindigde deze prachtige duif nog als tweede in de regio direct achter een hokgenoot, maar nu is het dus raak. Deze duivin heeft dezelfde moeder als onze vorige regiowinnares en ze komt dus uit een dochter van Roosje van Wil&Falco Ebben. De vader is dit keer ook een rechtstreekse van genoemde combinatie en is een zoon uit hun Picasso. 

12-Juni-2016 

Opnieuw mooie successen nu vanuit Laon....12-06-2016

Vandaag hebben we vanuit Laon gevlogen, voor ons een afstand van ongeveer 331 km. We krijgen de "826" voorop en zij heeft al vaker bewezen uit het goede hout gesneden te zijn. Zo was ze in 2015 o.a. natour kampioene in onze club met diverse kopprijzen en vorige week was ze onze tweede duif en dus ook zeer vroeg in de regio op 4500 duiven. Vandaag wordt ze met 3 m/min geklopt  door een duif van  de combinatie B van Zeist en Zonen maar wordt dus wel keurig 2e in de club en 8e in de kring op meer dan 1000 duiven.  We hebben er deze keer 8 van de 11 in de prijzen en vooral daar ben ik super blij mee vorige week nog 10 van de 11 en dus nu weer een hoog prijspercentage. "Kiki" de regio winnares van vorige week temperde eerst onze vreugde nog een beetje, want ze liet als enige erg lang op zich wachten, maar 's avonds rond half tien kwam ze gelukkig als een speer uit de lucht vallen en konden we vervolgens oprecht gaan genieten van de mooie uitslag. Vandaag de duivinnen de hele nacht bij de doffers gelaten en Zondag ochtend heb ik ze lekker samen los gelaten voor wat ontspanning en een lekker bad, vervolgens heb ik ze binnen geroepen en de duivinnen naar hun eigen hok gebracht en afgevoerd. De rest van de dag zal ik niet meer op het hok komen en Maandag ochtend wordt er dan weer gewoon getraind. 

Veel plezier met de voorbereiding voor komend weekend.

05-06-2016: Duivensport een prachtige hobby. 

05-06-2016: Duivensport een prachtige hobby.
Wat een top dag gister met onze mooie duivenhobby. Kiki wint een 1e prijs van de club,  de Kring Apeldoorn e.o., van de hele Regio NO en als klap op de vuurpijl is ze ook nog eens de snelste van ruim 9200 duiven over heel Noord Oost en West  van de afdeling GOU samen. Bovendien spelen we er 10 van de 11 in de prijzen, genieten met volle teugen dus!  In onze vereniging is de Vitesse nu afgelopen en we zijn overall als 1e geëindigd (aangewezen als 1e en onaangewezen als 3e ).
 
Kiki is een super duivin, ze komt uit een doffer van 2014 en die komt uit het uitzonderlijke goede kweekhok van Henk Simonsz uit de lijnen van de Schele van de Jaarling en een duivin van 2007 die komt nog  uit Roosje van Wil en Falco Ebben, dit koppel heeft in 2015 op elkaar gestaan en we hadden er ook een super goede doffer uit die ook al een eerste speelde, echter die is gepakt door de havik, zoals zoveel hele beste doffers bij ons dit jaar. Komend jaar gaat dit koppel uiteraard weer op elkaar en we gaan er voor onszelf maar eens een stuk of 8 jongen uit halen.

 

Laatste nieuws 10 April 2016

Het is Zondag morgen, de zon staat hoog aan de hemel, de doffers hebben net een half uur getraind en zitten nu in bad, ik heb een half uur met Baco, onze hond gelopen, het is een zondag ochtend zoals ik die graag zie.

Door de vele verliezen door de rover, tijdens de eerste weken van het loslaten van de duiven, heb ik de laatste week van Maart opnieuw gekoppeld. Ik heb dit gedaan omdat ik van mening ben dat het voor het weduwschap beter is dat er vaste koppels zijn, duiven moeten straks toch weten waarvoor ze thuiskomen. Aangezien ik zes duiven kwijt ben geraakt en ik nog diverse “over”-duiven had leek me dit de beste oplossing. Het koppelen en op eieren komen is prima verlopen en ik heb inmiddels het besluit genomen om de komende week op het nest te spelen, dus op eieren van een goede 10 dagen. Hoelang we vervolgens het nestspel blijven volgen bekijk ik van dag tot dag, bevalt het dan gaan we misschien een week of drie door, bevalt het niet dan gaan ze op weduwschap. Vorig seizoen op de natour is het ook prima met het nestspel gegaan, dus waarom zou dat nu niet lukken. Het heeft wel consequenties dat besef ik me terdege, zo zal het trainen een stuk minder zijn dan op weduwschap, maar daar gaan we wel wat aan doen. Inmiddels heeft Jean ze een keer of vijf weggebracht met wisselende resultaten, we zitten inmiddels op een goede 50 km en zijn nog niets verspeeld. Aanstaande Zaterdag is de eerste officiële Vitesse vlucht vanuit Breda, hopen dat de omstandigheden goed zijn. We weten uit ervaring dat de jaarlingen het de eerste paar vluchten lastig hebben, dus dan kan het maar beter niet te koud en/of vochtig zijn.

De jongen van Jean gaan nu iedere dag het hok uit, ze fladderen wat om het hok maar trekken nog niet weg, prima lijkt me, ze krijgen straks nog tijd genoeg om weg te trekken. Ze zijn gezond en kunnen de omtrek prima verkennen en dat is nu belangrijk.

17 April:

De eerste vlucht vanuit Breda is inmiddels  vervlogen en we zijn tevreden over het resultaat. We hebben er 6 van de 17 in de prijzen dat kan beter, maar met een 5e en 12e plaats en de 2e getekende voorop zijn we dik tevreden. Het waren de duivinnen die het moesten doen vandaag en dat verbaast me niet gezien de neststand van gemiddeld 10 dagen broeden. Ik heb besloten om de komende twee weken door te gaan met het nestspel en ik verwacht dan ook dat de komende weken de duivinnen de kop prijzen moeten pakken. Voorafgaand aan het seizoen was ik al van mening dat het vooral van de dames moest komen dit jaar en dat blijkt nu ook zo te zijn. Leuk dat onze eerste duif vandaag ook de natour kampioene van onze vereniging in 2015 was, ze gaat dus door met vroege prijzen winnen. Nog leuker is dat een vol zusje van haar, die vorig jaar op de taartvluchten ingespeeld is vandaag onze 3e duif was…..! Ze komen uit een koppel dat nu voor het derde jaar op elkaar staat en blijkbaar is dit niet voor niets. De doffer uit dit koppel won voor ons een 1e op teletekst op ruim 11.000 duiven en de duivin komt van Appie Dunnik uit Staphorst en heeft ouders en voorouders die geweldig gepresteerd hebben, ze is door Jean uitgekozen uit de ren van Appie, daar zaten toen wel 100 duiven, maar Jean wilde per sé deze duivin. Ze heeft het goed gezien dunkt me, want deze duivin heeft al meerdere 1e prijswinnaars gegeven op ons hok!

Ging het goed afgelopen week, verander dan niets, ging het minder, ga dan opzoek naar de oorzaak, want....

“ Als je blijft doen wat je gister deed, dan blijf je krijgen wat je gister kreeg”!

Succes.

Vervolg van de kweek en de voorbereiding op het seizoen 2016 

Vervolg van de kweek en de voorbereiding op het seizoen 2016 Het is vandaag 19 Februari,  we hebben de kwekers  Zondag 24 Januari  gekoppeld. We hadden ze twee keer een dag voor-gekoppeld en waarschijnlijk mede hierdoor verliep de koppeling zonder noemenswaardige problemen, ook hadden we de verlichting bij onze vast-zitters al twee weken aangepast van ’s morgens 08:00 uur tot ’s avonds 22:00 uur. We hebben in tegenstelling tot wat we eigenlijk voorgenomen hadden ook de vliegduiven gekoppeld en deze waren niet extra belicht en in tegenstelling tot de kwekers hebben we de vliegduiven een vrije koppeling gegeven. Na drie dagen waren er keurig 15 koppels gevormd en ook dit zonder noemenswaardige problemen. Uiteraard moet je zo af en toe wat bijsturen, maar dat stelt niet zoveel voor. Alle vliegkoppels zitten nu op het nest en ik verwacht ook hier de komende dagen dat de eerste eieren uitkomen.

Met het uitkomen van de eieren bij de kwekers blijken de doffers plotsklaps wat agressiever te worden en dat heeft ons inmiddels een aantal stuk gevochten eieren en zelfs al een dood jong duifje opgeleverd. Vreemd dat dit gebeurt, ik ken dit gedrag niet uit voorgaande jaren.

De duiven zijn inmiddels  ook allemaal geënt tegen paramixo,  ik vind dit elk jaar weer een vervelend gedoe. Mij ontgaat ook een beetje het nut van deze enting, maar nu ben ik natuurlijk ook geen dierenarts. Ik weet dat gekende liefhebbers in het verleden de duiven behandelden met zoiets als La Sota en dat ging dan gewoon in het drinkwater. Dit middel is destijds gemaakt voor kippen en is van daaruit ook gebruikt voor onze postduiven, waarom dit nu niet meer gebruikt mag worden is mij onduidelijk.  Overigens meen ik mij te herinneren dat onze duiven, voordat er sprake was van deze verplichte enting, veel minder last hadden van Coli, Paramixo, circo virus en meer van dat soort ziektes, misschien is het interessant om het verband eens uit te laten zoeken.

Apeldoorn en jonge duiven…..?

Wij kweken de afgelopen jaren in September altijd nog weer een aantal late jongen duifjes. Wij doen dit omdat het vliegen en overhouden van jonge duiven bij ons al jaren een groot probleem is en met deze laatjes hebben we dan in ieder geval wat duiven achter de hand. Bovendien hebben deze late jongen al enkele jaren achtereen zeer bruikbare duiven opgeleverd, niet veel, maar elk jaar toch één of twee goeden, zo was de asduif in onze club met 17 prijzen zo’n laat jong. Deze jongen laten we de hele winterperiode los, ’s morgens om 08:00 uur gaan ze los en ’s middags mogen ze naar binnen, we kijken daarbij niet naar de weersomstandigheden, regen, wind kou of sneeuw het maakt allemaal niet uit. Vanaf Januari gaan we deze jongen ook opleren, als we tijd hebben en het weer zit mee dan gaan ze de mand in en zo dus ook dit jaar. Tot 18 Februari hebben ze een keer of zeven in de mand gezeten tot een afstand van 25 km, allemaal ten oosten van de vlieglijn Apeldoorn/Arnhem en geen enkele duif verspeelt. Geen duiven gepakt door de roofvogel en niet tijdens het opleren, tot… precies tot gister. Voor het eerst de jonkies naar de andere kant van de Veluwe gebracht op een afstand van goed 25 km  en het was gelijk mis. Zes van de twaalf thuis…. ?  Veel mensen hebben een mening over de enorme verliezen van jonge duiven in Apeldoorn, zo wordt er veel gesproken over meetrekken met de klad en die zou dan  vooral aan de Westkant van de Veluwe liggen. Mijn duiven zaten gister maar in één klad en dat waren mijn eigen duiven en ik ben er van overtuigd dat ze tijdens hun zoektocht ook niet veel duiven zijn tegengekomen. Waarom dan toch deze verliezen….. ?

Komende week weer een enorme spannende periode, de duiven gaan voor het eerst weer los. Wij laten de duiven vanaf de laatste vlucht in September niet meer los en dat betekend dat ze nu dus behoorlijk stram in de vleugels zijn. 
Het lijkt wel of de roofvogels dit weten of zien, want het komt de laatste jaren vaak voor dat ze er een hobby van maken om juist deze duiven te pakken. Vorig jaar nog, tijdens de eerste keer dat ze los waren, pakte de havik onze beste jaarling duivin. Dit talent had op haar laatste vlucht nog een eerste in de kring gespeeld vanuit Tours. Bovendien loop je ook nog het risico van vleugelproblemen, wij hebben het afgelopen jaar hiervoor bruistabletten met calcium/magnesium gegeven en hebben geen problemen meer gehad.

Iedereen succes met de kweek en de voorbereiding op het seizoen, nog een week of zes en de eerste testvluchten zijn er al weer, dus het wordt tijd om in actie te komen.

Het zit er al weer op…..2015 

Het zit er al weer op…..2015
 
Ik had me voorgenomen om dit jaar vaker te schrijven op onze site, zeker omdat  ik door mijn ontslag  in oktober 2014 meer tijd dacht te krijgen, maar het is er niet van gekomen, de zin ontbrak gewoon.
Ja en dan de duiven, we hadden ons aan het begin van het seizoen voorgenomen om niet meer op de dagfond te spelen, omdat we geen duiven hadden van 2011 en 2012,  doordat alle duiven van die jaren verloren zijn gegaan door diverse oorzaken. Ik was van mening dat onze nieuwe ploeg met duiven van 2013 en jaarlingen van 2014 nog niet klaar was voor deze afstanden, dus hebben we ons geconcentreerd op de Vitesse, Midfond en Natour. Ook hadden we de hoop, na de zoveelste verbouwing van ons jonge duiven hok dat we nu eindelijk met succes konden spelen op de jonge duiven tour.
De resultaten met de oude duiven zijn ons erg meegevallen, zo zijn we o.a in onze sterke club Zuid-Oost in Apeldoorn 1e op de Vitesse en 2e op de Midfond geëindigd en dit met een paar super uitslagen. Zo speelden we o.a. een 1e en 2e op ruim 7000 duiven in onze regio, maar hadden ook diverse vluchten met meer dan 70% en soms 80% prijs en speelden we vaak in de top tien. Ook op de natour is het boven verwachting gegaan en eindigen we ook bij de eerste drie kampioenen. In de kring eindigen we ook op alle onderdelen bij de eerste vijf en dat hadden we niet durven dromen. Met de jonge duiven was het in eerste instantie opnieuw drama, in de eerste fase van verduisteren ging het nog prima, maar na een paar weken ging het mis en als het bij ons misgaat dan is er geen houden meer aan, de coli/adeno klachten zijn dan zo erg dat we de duiven er maar heel langzaam en moeizaam overheen krijgen, heel veel jongen gaan dan verloren.  Jean heeft de leiding over deze eerste ronde jongen en ik bewonder haar doorzettingsvermogen met nog zes jonkies op het hok van de 34 blijft ze gemotiveerd en hoe fantastisch is het dan, dat ze op de laatste jonge duivenvlucht vanaf Troyes een 1e speelt in de club, super gewoon.  Bij de duifkampioenen hebben we ook een paar duiven waar we trots op zijn. Ons “musje”, een duivin de  761  die volgens mij nog geen 300 gr weegt is asduif van de club geworden en heeft in de kring 17 prijzen gescoord en eindigt in de kring als 6e asduif  snelheid.  De 826 eindigt als 1e natour kampioen in de club en in de kring wordt ze 4e. De 831 wordt op de midfond 3e duifkampioen zowel in  de vereniging als ook in de kring. Al met al een heel mooi seizoen en we zijn super tevreden.
Bovenstaande resultaten zijn behaalt met voornamelijk duiven van 2013, omdat onze jaarlingen die natuurlijk zeer slecht opgeleid zijn als jonge duif maar niet op de uitslag wilden komen. Zo heel af en toe speelde er één prijs. Pas op de natour ging het beter en zaten de jaarling doffers regelmatig bij de eerste duiven. Nu maar hopen dat ze deze lijn in 2016 gaan doortrekken, ik heb daar wel vertrouwen in omdat er in mijn ogen een paar beloftevolle duiven bijzitten.
We hebben nog 20 late jongen die ik inmiddels een keer of 10 zelf heb afgericht en die gaan vanaf komend weekend de taartvluchten op. We hopen dat hier opnieuw een paar talenten tussen zitten.
Wat hebben we nu geleerd dit seizoen:
1.       In tegenstelling tot wat geschreven en vertelt wordt kun je prima met oude duiven spelen zonder dat zij als jonge duif een uitgebreide leerschool hebben gehad. Wel moet je er zelf veel mee rijden en mag je als jaarling niet teveel verwachten. Maar als tweejarige kun je er veel plezier van hebben.
2.       Wij hebben van 2010 tm 2014 vooral op de dagfond gespeeld en zijn in die jaren telkens in de kring 1e of 2e geworden, met dezelfde duiven kun je ook prima presteren op de Vitesse en Midfond.
3.       De aandacht die aan voer en aan voeren wordt gegeven wordt volgens mij heel zwaar overdreven, wij zijn dit jaar overgestapt op een simpele basismengeling en vullen dit afhankelijk van de zwaarte van de komende vlucht en het moment van de week aan met een eiwitarme mengeling, en wat P-40 korrel,dit is ons uitstekend bevallen. Buiten het seizoen gaat er ongeveer 20% gerst door het voer en dat is dan de graadmeter voor de  hoeveelheid voer in deze periode, ligt er nog gerst in de bak dan wordt er niet gevoerd.
4.       Knoflook in het water is goud, dat is in  ieder geval mijn mening onze duiven hebben nooit luis of wormen en we hebben ze dit jaar één volledige geelkuur gegeven voor het seizoen en ze hebben niets voor de koppen gehad. Wel hebben ze twee of drie keer bij thuiskomst van de vlucht, BS van de Weert in het water gehad voor twee dagen, dit doen we na een vervelende koude vlucht of als de duiven moesten overstaan.
5.       Bijproducten….. zo af en toe biergist over het voer, zo af en toe een zelfgemaakte substantie met … ja  opnieuw knoflook, ui, een jodium tinctuur en aluin door het water, snoepzaad met veel hennep, een bak allerhande en heel veel grit en … sinds een goede drie maanden krijgen de duiven allemaal één dag in de week Yakult in het water, één flesje op zes liter water.
Verder is ons opgevallen dat de duiven dit jaar soms in zeer slechte conditie thuis kwamen vooral na twee nachten mand. Wij denken dat dit te maken heeft met het nieuwe voer dat de duiven in de wagen hebben gekregen, dit voer vraagt veel water en we zijn bang dat dit niet altijd op de goede manier gebeurt. Bij thuiskomst hadden ze soms moeite om op hun pootjes te staan en vielen soms gewoon op de klep, kenners vertelden ons dat dit door watergebrek komt….. Inmiddels weten we dat onze afdeling hier mee bezig is dus laten we hopen op beterschap.
Veel succes met de rui periode en de winterperiode, nu heerlijk ont stressen en de discipline wat laten varen voor jezelf en de duiven en genieten van andere mooie zaken in het leven. Eind Oktober gaan we het kweekhok nog eens kritische bekijken en er zullen duiven moeten verdwijnen, altijd lastig deze beslissingen.
Rob en Jean Huisman.

Balen.....maar niet opgeven! 


Waren  we de vorige keer nog positief over de start van het seizoen , nu is bijna alles anders.
Vorige keer schreef ik al over de agressie van de kweekdoffers en dat ons dat “enkele” jongen en eieren had gekost. Nou dit gedrag heeft zich voortgezet en de uiteindelijke consequentie is dat we van de eerste ronde niet de verwachte 20 jongen hebben maar slechts 10. Tien stuks minder dan verwacht en dit komt dus door of kapot gevochten eieren of zelfs door doodgetrapte jongen.  Gedrag van doffers dat we nog niet eerder zijn tegengekomen op ons kweekhok. Misschien komt het omdat we relatief veel jonge doffers hebben, maar misschien zit het ook in de soort duiven, de tijd zal het ons leren.
 
Op het vlieghok verliep het koppelen en het op eieren komen prima, alles keurig op tijd ondanks dat we niet belicht hadden en de duiven vrij hebben laten koppelen zat alles met 12 dagen op eieren. We hebben de eieren vervangen door kunst eieren en ze vervolgens over laten broeden. Na twintig dagen broeden hebben we ze op weduwschap gezet, tot zover alles conform onze planning.

Vanaf  01 Maart zijn we langzaam begonnen met het loslaten van de duiven en toen begon de ellende op het vlieghok. De eerste keer los en het was gelijk raak, de “814” gepakt door de rover, deze doffer speelde vorig jaar nog een 1e op ruim 7000 duiven en het jaar er voor een 1e op 2400 duiven. Tijdens een bezoek van Gerard Schuiling in het najaar van 2015, betitelde hij hem nog als een absolute topper. Vervolgens hebben we ze weer een paar dagen vastgehouden alvorens ze voor de 2e keer los te laten. Weer was het raak en nu was het de “883”,  vorig seizoen goed voor acht prijzen op tien vluchten en voorbestemd om dit seizoen onze dagfond ploeg aan te voeren. Bij het schrijven van dit stuk op 25 Maart zijn we er inmiddels zes verspeelt en dat is echt balen. Het lijkt elk jaar erger te worden en ik vraag me af waar dit gaat eindigen?  De laatste week zijn we niets meer kwijt geraakt en vandaag heb ik maar eens de schade opgenomen. Zes koppels zijn nu uit elkaar gerukt en derhalve heb ik besloten om vandaag te her-koppelen. Dit was eigenlijk niet de bedoeling, maar het lijkt me onwenselijk om straks doffers en/of duivinnen  thuis te laten komen van de trainingsvluchten terwijl ze on-gekoppeld zitten.

We zullen ze nu twee of drie dagen vasthouden, dit doen we om alle duiven goed aan hun nieuwe partner en/of hun nieuwe broedhok te laten wennen en vervolgens gaan ze weer los.  Zowel de doffers als de duivinnen trainen  inmiddels een goede 45 minuten per dag, dus ik ga er vanuit dat de spieren en de gewrichten inmiddels wel weer los gewerkt zijn.  Na die drie dagen gaan ze weer voor een 45 minuten gezamenlijk los, maar dan moeten ze verplicht trainen met de vlag, zodat ze niet op  het hok lopen te drentelen en meer aandacht  hebben voor hun geliefden dan voor de rover. Ook ben ik van plan om dan te gaan africhten, de ene dag de doffers en de andere dag de duivinnen, zo zit er altijd een partner te wachten en dat lijkt me goed. Na een paar dagen broeden gaat dan de boel weer op weduwschap, later dan de bedoeling was, maar volgens mij nog vroeg genoeg.

Succes met de voorbereiding op het seizoen en laten we hopen dat een groot gedeelte van de rovers inmiddels zijn vertrokken naar Scandinavië.

Nieuwjaar 2016 

Nieuwjaar 2016 Het is 1 januari 2016 en dat is een mooi moment om de plannen die we de afgelopen weken samen besproken hebben voor het seizoen 2016 maar eens aan het papier toe te vertrouwen.

We hebben de afgelopen jaren vaak en veel veranderd van voer, supplementen, medicijngebruik en ga zo maar door.  De resultaten waren meestal gelijk, of we nu het voer van firma x of y voerden het maakte allemaal niet zoveel uit is ons gebleken. Het afgelopen jaar hebben we ook amper medicijnen gebruikt, zoals in mijn vorige stuk al geschreven hebben we in het voorjaar van 2015 een volledige geelkuur gegeven en na twee zeer lastige vluchten hebben we twee dagen BS in het water gedaan, verder niets! Supplementen… ik weet het niet zo goed, biergist lijkt me goed door het hoge gehalte vitamine B, we maken het voer dan vochtig met soms levertraan en soms yoghurt.  Zo af en toe wat jodium in het water kan volgens mij ook geen kwaad gezien de zuiverende werking, maar verder? Wel geloof ik tijdens het seizoen in veel snoepzaad en dan vooral hennep, en zonnebloempitten, ik geloof erg in oliehoudende zaden. Ook geven wij veel grit, elke dag vers, wij hebben dit gewoon door het voer gemengd. Verder hebben we bijna elke dag knoflook in het water en dat verversen we ongeveer eens in de week.

Hoe gaat ons seizoen 2016 er uit zien:

We gaan de kwekers dit jaar koppelen eind januari , we hebben  10 koppels die zijn samengesteld door Geurt Doppenberg.  Hij heeft ook onze kwekers uitgeselecteerd en daar heb ik toch weer veel van opgestoken. Alleen super vitale duiven mogen zich vermeerderen, duiven waar qua gezondheid, een gebrek aan zit, hoe klein ook horen niet op het kweekhok terecht. Het kweek hok is dit jaar aangevuld met enkele prachtige duiven van Henk Simonsz, twee duiven van Gerard Schuiling en een prachtige doffer van Geurt Doppenberg. Allemaal duiven zonder mankementen en  met geweldige afstammingen, dus we zijn hoopvol gestemd. Uit onze kwekers halen we dit jaar twee rondes voor onszelf.

De vliegduiven gaan we een maand later koppelen,  we houden dit jaar geen jongen aan van de vliegers. we laten ze überhaupt niet op jongen komen,  ze gaan dit jaar zo vanaf de eieren op weduwschap. We zullen de vliegers als ze op het nest zitten goed africhten en ze krijgen allemaal de eerste vier Vitesse vluchten een eerlijke kans om zich te laten zien. Na die vier vluchten gaan we beslissen welke duiven verder mogen en welke we thuis gaan houden. Het is de bedoeling dat we dit jaar ook weer met een vijf of zes duiven op de dagfond vluchten gaan spelen, volgens mij zitten er dit jaar voor deze vluchten weer wat talentjes tussen, ik verheug me hier enorm op.

Start seizoen Januari 2015.... 

Start seizoen Januari 2015.... We hebben de feestdagen inmiddels alweer achter de rug en dan wordt het gelijk weer serieuze business hier aan de van Brerostraat. De huldigingen van de fondclub IJsselstreek en de afdeling waren prima georganiseerd en we zijn nog steeds erg trots op de behaalde resultaten op de dagfond. Komende zaterdag hebben we de kampioenen huldiging van de vereniging en deze wordt gekoppeld aan de nieuwjaarsreceptie, dat wordt dus weer een gezellige boel en dan op 10 januari nog een huldiging van de regio en dat is het ook wel weer mooi geweest. De focus moet weer op de duiven en de voorbereiding voor het komende seizoen.

We hebben een vijftiental doffers op de broedhokken zitten en we hebben er voor eventuele verliezen door de roofvogel in februari, maart en april nog twee jaarling doffers achter de hand gehouden. De afgelopen jaren heeft de rover er toch regelmatig één te pakken gehad en we willen toch graag met vijftien koppels beginnen. Ook op het kweek hok zitten inmiddels alle doffers op de broedbakken. Alle duiven zijn geënt tegen paramixo en ze hebben allemaal een kuur van 15 dagen tegen paratyfus gehad. Ze zien er goed uit en we zijn vol vertrouwen.

Het is de bedoeling dat we komende week gaan koppelen, bij de kwekers zal dit enigszins gericht gebeuren en bij de vliegers zullen we een paar koppels zetten en de rest mag vrij uitzoeken. Ik doe dit al enkele jaren en het bevalt me uitstekend. De duiven zijn perfect door de rui gekomen en ook de laatste pennen zijn prima ingegroeid, ze hebben dit jaar geen dure ruimengeling gehad zoals gebruikelijk, maar een mengeling met veel gerst en volgens mij maakt het dus niets uit. Medicijnen krijgen ze in deze periode niet, maar wel zitten er altijd één of twee teentjes knoflook in het water, krijgen ze veel vers grit en mineralen en daar moeten ze het mee doen, zoals al gezegd ze zien er prima uit.

Op het vlieghok hebben we een erg jonge ploeg zitten, met duiven met relatief weinig ervaring, we zullen dus al vroeg in het voorjaar starten met opleren anders gaat dit veel veren kosten. Ondanks het gebrek aan ervaring heb ik er vertrouwen in, ze zien er gewoon goed uit en ze voelen goed aan en dat is volgens mij een goed teken. We starten dit jaar ook eerder met het loslaten van de duiven, we willen dat er al wat vliegconditie is alvorens we gaan africhten en aangezien het seizoen al vroeg in april begint hebben we daarin dus geen keuze.

Iedereen een goede kweek toegewenst.

Kampioen Vitesse 

Zoals geschreven hebben we dit jaar onze aandacht van de dagfond verplaatst naar de Vitesse en Midfond en geheel onverwachts, maar daardoor zeker zo leuk eindigen we in onze sterke vereniging Zuid-Oost zowel aangewezen als onaangewezen op de eerste plaats. Ook op de midfond gaat het boven verwachting, nog twee vluchten te gaan.....?

Verloop van het seizoen 2015 

Het seizoen is inmiddels gevorderd, op de Vitesse rest ons nog één vlucht en op de Midfond nog drie. Het jonge duiven seizoen staat op het punt van beginnen en de kwekers zijn bezig met het grootbrengen van een laatste ronde jongen die naar mijn broer Hans gaan. Nadat hij enkele jaren geleden gestopt is met de actieve wedstrijdsport met duiven door diverse oorzaken, vroeg hij nu weer om een ronde jongen die hij wil uitwennen, misschien toch weer een eerste stap.....?

Op de Vitesse is het tot nu toe boven verwachting gegaan, met dus nog één vlucht voor de boeg staan we op dit moment in de club 1e aan- en onaangewezen en dat in de sterkste club van onze kring is toch een mooi resultaat. Uiteraard staan we dus ook hoog in de kring maar daar bericht ik u over als de Vitesse echt is afgesloten. Ons prijzen percentage is de laatste weken ook mooi boven de 50% en ook daar zijn we blij mee. 

Ook op de Midfond staan we onaangewezen 2e en aangewezen 1e, ook dit hadden we vooraf niet verwacht.  Ook op dit onderdeel hebben we de laatste weken een prijzenpercentage van boven de 50% en dus nog drie vluchten te gaan.

Het resultaat van bovenstaande is dat we op het ondereel snelheid (Vitesse + Midfond+ jongeduiven+ natour) tot dit moment ook bovenaan staan.

Opvallend op ons hok is dat de jaarlingen het laten afweten en dan vooral de doffers. We hebben ze vorig jaar maar zeer beperkt op de vluchten gehad en blijkbaar hebben ze erg veel moeite om het op te pakken. Ook de jaarling duivinnen hadden het in het begin erg moeilijk, maar daar komt nu langzaam verbetering in. De overgebleven jaarling doffers speel ik al enkele weken niet meer en die worden pas weer ingezet op de Natour. In de club hebben we hier al veel over gesproken en velen denken dat het veel te koude weer de hoofdoorzaak is.

De jonge duiven van de eerste ronde hebben inmiddels de bekende jongeduiven ziekte gehad, en zijn daar nu grotendeels van herstelt. Kort na de enting tegen pokken met het bekende kwastje ging het mis. De jongen van de tweede ronde zitten op dit moment ook niet helemaal fris, maar doordat ik daar vorige week nog een vijftal jongen heb bijgezet is dat voor mij wel begrijpelijk. Met deze ronde heb ik ook geen haast, desnoods gaan ze op de taarten vluchten.

Zo, ik laat het hier bij en zoals beloofd schrijf ik over een paar weken over de afloop van de Vitesse.
Succes allemaal met de voorbereiding van de jonge duiven ploeg.

Vlucht Feluy 24-05-2015 

Vlucht Feluy 24-05-2015 Vlucht Feluy gelost om 08.15 afdeling GOU 8 Noord/Oost
1e in de vereniging Pv Zuid-Oost op 401 duiven
1e in de Kring 6 op 1528 duiven
17e op Gou 8 N/O 4783 duiven
later meer......

Spoor der Kampioenen 24 april 2015 

Spoor der Kampioenen 24 april 2015 Regio Noort-Oost Vlucht Hapert: 1-2 Jean & Rob Huisman, Apeldoorn

Jean & Rob Huisman uit Apeldoorn pakken de eerste ( NL13-1795814) "Cartier" en de tweede ( 14-1598302) "Fleur" plaats tegen 7172 duiven. Samen zaten zij afgelopen zaterdag de duiven op te wachten en zien uit twee verschillende richtingen hun eerste twee duiven aankomen.
Blijkbaar hebben ze beiden afzonderlijk van elkaar de snelste route naar huis gezocht!
Samen Opwachten! Maar; niet alleen samen opwachten! 
Rob was fanatiek voetbaltrainer van diverse amateurclubs in de regio en meerdere avonden van huis. In 2005 kreeg Jean zijn vrouw rugproblemen waardoor zij aan huis was gekluisterd. 
Samen hebben ze na een goed gesprek een gezamenlijke hobby gekozen.
Dat werd de postduivensport waar zij samen enorm veel plezier aan beleven.
En dan zitten we ook nog in een echte vriendenclub zegt Rob (Pv Zuid-Oost in Apeldoorn), dus wij genieten volop van de sport. 
Door een probleem met de roofvogel en Coli hebben ze nu een jong duivenbestand, voornamelijk opgebouwd met duiven van Henk Simonsz ( www.pigeonfever.nl
Henk heeft een kweekhok voornamelijk voor de éénhokraces.
Met deze duiven gaan we dit jaar het kortere werk doen.Afgelopen winter zijn Jean en Rob op advies geweest bij de toppers op het kortere werk in de GOU zijnde; Gerard Schuiling uit Wijhe en Joke en Martin Geven. 
Zij hebben ons van prima advies voorzien en waren steeds beried ons te helpen!
Rob en Jean voeren Vanrobaeys, maar wel aangepast met in begin van de week veel gerst.
Wij laten de duiven een kwartier eten, maar dan wel schraal! Ik houd niet van hongerige duiven. Later in de week voeren we wat zwaarder op.

Foto: 14-1598302 "Fleur" de tweede duif 


Super uitslag 18 April vanuit Hapert 

Super uitslag 18 April vanuit Hapert Even een korte mededeling:
Speelden we vorige week al  heel verdienstelijk op de eerste Vitesse vlucht met drie duiven bij de eerste tien in de club.
Vandaag spelen we zowel in de vereniging, de kring en de hele regio Noord-Oost tegen ruim 7000 duiven een 1e en 2e prijs. Verantwoordelijk hiervoor zijn onze doffer met nummer 13-1795814 "Cartier" die vorige week ook al kei vroeg zat en gekweekt is uit een zus van onze beste doffer ooit, de "664" met maar liefst acht zuivere eerste prijzen en een duif die wij hebben van Henk Simonsz uit Friesland. De tweede plaats is voor een jaarling duivin met nummer 14-1598302 "Fleur", zij is opnieuw een nazaat van onze super kweker Picasso! Foto's en verdere info volgen zsm.

Foto: 13-1795814 "Cartier" de eerste duif!

25 maart 2015 

Voorbereiding in volle gang.
 
17 februari heb ik voor het laatst geschreven en we zijn inmiddels een stuk verder.
In het voor de zoveelste keer verbouwde veranda hok van Jean, zitten inmiddels 36 gespeende jonge duiven. Op dit moment is alles oké, ze eten goed en ’s avonds vanaf 17:00 uur mogen ze naar buiten, dit doen ze dan ook graag. We hebben de jongen inmiddels laten enten en ze gaven hierop amper reactie, dat is bij ons wel eens anders geweest, dus ook een goed teken. Tijdens het enten heb ik ze allemaal gekeurd en ik ben blij… dit jaar amper jongen met slechte stuiten of met van die pauwstaarten, gemiddeld cijfer een 7 ½ en ook dat is wel eens anders geweest. Jean heeft ze twee dagen alleen grof voer gevoerd, zodat er geen fijn zaad pikkers tussen blijven lopen. De jongen die na twee dagen nog geen grof voer eten, mogen verdwijnen, maar dat waren er dit jaar dus geen één.
De oude duiven heb ik afgelopen Zaterdag voor de tweede keer gekoppeld. Het is de bedoeling dat ze nog één keer twee of drie dagen broeden en dan gaat het hele spul op weduwschap. Inmiddels hebben ze een keer of vijf de mand gezien voor een kleine africhting, twee keer Beekbergen, twee keer Loenen en één keer Eerbeek. Ik bouw het langzaam op , omdat we in onze vliegploeg ongeveer 80 % jaarlingen hebben met erg weinig ervaring op de vluchten en ik alle risico’s zoveel mogelijk wil beperken. Bij huis vliegen ze een goede 45 minuten en daar ben ik dik tevreden mee. De rover heeft twee duivinnen gepakt in de afgelopen vier weken, waaronder onze meest belofte volle duivin. Zij vloog vorig jaar op haar eerste dagfond vlucht direct een eerste prijs. Van een zeer bekende liefhebber hier in de regio kreeg ik de tip om me vooral niet druk te maken over de duiven die er niet meer zijn, deze spelen namelijk nooit meer een prijs voor je, concentreer je vooral op de duiven die er nog wel zijn was zijn wijze advies. Het is de bedoeling, als het weer het tenminste toelaat, dat we de duiven nog een keer of vier wegbrengen tot aan Doesburg  en dan moeten ze er klaar voor zijn. Binnenkort gaan we voor een mestonderzoek  en een controle van een stuk of vier duiven voor een laatste keuring naar de dierenarts. Kijken of we niets over het hoofd hebben gezien, je kunt nu eventueel voor de vluchten nog ingrijpen. Onze duiven krijgen voorbehoedend geen medicijnen, daar zijn we erg op tegen, wel zit er dagelijks knoflook in het water. Wel zijn we zo realistisch dat als de duivendokter wat ontdekt we direct ingrijpen.
Iedereen veel succes met de laatste weken van voorbereiding.

De kweek en de eerste voorbereidingen op het seizoen.. 

Het is vandaag 17 februari en het is een echte Hollandse dag, buiten een graat of 4 à 5, het miezert een beetje en het is volledig bewolkt, kortom een dag om maar weer eens wat te schrijven. Vanmorgen de duiven nog snel een warm bad gegeven, binnen twee seconden zat alles erin, ze zeggen dat dit een goed teken is, maar ik denk dat we gewoon wat te lang gewacht hebben na het vorige bad. Bovendien ben ik van mening dat juist met deze weersomstandigheden de duiven extra behoefte hebben aan een bad. Ik doe op advies van een ervaren duivenmelker uit onze club, altijd een heel klein beetje bleek in het badwater, worden ze goed schoon van zullen we maar zeggen.
Inmiddels zijn de jongen die “overgebleven” zijn geringd, het is na het koppelen een dolle boel bij ons geweest. Nog nooit hebben we zoveel vechtpartijen gehad en nog nooit zijn er mede daardoor zoveel duivinnen toegetakeld en eieren kapot gevochten. Blijkbaar zijn we bezig, om een wel erg agressieve stam duiven te kweken. We hebben alles geëvalueerd maar we kunnen  niet iets ontdekken dat we anders gedaan hebben dan andere jaren, blijkbaar is het domme pech.
De geringde jongen komen verder goed op en de mest is in tegenstelling tot andere jaren prima. Ze krijgen twee keer per dag een goede kweekmengeling  gemengd met 10% grit, 10% P-40 korrel en 10 % gerst en in een potje doen we één eetlepel van een mix van eivoer, onkruidzaad en snoepzaad, hier zijn ze overigens helemaal verzot op. In het water gaan nog steeds een paar tenen knoflook en twee keer per week gaat er een elektrolyten poeder door het water. Deze elektrolyten mengeling is bestemd voor varkens, maar bevat exact dezelfde bestanddelen als de veel te dure elektrolyten voor postduiven. Het is onze ervaring, dat als je supplementen koopt voor postduiven, je  dan ongeveer 10 x zoveel betaalt als dat je dezelfde spullen koopt voor kippen, varkens of koeien. Bovendien is het volgens mij zo dat er b.v. door de universiteit van Wageningen veel meer onderzoek wordt gedaan naar voeding voor kippen en varkens dan naar voeding voor postduiven. In de varkens en pluimvee sector gaat nu eenmaal veel meer geld om dan in onze sport en daar waar het meeste geld te verdienen is zit volgens mij de meeste kennis. Nu ik dit schrijf vraag ik me eerlijk gezegd ook af of we de P-40 korrels niet moeten vervangen door goede kippen korrels. Ook deze zijn namelijk vele malen goedkoper dan de door ons gebruikte korrels. Nu veranderen terwijl er jongen in de schaal liggen ga ik niet doen, maar vervolgens denk ik wel dat we ons eens goed gaan verdiepen in de kippenkorrels en dan vervolgens gaan overstappen.
 
Na a.s. weekend wil ik beginnen met het loslaten van de duiven, het wordt tijd dat het luie zweet eruit gaat en de spieren weer aan het werk gaan. De “kenners” in de duivensport hebben immers beslist dat we al vroeg in April gaan starten met de Vitesse en ik wil ze voor de eerste vlucht toch echt een paar keer afgericht hebben. We hebben een hele jonge en ook onervaren ploeg en daarom wil ik ze voor de 1e vlucht nog wat ervaring op laten doen.
Iedereen nog veel succes met de kweek en alvast een goede voorbereiding toegewenst.

Kweek seizoen 2015 

Kweek seizoen 2015 De kweek seizoen 2015.
Zoals geschreven hebben we de duiven op 07 januari in de avond gekoppeld, we hebben deze datum gekozen om er voor te zorgen, dat de eieren uitkomen met volle maan. We hopen nu, dat de duiven met een dag of tien op eieren zitten en dan moet dit goed komen. Ik heb enkele artikelen gelezen waarin de vermeende voordelen stonden voor jonge duiven die met volle maan geboren worden. Zo wordt er bijvoorbeeld verondersteld dat deze jongen sterker zijn, dat ze minder vatbaar zijn voor allerlei ziekten en dat er dus ook minder verspeeld worden, dit alles klinkt ons natuurlijk als muziek in de oren en waarom zouden we  het dan niet eens proberen?
 
In het najaar 2014 zijn er uit een aantal zeer bijzondere duiven van onze vriend Henk Simonsz een paar late duivinnen uit zijn super koppels ons kweekhok komen versterken. We hadden de hoop dat we hier nu al direct mee aan de slag konden, maar dat bleek dus niet zo te zijn. De jonge duivinnen begrepen nog niet helemaal wat er van ze verwacht werd en we gaan ze nu rustig de tijd geven om uit te groeien en ze krijgen vervolgens nog gelegenheid voldoende om hun kweekwaarde aan te tonen. We hebben derhalve onze koppeling op papier behoorlijk aan moeten passen, maar  zoals Johan Cruijff altijd al zei “ieder nadeel heeft zijn voordeel”. Volgens ons zijn er toch weer een paar hele mooie koppels ontstaan, afwachten wat dit op gaat leveren. De koppeling heeft hierdoor wel wat vertraging opgelopen dus of we onze doelstelling: “ vollemaan jongen”, nog gaan halen moeten we maar even afwachten.
 
Op het vlieghok  heb ik er voor gekozen om een aantal koppels te zetten, omdat we hier ook graag jongen van willen en de rest vrij te laten kiezen. We hebben dit vrij paren ook in de jaren 2008 tm 2012 gedaan en dat is me altijd goed bevallen. We hadden de vliegduiven in tegenstelling tot de kwekers niet vooraf belicht, ik durf dit niet goed, omdat ik dan bang ben dat dit de rui verderop in het seizoen nadelig beïnvloed. Het koppelen ging zeer moeizaam, niet omdat de doffers geen “zin” hadden, maar ze wilden misschien wel te graag, ze waren enorm agressief. Veel duivinnen werden compleet vernield en ik heb diverse duivinnen ’s avonds van het hok moeten halen. Ook onze top duivin “Diva” werd enorm aangepakt en ook haar heb ik de volgende dag van het hok moeten halen, ze kon de volgende ochtend haar ogen niet meer open krijgen en we hebben haar met enkele druppels “ogentroost” weer op de been gekregen, we zijn hier enorm van geschrokken. Gelukkig had ik een paar duivinnen als “over” zitten en ik heb langzaam maar zeker duivinnen weer bijgevoegd, het was daarbij heel opvallend dat bepaalde doffers bijvoorbeeld alleen een blauwe duivin wilden en absoluut geen kras duivin. Andere doffers zaten er net weer anders in, heel vreemd en ik had dit nog niet eerder meegemaakt. “Diva”, zat vorig jaar gekoppeld aan een vale doffer, maar die heeft de selectie niet overleefd, en ze wilde niets weten van de andere doffers. Ik heb haar een paar dagen in het jonge duiven hok gedaan met een doffer die tot dan toe alle duivinnen had vernield en……. ze zijn een bijzonder mooi koppeltje geworden en inmiddels teruggeplaatst op het vlieghok, liefde is soms zo onvoorspelbaar.
 
Het is uiteindelijk allemaal goed gekomen, alle kweekkoppels en alle vliegduiven zijn nu een week na het koppelen allemaal verliefd en gelukkig. Een oude duivin heeft zelfs al gelegd en dat dus al na zeven dagen, nu maar hopen dat de rest komend weekend volgt dan kunnen we onze doelstelling “vollemaan jongen”, alsnog waarmaken.

Geslaagde duivendag met Hans en Paul, daar moet natuurlijk op geproost worden..... 

Geslaagde duivendag met Hans en Paul, daar moet natuurlijk op geproost worden..... In November hebben we een gezellige en nuttige duivendag geoganiseerd met mijn broers, Hans en Paul, beiden ex duivenmelkers. Onder het genot van een natje en een droogje hebben we de vliegduiven geselecteerd. Beiden waren enthousiast over het gemiddelde niveau, de gezondheid en conditie van de duiven. De bijzondere duiven werden er door beiden uitgehaald, weliswaar met een behoorlijk verschil in de waardering, maar dat mocht de pret niet drukken. Uiteraard worden de lijsten bewaard en gaan we na het seizoen 2015 eens kijken wie er het meeste verstand van heeft ..... ?
Voor meer foto's kijk in onze foto galerij.

Einde seizoen 2014 

Einde seizoen 2014  Het zit er allemaal weer op, of…… zoals heel veel goede liefhebbers zeggen: “Het nieuwe seizoen is inmiddels begonnen”! Met dit laatste wordt beweerd dat de rui de belangrijkste periode in het seizoen is. Ik begrijp dat wel, want in deze tijd krijgen de duiven hun nieuwe verenkleed voor het komende seizoen en het is
evident dat dit belangrijk is.

Veel is er al geschreven over deze periode en er zijn al heel veel goed bedoelde wijsheden aan het papier toevertrouwd. Ik heb niet het idee dat wij iets bijzonders doen, maar voor de mensen die het interesseert schrijf ik het nog maar eens op:

Op de eerste plaats voeren wij in de ruitijd nog steeds twee keer per dag en wij geven een mengeling met veel verschillende zaden en granen. Door dit voer mengen wij nog ongeveer 10% gerst, ongeveer 10% oliehoudende zaden zoals lijnzaad en hennep, 10% P-40 korrel en een paar handen vol grit. De gerst is voor ons een uitstekende graatmeter voor de hoeveelheid die we dagelijks aan de duiven willen geven, er mag helemaal niets blijven liggen, ze moeten iedere voederbeurt alles helemaal opeten. De ervaring leert dat ze van deze mengeling, dagelijks tussen de 30 en 35 gram per duif nodig hebben.

Binnen drie weken na de laatste natour vlucht willen we de duiven op “tal” hebben en we brengen de jonge doffers die het komende seizoen mogen blijven ook direct naar hun toekomstige vlieg hok, de oudere doffers die mogen blijven halen we van het hok en we sluiten hun broedhok. De jonge doffers krijgen zo alle gelegenheid om een eigen broedhok te bemachtigen. We houden in een apart hok twee doffers extra aan om mogelijke dilemma’s in het voorjaar met de roofvogel direct op te kunnen lossen, uiteraard houden we ook twee duivinnen extra aan.

De geslachten zitten vanaf dat moment gescheiden en we starten met een twee wekelijkse karnemelk kuur. De duiven komen niet meer los totdat de laatste pen volledig is ingegroeid. Afgelopen jaren hebben we de duiven telkens vastgehouden tot maart en in korte tijd moesten we de duiven aan het trainen krijgen, dit jaar willen we ergens in januari al starten met het loslaten van de duiven. We weten dat de roofvogel dan volop op de loer ligt, maar dat probleem hebben we ook in maart en op deze manier proberen we er voor te zorgen dat de duiven in april al beter in conditie zijn.

Ik verheug me elk jaar weer op de komende weken, we gaan alles lekker opruimen en we doen een paar kleine aanpassingen aan het hok, zo willen we er onder andere voor gaan zorgen dat er meer zon via het dak in ons hok kan komen. We durven niet het hele hok aan te passen dus we doen alleen de hokken 1, 3 en 4. Hok 2 durf ik nog niet aan te pakken, omdat op dit hok de duiven de afgelopen jaren het beste zijn gekomen. Ik vind het ook erg spannend maar vooral ook leuk, dat we voor het eerst in zeven jaar moeten selecteren. De afgelopen jaren hielden we net voldoende jongen over om het hok weer aan te vullen, maar dit jaar is dat anders, we hebben namelijk dertig jongen over en er zal plaats zijn voor twintig jaarlingen op het vlieg hok, we moeten dus tien jongen uitselecteren. Van het huidige bestand vliegduiven van nu nog zesentwintig stuks zullen er slechts tien over blijven, de rest zal moeten verdwijnen, omdat ze of te oud zijn of volgens onze norm onvoldoende kwaliteit hebben. Komend jaar zullen er dan ook slechts twee of drie duiven op ons vlieg hok zitten die ouder zijn dan twee jaar. Komend jaar is het de bedoeling dat we starten met vijftien koppels vliegduiven. Het seizoen is net voorbij, maar ik krijg nu al weer de kriebels. Iedereen een goede ruiperiode toegewenst.

Leuk resultaat 30-08-2014 

Leuk resultaat 30-08-2014 Kwamen we op de derde natour vlucht nog ongeveer 2 seconden tekort voor de overwinning,  daar was het de vierde vlucht raak en goed ook.
Onze super duivin "Diva" (10-1261789) speelt een eerste prijs vanaf Meer, bovendien pakt een jonge duivin de tweede stek. Deze duivin was de afgelopen twee jaar onze beste duif op de dagfond en blijkbaar is ze met de juiste motivatie ook op de korte afstanden tot veel instaat. Voor het asduifkampioenschap in onze club wordt  ze nog voorafgegaan door een duif van de combinatie van Zeist, die dit jaar een geweldig seizoen beleven. Nog twee vluchten te vervliegen, kijken wat ze nog van plan is.

Eindelijk een vervolg over het seizoen 2014 

Door diverse privé omstandigheden hebben we maanden niet geschreven op onze site, het overlijden van mijn schoonvader en het ontslag op mijn werk na 39 jaren trouwe dienst hebben er behoorlijk ingehakt. Ik had geen lust en geen energie om ’s-avonds nog achter de pc te gaan zitten en over duiven te schrijven, er zijn dan andere, veel belangrijkere zaken die je bezighouden. Inmiddels is het één en ander redelijk verwerkt en heb ik weer zin in de duiven en het schrijven van een vervolg op het wel en wee van ons postduiven seizoen 2014.

Met de oude duiven is het vooral op ons favoriete onderdeel de dagfond ongekend goed gegaan, een mede lid van ons heeft inmiddels uitgerekend dat we zowel in de vereniging, de kring als de regio als eerste zijn geëindigd en daar zijn we erg trots op. We hebben van de seizoenen 2011 en 2012 amper een jonge duif over gehouden en hebben dit seizoen dus moet strijden met een oude ploeg aangevuld met twee jaarling duivinnetjes en dan toch deze resultaten, super leuk. Ook zijn we tevreden over de prestaties van onze jaarlingen, zoals bekend hebben onze jongen in 2013 twee of drie vluchten gehad en we hebben ze vervolgens in moeten houden. We hebben van deze, slecht opgeleerde jonge duiven nu een stuk of zeven jaarling doffers en drie of vier jaarling duivinnen over, waar we meer dan gemiddelde verwachting van hebben, eindelijk aanvulling dus.

We hebben ook dit seizoen weer veel geleerd, zo hebben we er dit jaar voor gekozen om de vliegduiven niet op jongen te laten komen. We hebben de geslachten gescheiden na vijf dagen broeden, droog weduwschap noemt men dat. Wij zullen hier niet snel meer voor kiezen, omdat je gaande het seizoen merkt dat de echte motivatie ontbreekt bij de doffers en de duivinnen hebben veel sneller de neiging om aan te pappen met elkaar en ook dat is niet goed voor de prestaties.

Met de jongen wil het maar niet echt lukken bij ons, van de eerste ronde vliegen er nog negen stuks en deze hebben nu twee jonge duiven vluchten en twee natour vluchten gehad. Als de weersvoorspellingen goed zijn zullen ze nog drie natour vluchten krijgen. We hebben deze eerste groep jongen een keer of 10 zelf weggebracht en alleen de africhtingen ten westen van Arnhem leveren problemen op, zo verspeelden we op Renkum tien jonge duiven. Als we ten oosten van Arnhem blijven verspelen we geen duif, het heeft waarschijnlijk alles met de ligging van Apeldoorn en de trek van de duiven door de IJssel-vallei te maken. Het blijft een vreemde zaak met die jongen bij ons, want vanaf de eerste vlucht zijn we er dus maar één verspeelt. Overigens zitten er bij deze negen wel een paar die me enorm aanstaan. Vooral de jongen uit de Macho, de Picasso en uit de “98” (kleinzoon Home Allone van Ad Schaerlaeckens) staan me erg aan. Afwachten of ze de drie komende vluchten overleven en dan volgend jaar de verwachtingen waarmaken. Van de tweede ronden hebben we nog 29 jongen en die zijn inmiddels ook twee keer mee geweest op de natour vluchten, ze komen redelijk af. In deze groep zitten er weer behoorlijk wat van onze vriend Henk Simonsz en er zitten er volgens mij een paar bij die het in zich hebben om uiteindelijk goede duiven te worden. We hopen dat we ook dit jaar weer een mooie aanvulling voor onze vliegploeg krijgen, zodat deze vliegploeg weer over voldoende jong materiaal beschikt, dit is volgens mij noodzakelijk om echte kopprijzen te spelen. We laten de jongen op dit moment zoveel als mogelijk twee keer per dag trainen en dan verplicht voor 45 minuten en we voeren ze volop. Ze krijgen een goede jonge duiven mengeling met 10% p-40 korrel, 10% Zoontjes mengeling en 10% Gery plus mengeling. Nieuwsgierig of deze ploeg ons de laatste drie vluchten nog een keer verrast met een extra vroege prijs, dat zou leuk zijn. We gaan ervoor, iedereen succes de laatste vluchten en alvast succes met het selecteren.

 

 27-04-2014 Vitesse….. best leuk ;-)

Gister onze tweede Vitesse vlucht vervlogen en we krijgen er steeds meer zin in. Speelden we vorige week op de eerste vlucht direct een 1e prijs, gister speelden we in onze club 2,3,8,13,14,15 et cetera. Zoals de trouwe lezers van onze site weten hebben we de afgelopen vijf jaren vooral aandacht voor de dagfond gehad. Dit jaar heeft door omstandigheden vooral de Vitesse onze aandacht. We spelen met 34 duiven, 18 doffers en 16 duivinnen en 26 hiervan zijn jaarlingen die maar matig opgeleid zijn. We hebben deze jaarlingen voorafgaand aan dit seizoen een keer of acht opgeleerd en er zijn inmiddels twee vluchten gespeeld op de Vitesse. Veel collegae duivenmelkers hadden ons gewaarschuwd en voorspelden dat we veel duiven zouden verspelen, maar het tegendeel is waar. Op dit moment zijn we op de wedstrijden geen duif verspeeld, bovendien hebben vooral de jaarlingen ons gister enorm verrast. We spelen er in onze kring 14 in de prijzen en bij deze 14 duiven zitten maar liefst 12 jaarlingen, hier zijn we natuurlijk erg blij mee. Hadden we vorige week nog veel Oost in de wind en kwamen de duiven over de Veluwe, daar kwam nu de wind uit het Westen. De consequentie was dan ook dat nu de eerste duiven al pal uit het Oosten kwamen, waarschijnlijk via de IJsselvallei onze regio binnen gekomen. Verder was het opvallend dat ondanks dat de duiven pas 5 dagen op weduwschap stonden, de motivatie enorm was bij vooral de jaarlingen, er werd amper tijd verspeeld.
 
We hadden gister bezoek uit Friesland, Henk Simonsz en zijn partner Wiep zijn een dag bij ons geweest en kwamen net op tijd voor de aankomst van de duiven ze waren echt onder de indruk van de spectaculaire aankomsten. Het was natuurlijk extra leuk dat dit keer een zuivere van Henk als eerste op het hok kwam.
 
Kort na de eerste aankomsten was er telefoon van Cees van de Berg, hij heeft de afgelopen jaren wat duifjes bij ons gehaald en speelde gister met een rechtstreekse van ons een 3e prijs in de kring op meer dan 2100 duiven. Cees heeft de afgelopen jaren wat mindere resultaten gehad met de duiven, maar sinds twee jaar gaat het weer de goede kant op en speelt hij weer regelmatig een 1e prijs in zijn club, super leuk om te horen.
 
Vanmorgen nog even op TT gekeken naar de weersvoorspellingen voor de komende week, ik werd hier niet vrolijk van, voor Vrijdag 12 graden en veel regen de hele week. We hopen maar dat ze het bij het verkeerde eind hebben en dat we komende Zaterdag opnieuw mogen genieten van goed weer en een mooi vlucht.
Succes.

 

We zijn los… en direct een 1e prijs!
 
Gister is voor ons het seizoen 2014 echt begonnen en je weet dan gelijk of je een goede voorbereiding hebt gedraaid en je weet direct of ze gezond zijn en of er al genoeg conditie is. Het was de eerste redelijk zware Vitesse vlucht vanuit Hapert, voor ons ongeveer 105 km en met een straffe NO wind moesten ze direct behoorlijk aan de bak. Bovendien was deze vlucht extra zwaar, omdat de afdeling ervoor gekozen heeft om vanaf vlucht één gezamenlijk te lossen met Noordoost en Noordwest van onze afdeling. Ik ben daar ook een groot voorstander van, wij in het Apeldoornse liggen precies achter het Veluwe massief en onze duiven hebben de afgelopen jaren steeds gekozen om samen met de grote klad uit Brummen en Zutphen vanaf Arnhem via de IJssel-vallei noordwaarts te vliegen. Voor ons is het gevolg hiervan, dat onze duiven met een grote boog naar Apeldoorn komen en daardoor veel teveel meters maken. Nu Brummen en Zutphen in een andere regio zijn ingedeeld en West erbij is gekomen gaan de duiven ook al eens via de andere kant van de Veluwe, ze maken dan ook teveel meters maar dat is veel minder. Uiteindelijk is het de bedoeling dat ze na verloop van tijd de middenweg durven nemen en recht over het massief naar Apeldoorn durven komen. Dit heeft tijd nodig, daar ben ik me bewust van, maar uiteindelijk zullen onze duiven weer uit de goede richting komen en daar verheug ik me op.
 
Gister hadden vooral de jaarlingen het moeilijk, gezien hun slechte voorbereiding als jonge duif was ik hierop voorbereid. Toch speelt ons “ongelukje” de 2013-1795814 een eerste prijs in de vereniging op 360 duiven. Deze jonge duif is gekweekt uit een jonge duif ook uit 2013! Op het jonge duivenhok hadden we het zusje van onze beste doffer de “664”, tijdelijk een onderkomen gegeven en daar is ze aangelopen met één van onze jonge aanwinsten uit Friesland. Op het jonge duiven hok is dus deze eerste prijswinnaar geboren. Dit duifje heeft in 2013 niet één keer de mand gezien en is alleen een keer of acht door ons zelf afgericht, wie het weet mag het zeggen. Volgens Jean was hij op de laatste opleer vluchten vanuit Renkum en Ravenstein ook telkens bij de eersten thuis. Verder is het erg opvallend dat nog drie andere late jongen, die ook nog nooit in de wagen hadden gezeten keurig allemaal thuis zijn. Wij hebben deze late jongen in de winter maanden zoals gezegd een keer of acht zelf afgericht en telkens hebben we ze één voor één gelost….!
 
De voorbereiding op dit seizoen is voor ons compleet anders gelopen dat in de jaren hiervoor. We hadden veel meer doffers dan duivinnen en we hebben er na veel wikken en wegen voor gekozen om de duiven vrij te laten koppelen. De consequentie van dit alles was wel, dat er dus een paar doffers zonder duivin zouden blijven. We hebben ze twee keer op eieren laten komen en ze beide keren een dag of vijf laten broeden. Hier hebben we totaal geen ervaring mee, dus we zullen moeten afwachten hoe we de boel gemotiveerd kunnen houden. In het verleden hebben we de weduwnaars altijd een ronde jongen laten grootbrengen en ze daarna direct op weduwschap gezet. Veel kenners in onze omgeving zeggen dat door het grootbrengen van jongen de weduwnaars en zeker de jaarlingen meer gehecht zijn aan hun bak en daar is volgens mij wel wat voor te zeggen. We zullen er gaande het seizoen dus voor moeten zorgen, dat de doffers en duivinnen vooral aan elkaar gehecht blijven, we zullen hier goed over nadenken en onze maatregelen nemen en dan maar zien hoe dit uitpakt.
Vandaag heb ik alle nesten verwijderd op twee na en staat nu alles op weduwschap. Ik laat nog twee late duivinnen die veel moeite hadden met leggen een paar dagen broeden en dan gaan ook zij op weduwschap. Ik heb in deze periode overigens wel geleerd dat het nestspel niet echt iets voor me is, ik ben gek op weduwduivinnen en weduwnaars, er is dan orde op de hokken en daar houd ik van. Bovendien kan ik echt genieten van de weduwnaars als die in orde gaan komen en bij huis weer het goede train ritme oppakken, prachtig om te zien en voor mij één van de mooie dingen van onze prachtige hobby.
 
Veel succes allemaal met de Vitesse vluchten.
 

 

De voorbereiding op het seizoen 2014
 
Het is vandaag 24 Maart en we hebben nog een goede vier weken de tijd om alles op de rails te krijgen voor de eerste Vitesse vlucht. De temperatuur is inmiddels gezakt van 20 graden naar 10 a 11 graden en dat zie je bij mij, gezien het open hok, direct aan de duiven. Zowel de doffers als duivinnen trainen nu een goede week en ik hou ze ongeveer 30 minuten in de lucht, langzaam zal ik dit in April uitbreiden naar 45 minuten en vanaf 01 Mei naar een uur. Door dit langzaam op te bouwen hoop ik het scheefvliegen te voorkomen, ik geef de duiven hiervoor ook twee keer per week een bruistablet met Magnesium/Calcium in het water. Ik doe dit nu twee jaar en ik heb in die periode geen problemen meer gehad.
 
Tien dagen geleden hebben we alles laten enten en sinds die tijd wil onze beste dagfond duif van het afgelopen jaar niet meer eten….? Ik heb hem vanmorgen opgesloten in zijn broedhok en hij krijgt daar een paar dagen een aparte behandeling, hopelijk knapt hij op, het zou voor ons anders een groot verlies zijn.
 
De roofvogels zijn uitzonderlijk actief in onze buurt, we hebben hier de afgelopen jaren ook wel last mee gehad maar toch niet zo extreem als dit jaar. Ik moet de duiven echt het hok uitjagen anders willen ze niet naar buiten, zoveel angst hebben ze en dat begrijp ik goed. Afgelopen weekend zat er volgens mij een havik achter de groep duivinnen aan, ik heb ze nog nooit zo hard zien vliegen, echt onvoorstelbaar. Uiteindelijk wist hij er één uit de groep te krijgen en daar ging hij of zij achteraan. Tien minuten later was de koppel met vijftien duivinnen terug en ik was er al vanuit gegaan dat ik die één niet meer terug zou zien. Maar weer 10 minuten later kwam ze toch terug, ze heeft 5 minuten helemaal apathisch op het hok gezeten, er was geen beweging in te krijgen, vervolgens is ze als een speer het hok ingedoken, gelukkig maar.
Vandaag starten we ook met het africhten van de oude duiven, het is de bedoeling dat we de ene dag de doffers doen en de andere dag de duivinnen. We willen en moeten er dit jaar veel werk van maken, vooral ook omdat we veel jaarlingen hebben die weinig ervaring hebben opgedaan als jonge duif, ze moeten de komende weken nog heel veel leren. Nu maar hopen dat het weer een beetje meewerkt en dat het in ieder geval droog blijft.
 
Ook hebben we inmiddels 33 jonge duiven gespeend, er zit een goede vier weken leeftijdsverschil tussen en er komt nu ook niets meer bij. Aanstaande Woensdag gaan ze voor het eerst los en nu maar hopen dat de rover ze een beetje met rust wil laten. We gaan ze loslaten nadat de weduwnaars en de duivinnen uitgevlogen zijn, dus een beetje in de avonduren. We willen ze nu zo snel mogelijk laten enten en vanaf 1 April worden ze verduisterd.  Ze eten goed en alle duifjes weten zelf de drinkbak te vinden en daar ben ik blij mee.
 
Verder heb ik nu niets te melden, iedereen succes met de voorbereiding op het seizoen en realiseer je dat: “als je doet wat je altijd al deed, je krijgt wat je altijd al kreeg”!Maart 2014 Nostalgie op de Markt in Lier.
 
Het aantal duivenliefhebbers in Nederland daalt al jaren, ik hoor oudere liefhebbers nog praten over vijftigduizend vliegende melkers in Nederland. Inmiddels zijn dit er nog een goede twintigduizend en de verwachting wordt uitgesproken dat we over een jaar of tien nog een goede tienduizend liefhebbers hebben in ons land, het is de verwachting dat dit aantal dan zal stabiliseren. Kijk je naar de verschillende onderdelen in onze sport dan lijkt het mij logisch dat vooral de vluchten op de wat langere afstanden dan centraal komen te staan. Om een eerlijk concoursverband te hebben op de Vitesse moet je op een klein geografisch gebied spelen, omdat anders invloeden van wind en trek te groot worden. Ik ben van mening dat het NPO daar nu al op moet gaan sturen, niet de Vitesse afschaffen, maar meer met leden in gesprek gaan hoe onze sport er over vijf tot tien jaar uit zal zien. Ik heb er in ieder geval geen enkele moeite mee om straks het seizoen af te stemmen op een zevental midfond vluchten en dagfond vluchten die dan in regionaal verband vervlogen worden. Vooraf aan deze vluchten een vijftal invlieg vluchten en we kunnen er weer een jaar of twintig tegenaan.
 
Met de club zijn we vorig weekend met vijftien mensen naar de markt in Lier geweest, “vroeger” was deze markt helemaal vol met melkers uit de omgeving die daar hun jonge duiven verkochten. Nu staan er een dertigtal mensen jonge duiven te verkopen, die vaak niet door henzelf gekweekt zijn, heel veel prul hebben we gezien. Toch waren er volgens ons ook nog een paar liefhebbers die nog wel met redelijke duiven stonden, uiteindelijk heeft Jean er een drietal gekocht en zijn er in totaal een goede vijftig mee naar Apeldoorn gegaan. In de club gaan we hier een Belgen competitie mee spelen, weer een activiteit om de sport levendig te houden.
Afgelopen weekend op Zondag nog even naar de manifestatie in Houten geweest, het was er erg druk. Het blijkt dat er tegenwoordig bussenvol Engelsen naar deze manifestatie komen. Ik vind het altijd onvoorstelbaar hoeveel middeltjes, kuurtjes, supplementen, drankjes en poedertjes er aangeboden en blijkbaar dus ook verkocht worden. Ik heb daar nog een goed gesprek gehad met een verkoper van Teurlings, over onder andere de diversiteit van alle mengelingen. Alle merken geven aan dat de samenstellingen vanuit wetenschappelijk onderzoek zijn samengesteld…. Het is dan wel erg vreemd dat je bij één merk al vier verschillende vliegmengelingen ziet die ook nog eens enorm van elkaar verschillen? Laat staan als je naar de verschillende merken kijkt, ik vraag me dan af wie die wetenschappelijke onderzoeken gedaan heeft en wat ze dan precies onderzocht hebben. Ik ben van mening dat je gezond voer moet geven en vooral je gezonde verstand moet gebruiken en het verder vooral niet te ingewikkeld moet maken.
 
Vanuit het kweekhok hebben we de eerste acht jongen gespeend en deze zullen over twee weken gevolgd worden door nog een achttal jongen, doe hierbij de drie jongen van de markt uit Lier en we hebben straks dus 21 jongen. Ook zullen er deze week nog een drietal volgen van een liefhebber uit Noord Holland, zodat we in totaal op 24 jonge duiven komen, ik zal deze jonge duiven gaan spelen op de jonge duiven vluchten. We enten ze rond 10 maart en vervolgens ga ik ze verduisteren, maar eens kijken wat er van komt.
Op het vlieghok is het een drukte van jewelste, er zitten 24 doffers, waarvan 20 jaarlingen en er zitten 14 duivinnen waarvan negen jaarlingen. Ik heb deze groep 22 Februari bij elkaar gedaan en ze mogen tot 10 Maart bij elkaar blijven, dan wordt alles opgeruimd en worden de geslachten gescheiden. Nu, als ik dit schrijf zitten er diverse koppels op eieren en ik verwacht, dat de overige koppels de komende dagen nog op eieren zullen komen. Als de geslachten gescheiden zijn gaan we beginnen met het loslaten van de duiven, ik durf dat niet als ze nog bij elkaar zijn, omdat ik denk, dat ze dan teveel aandacht voor elkaar hebben en dus geen aandacht voor mogelijke roofvogels.
Het is de bedoeling dat we ze dan elke dag loslaten, en de eerste week krap voeren zodat ze leren binnenkomen op het voor hen nieuwe hok. Vanaf het weekend erop beginnen we met africhten en dan maar afwachten hoe deze, wat vreemde voorbereiding op het seizoen, gaat uitpakken.
 
We houden u uiteraard op de hoogte.

05 februari 2014 Winter….. 

Op ons kweekhok zijn de eerste jonge duiven van 2014 geboren, we waren van plan om van vijf koppels de jongen aan te houden en de andere koppels te gebruiken als voedster koppels. Van de teletekst doffer de “736”, is de eerste ronde echter overstuur gegaan, we hadden deze elders onder gelegd maar dit koppel is om de één of andere reden van de eieren afgelopen. De natuur doet soms vreemde en voor mij onbegrijpelijke dingen, ze zaten keurig te broeden op hun eigen eieren en vanaf het moment dat ze de vreemde eieren kregen liepen ze van de eieren af…? Inmiddels zitten de koppels waarvan de eerste ronde is weggehaald voor de tweede keer op eieren. Jean zal vanaf morgen de eerste jongen gaan ringen, het gaat dan allemaal weer erg snel en voor je het weet vliegen ze rond.
 
De vliegduiven hebben inmiddels voor de tweede keer een paar dagen bij elkaar gezeten, er ontstaan vaste koppels en dat is de bedoeling. Ik heb ze vanmiddag weer uit elkaar gehaald en vanaf vrijdag zullen ze voor de eerste keer in 2014 naar buiten gaan, dat is een spannende tijd, gezien de aanwezigheid van de roofvogel. Toch kiezen we ervoor om ze eerder dan vorig jaar los te laten, over het hoe en waarom leest u hieronder. We gaan ze een paar dagen magnesium en calcium toedienen om het scheefvliegen te voorkomen en dan moet het maar gebeuren.
 
Winterse activiteiten:
 
In de club hebben we een hokkenshow gehad en wat was het gezellig, enkele zaterdagmiddagen achtereen was het een drukte van belang en er werd vooral veel over de duiven gesproken. De duiven werden na de keuring nog eens geshowd aan de geïnteresseerde leden en zoals dat hoort werden ze van de nodige ohhhs en ahhhs voorzien en soms daar waar van toepassing was er een kritische noot, gelukkig kan dit in onze club. Winnaar werd een viertal van Jan Koning uit Lieren, een ervaren duivenmelker die nog in het bezit is van veel duiven met een klak achtergrond, prachtige goed gebouwde en super zachte duiven waarmee hij soms enorm kan uithalen, ooit had hij een duif die drie weken achtereen een eerste prijs speelde op meer dan tienduizend duiven, onvoorstelbaar.
 
Over enkele weken gaan we met een man of vijftien van onze club naar de markt in Lier België, beetje over de duiven kletsen, een Belgisch biertje doen en eens zien of we een paar mooie Belgische duifjes op de kop kunnen tikken. In het seizoen spelen we met deze gekochte duifjes een aparte competitie, super leuk.
 
Vorige week ben ik met Jean bij de bekende duivenmelker Bennie van Dijk uit Westerhaar geweest. Hij had ons vorig jaar bezocht om eens naar onze hokken te kijken en we hadden afgesproken om eens bij hem langs te gaan. Het is een ritje van een uur, maar we hebben er geen seconde spijt van gehad, wat kan deze man je een hoop bijbrengen op het gebied van hokkenbouw en voeding maar misschien nog wel veel belangrijker over het omgaan met je duiven. Ik geef je een paar van de adviezen die Bennie ons gaf:
 
 
Zo daar moeten we het voorlopig mee doen, wij krijgen zijn volledige voerschema binnenkort en dat zullen we langzaam invoeren op onze hokken, we houden u op de hoogte.
 
Succes met de voorbereiding.

Huldiging seizoen 2013 

Huldiging seizoen 2013 Gistermiddag hebben we de huldingen van de Noordelijke kampioenen van de afdeling 8-Gou gehad, het was druk bezocht en de sfeer was goed, prima dat er nog zoveel mensen zijn die dit willen organiseren. Wij zijn op de dagfond onaangewezen als 2e geëindigd en aangewezen als 5e, mooi om dit mee te maken, de prijs, een mooie vleesschaal hebben we meegenomen naar Apeldoorn. We hadden het geluk om naast één van de betere liefhebbers van Nederland te zitten, want als je naast Martin Geven komt te zitten dan gaat het al snel over duiven, duiven en nog eens duiven, en hij heeft echt wat te melden. Ik heb de oren dan ook goed open gehouden en denk dat we toch weer wat tips hebben en dan vooral voor het spel met de jonge duiven. Overingens heeft deze sterk spelende combinatie vorig jaar de marter op bezoek gehad en die heeft al hun bewezen kwekers afgemaakt. Toch hebben ze dit jaar weer een geweldig jaar gehad en zijn met alleen jaarlingen in de afdeling Gou als eerste onaangewezen geëindigd op de Midfond. De tips, die we hebben gekregen zullen we op onze manier toepassen en we houden u uiteraard via deze site op de hoogte.
 
Zoals geschreven hadden we de vliegers vorige week Zaterdag gekoppeld en ik heb ze vandaag weer uit elkaar gedaan. Veel jaarlingen zijn in deze week aangelopen en dat was onze bedoeling, ze mochten overigens vrij koppelen. Ze gaan nu weer een goede drie maanden uit elkaar om vervolgens begin april weer herkoppeld te worden, ze mogen dan twee weken bij elkaar blijven. In deze drie maanden gaan we ze vanaf de eerste week in Maart africhten. In die drie maanden mogen ze 1x per maand een weekend bij elkaar blijven. Het is een wat vreemde voorbereiding maar wij hebben hier een goed gevoel bij, we zullen zien of het de juiste beslissing is.
 
Bij de kwekers zijn vandaag de eerste eieren gelegd en dat is dus mooi op tijd, twee koppels met late duivinnen van vorig jaar hebben nog wat moeite met de liefde, maar dat zal nog wel komen. We hebben echt een paar mooie koppels zitten, waarvan we voor onszelf in ieder geval drie rondes jongen willen. Ik heb er hoge verwachtingen van.

Veel plezier met uw duiven.

Duivenkriebels 

Duivenkriebels Het is 02 januari en ik vind het weer eens tijd om over onze mooie sport te schrijven, alhoewel ik moet toegeven, dat deze tijd voor mij niet echt motiverend is om te gaan schrijven. Ik heb niet zoveel met de herfst- en winterperiode in onze sport.

De kweekduiven zijn inmiddels voorbereid op het koppelen,  de lichten gaan aan om 7:00 uur en om 20:00 uur is alles weer donker. Alle duiven hebben inmiddels een paratyfus kuur gehad en als ik de duiven in de hand neem, ben ik tevreden, ze zijn niet vet, maar mooi rond en de pluim voelt goed aan. Ze hebben de hele rust periode twee keer per week een bad gehad en daar maakten ze meestal dankbaar gebruik van, zo heel af en toe wilden ze niet en ik vind het vreemd dat dit dan zowel voor de doffers als de duivinnen geld. Soms heb ik de indruk dat het wat met de weersomstandigheden heeft te maken, maar dat is alleen mijn gevoel.

We voeren op dit moment drie merken ruivoer aangevuld met 25% dieet en we zijn een week geleden gestart met twee keer voeren per dag. Elke dag moet alle voer op, er mag niets blijven liggen en dat is dus voor de trouwe lezers, anders dan de afgelopen jaren. De afgelopen jaren lag er bij ons constant voer op het hok en ik heb daar al eerder over geschreven dat ik afscheid zou nemen van dit voersysteem. Ik vind dat een duif moet luisteren en dat er discipline op het hok moet zijn, één van de middelen om dit te regelen is middels het voer.

Ik loop iedere avond nog even de hokken in, om de mest te controleren, zo constateerde  ik dat de mest bij de kweekdoffers niet goed was en dan ga je op zoek naar oorzaken en ik heb het volgende ontdekt. Tijdens het voeren viel het me op dat een aantal doffers wel direct naar de voerbak gingen maar een aantal ook niet. Gewoon maar eens een dag niet gevoerd en dan maar eens kijken wat er gebeurde en ja hoor, alle doffers wilden eten, maar een paar zeer dominante doffers accepteerde dat niet. De minder dominante doffers werden direct aangepakt en kregen er behoorlijk van langs. Inmiddels hebben we de voerbakjes op de hokken gezet en direct was de mest weer goed. Ik denk dat het belangrijk is dat duiven alle tijd krijgen om rustig te eten en te drinken, waarschijnlijk is de veel te hoge temperatuur wel wat debet aan dit agressieve gedrag van enkele mannen. Ik had dit gedrag van de doffers overigens al eerder meegemaakt op het weduwnaars hok. De doffers van de onderste broedhokken, hadden de neiging om ook de vloer, waar de voerbak staat als hun territorium te zien en dat geeft dan direct weer onrust. Ik heb er zelf ook een broertje dood aan als ik tijdens het eten wordt gestoord door een belbureau dat mij wil vertellen dat ik mijn pensioenpolis moet aanpassen. Komend jaar zullen we de onderste broedhokken dan ook niet gebruiken, ze blijven gesloten.

Komend weekend zullen we de kwekers koppelen, we hebben de koppels uitgewerkt op papier en nu maar hopen dat ze elkaar leuk vinden. Het is mijn ervaring dat dit meestal wel goed gaat, maar heel soms heeft of de doffer of de duivin andere interesses, we hebben dan nog wat duivinnen achter de hand dus uiteindelijk zal het wel goed komen.

Bij de vliegduiven is het de bedoeling dat we voor een vrije koppeling gaan, ze mogen elkaar uitzoeken, als er interessante koppels ontstaan zullen we de jongen hiervan aanhouden. Ieder koppel brengt sowieso slechts één jong groot, niet omdat ik bang ben dat ze geen twee jongen groot kunnen brengen, maar gewoon omdat het volgens mij wat energie zal besparen en ik zie nu eenmaal graag dat ze die energie op de vluchten gebruiken.

Succes met uw voorbereiding op het seizoen 2014 en geniet van de sport, er is al ellende genoeg.

Oktober 2013 

Woensdag 22 oktober.... genieten van je hobby:
 
Het is vandaag 22 Oktober en we hebben prachtig weer voor de tijd van het jaar. De duiven zijn vandaag voor de tweede keer deze week allemaal in bad geweest en hebben lekker in de zon liggen drogen. Ik kan er echt van genieten als vooral de doffers het bad kiezen, echte haantjes zijn het dan, er zijn er bij die dulden geen andere duif naast zich in bad, het is één grote bedrijvigheid in de ren, vechten, koeren, in het bad er weer uit en even later er weer in.. Ik heb de indruk dat ze goed in orde zijn, de grote rui is al voorbij en de meesten staan op twee oude pennen, dat gaat dus wel goed komen. We voeren op dit moment nog steeds dezelfde rui mengeling als beschreven in het vorig stuk en dat zal nog zeker tot 01 december zo blijven. Vanaf december tot een twee weken voor het koppelen voegen we 50% van een goede zuiveringsmengeling ( met gerst en veel padie) aan het rui voer toe en vanaf dat moment voeren we nog mar 1x per dag.
 
Op dit moment hebben we 20 doffers en 16 duivinnen, maar we ruimen niets op, we hebben besloten alles aan te houden, we passen het hok wat aan met kleine broedhokken en we zien in het voorjaar van 2014 wel wat er van komt. We hebben 16 jaarling doffers en in de hand bevallen ze ons goed, ze krijgen dus een eerlijke kans. Twee weken voor de eerste Dagfondvlucht wil ik alles op de rails hebben en wil ik rust op het hok, we hebben dus voldoende tijd. De jaarlingen gaan we in Maart veel africhten en zij moeten op de Vitesse en Midfond  laten zien wat ze in huis hebben. We laten de vliegduiven vanaf 01 Oktober niet meer los en dat houden we vol tot zeker 01 Maart, het is de bedoeling dat we ze dan in 2 weken tot een half uur vliegen brengen en vervolgens beginnen met africhten. Natuurlijk moet het weer dan wel meezitten en we  hebben dit jaar gezien dat we daar in het begin ontzettend afhankelijk van zijn.
 
Medicijnen krijgen ze niet veel en zeker niet in deze periode, wel veel knoflook en ui in het water en we geven een kruiden mengsel van Versele laga, ook krijgen ze veel grit en dagelijks een mineralen mengsel. Twee keer per week gaat er biergist door het voer dat wordt aangemaakt met yoghurt en daar moeten ze het mee doen. Einde November gaan we naar de dierenarts en laten we alles onderzoeken, zodat we zeker weten dat  ze 100% gezond de winterrust ingaan.
Met de “kweekduiven”, gaat het goed, zij zijn al verder in de rui en zitten al ruim een maand op rust. We hebben uit onze beste kwekers jongen op het kweekhok gezet om de lijnen vast te houden en die zijn prachtig opgekomen. We geven de kwekers geen medicijnen en duiven die dat niet aankunnen ruimen we op. We willen op ons kweekhok allen duiven met een hoge weerstand en een hoge zelfredzaamheid. De afgelopen maand hebben we één jaarling duivin geruimd omdat die als enige een vuil neusje kreeg terwijl de rest blaakte van gezondheid.
 
Met het achttal late jongen gaat het prima, deze jongen laten we iedere dag los, ook in deze tijd en we zijn er nog geen kwijt aan de roofvogel. Ze zijn soms uren weg en komen vaak verspreid terug. Ik heb niet de illusie dat ze dan constant vliegen, maar ik heb wel de indruk dat ze de buurt inmiddels uitstekend verkend hebben. Vandaag zijn ze voor het eerst de mand in geweest en heb ik ze op 3 km één voor één gelost. Het is de bedoeling dat we dit de komende maanden blijven doen, twee keer per week wegbrengen en steeds één voor één lossen, ook zullen we ze een paar weekenden in de mand zetten. Ik wil gewoon eens ervaren of deze duiven, door ze dichter bij de natuur te houden en wel dagelijks los te laten ook zo makkelijk verspeeld worden.
 
Iedereen veel plezier met de duiven, geniet er van ook in deze periode, het is de voorbereiding voor het komende seizoen.

September 2013 

Donderdag 19 september... het seizoen 2013:
 
Als we terugkijken op het afgelopen seizoen dat moeten we tevreden zijn, we wisten vooraf dat we met een oude en ook kleine groep duiven aan het seizoen zouden beginnen en we hadden dus ook gematigde verwachtingen.
Op ons favoriete spelonderdeel de dagfond zijn we toch maar mooi zowel aangewezen als onaangewezen eerste geworden in onze club en we hebben ook de 1e en 2e duifkampioen en zelfs 6 duiven bij de eerste tien kampioensduiven.
Ook in de kring hebben we het super gedaan met een tweede plaats onaangewezen en een eerste plaats aangewezen en zelfs in de regio zijn we tweede aangewezen geworden en vijfde onaangewezen. Boven verwachting gepresteerd en ook in deze tijd opmerkelijk, niet één dagfond duif verspeeld!
Op de Vitesse en Midfond hebben we amper meegedaan simpelweg omdat we te weinig duiven hadden en we er dit jaar voor gekozen hebben om de duiven tussen de dagfondvluchten in niet te spelen. Dit is ons overigens prima bevallen, we hebben ons voersysteem hierop aangepast en in tegenstelling tot de seizoenen 2011 en 2012 presteerden de duiven ook op de laatste twee dagfondvluchten super goed.
De laatste vlucht vanuit Bourges was zelfs onze beste dagfondvlucht met de tweede kringoverwinning en 80% prijs.. Overigens hebben we over alle dagfondvluchten een ongekend hoog prijspercentage van gemiddeld 75% gespeeld.
 
We hebben dit seizoen 26 jonge duiven overgehouden die allemaal een goede drie vluchten gehad hebben, dat is niet veel dat realiseren we ons en we zullen het seizoen 2014 dan ook al in maart gaan opleren met deze groep duiven. Op dit moment zitten alle duiven volop in de rui, ze krijgen een goede ruimengeling bestaande uit drie merken en twee keer per week maken we dit voer aan met wat dierlijk eiwit, mineralen, fijnzaden en biergist, in het water zit zoals het hele seizoen eigenlijk al knoflook en af en toe gaat er ook een ui bij in. Of ze dit allemaal nodig hebben weet ik niet maar het geeft ons een goed gevoel en de duiven presteren goed dus we durven niet te veranderen.
 
Ook hebben we nog een groepje van negen late jongen, zo zitten er een aantal van onze clubgenoten en grootste concurenten op de dagfond Hein, Justin en Leonie van de Berg, zo kan het dus ook! Deze jongen laten we dagelijks los en vanaf oktober gaan we deze duifjes op de woensdag en in het weekend opleren. Gewoon om te kijken of je deze dan ook nog zo makkelijk verspeeld als in de maanden mei en juni en er zitten een paar hele mooie tussen dus wie weet....?
 
Als je vragen of opmerkingen hebt laat het ons weten verder iedereen een goede herfst toegewenst.

Augustus 2013 

Woensdag 21 augustus... ervaringen:
 
Het is vandaag 21 augustus en we hebben twee na-tour vluchten achter de rug, het blijft voor ons een spannende gebeurtenis. Beide vluchten leek het in het begin erg goed te gaan en hadden we in een kwartier tijd zomaar 10 jongen thuis, maar dan….ineens stopt het en vervolgens zien we zeker drie kwartier geen duif meer. Blijkbaar slaan veel van onze jonge duiven door en hebben dan vervolgens veel moeite om dan alsnog terug te komen. Het druppelt dan de hele dag nog wat na met zo af en toe een duifje. Sommigen zeggen dat juist deze duiven veel geleerd hebben, maar ik ben toch van mening dat ik mijn duiven wil leren om zo snel als mogelijk vanuit de wagen naar mijn hok te vliegen en ik heb er niet zoveel belang bij dat ze dit via Zwolle doen. Persoonlijk denk ik dat onze ligging hier veel mee te maken heeft, jonge duiven hebben moeite om uit de klad te komen en Apeldoorn ligt niet in hun voorkeursroute. Om Apeldoorn op de snelste manier te bereiken moeten de duiven over de Veluwe en dat vinden ze niet fijn, ze kiezen dan voor een alternatieve route en die is vanuit het zuiden linksom of rechtsom om de Veluwe heen. Kiezen de duiven dan niet op tijd voor Apeldoorn dan zitten ze, zeker met de wind op de staart, in no time in Zwolle of nog verder en moeten dan alleen terug, vaak met de wind op kop. Van een medelid uit onze vereniging hoorde ik al over meldingen van opgevangen duiven in het noorden van Friesland.
Afgelopen week heb ik nog zeven hele laatjes ingelast en die hebben het goed gedaan. Ik heb deze op de manier van M. van Zon afgericht (als ze nog heel jong zijn en net om het hok vliegen al op paar honderd meter van het hok één voor één lossen en dit vanuit verschillende richtingen, vervolgens ga je dan de afstand steeds wat uitbreiden). Van deze zeven heb ik er op hun eerste vlucht toch 6 terug gekregen. Verder zijn er op dit moment van de eerste ronde nog acht stuks, deze zijn nu inclusief de africhtingsvlucht vanuit Duiven drie keer in de grote wagen geweest, van de tweede ronde zijn er nu nog dertien en ook deze hebben nu een paar keer de grote wagen gehad. In het totaal dus nog 27 jongen waaronder een paar mooie doffers en duivinnen. De doffer die een paar weken geleden nog een 1e in de club vloog is inmiddels weg, hoe dit toch mogelijk is, weet ik niet, het was een super doffer zo één waar je helemaal niets aan af kunt keuren, alles was gewoon goed, de pluim de onderbouw, de vleugel, het oog gewoon helemaal compleet. Waarschijnlijk gelden er tegenwoordig andere regels om te kunnen overleven, alleen zijn ons die regels nog niet duidelijk. We horen her en der over grote verliezen en ook jonge duiven met al veel ervaring laten het toch zo ineens maar afweten. Velen hebben al over de mogelijke oorzaken geschreven, zo zou het overmatig gebruik van medicijnen een oorzaak kunnen zijn, maar ook de enorm toegenomen straling van mobiele telefoons en Wifi zou de oorzaak zijn, anderen zeggen weer dat het komt door uitbarstingen op de zon of door het verschuiven van de polen op aarde. Ik heb begrepen dat er nu echt onderzoek gaat plaatsvinden en ik ben net als vele anderen erg nieuwsgierig wat hier uit gaat komen en… of dit dan oorzaken zijn die we kunnen beïnvloeden anders kunnen we er nog niets mee.
Iedereen nog succes de komende weken.

December 2008 

31 december 2008 nog even een stukje schrijven in 2008: We hebben begin december voor het eerst in ons korte duivenmelkers bestaan deelgenomen aan de tentoonstelling van onze vereniging. We hebben twee jonge doffers ingezet, twee broers uit "opa". Beiden kregen 91,75 punten en vielen dus niet in de prijzen. Ik vind het een lastig gebeuren zo'n tentoonstelling. Heel eerlijk gezegd doet het me niet zoveel, ik heb er ook geen verstand van, ben vooral duivenmelker, omdat ik de wedstrijden super vind. De adrenaline die door je lichaam giert alvorens de eerste op de klep valt, dat doet me wat. Ik praat op zo'n moment veel, ben onrustig moet naar het toilet etc. etc., u kent dat wel. Jean, is dan veel rustiger "ga toch eens rustig zitten", hoor ik dan meer dan eens. Ze belt nog eens met Henk of Chris om aldaar de stemming te pijlen maar van onrust is niets te merken. Zij beleeft het op haar manier maar geniet intens dat is me wel duidelijk.

We zijn van plan om op 10 januari de kwekers en de vliegers te koppelen, vanaf één januari gaan we de kwekers bijlichten van 's morgens zeven uur tot 's avonds een uur of acht. Bij de vliegers durf ik dat niet, omdat ik bang ben om de normale rui negatief te beïnvloeden. We willen in 2009 ook op de natour met de oude duiven proberen het succes van 2008 te evenaren en dan moeten ze nog wel goed in de veren zitten. Het voer ( op dit moment 50% winter mengeling en 50% start van Versele Laga) houden we intact. De duiven zien er prima uit en hebben allemaal de laatste pen geruid. Natuurlijk heeft de vrieskou van dit moment wel zijn invloed, we hebben immers de ramen dag en nacht open. Ook zullen we deze dagen een handjevol fijnzaad door het voer mengen. We hebben het afgelopen seizoen bijna geen medicijnen meer toegediend en willen dat ook tijdens de kweek zo laten. We gaan de duiven medio maart, na het spenen van de jongen, enten tegen paramixo en einde maart zijn we van plan een geel tablet op te steken, om vervolgens begin april dr. Marien in België weer op te zoeken en om advies te vragen.  We zullen zijn adviezen voor 100% opvolgen.

Tot slot  wensen wij iedereen voor 2009 veel liefde en geluk en veel voldoening in de duivensport,  maar bovenal een uitstekende gezondheid toe. We hebben de laatste maanden in onze vereniging, maar ook in onze vriendenkring gemerkt dat alles maar betrekkelijk is in het leven als het niet goed gaat met je gezondheid.

Juli 2013 

Zaterdag 27 juli jonge duiven....

 

Wij hebben vandaag niet gespeeld met de jongen, de voorspellingen waren niet goed en we willen geen onnodig risico nemen. We zijn bij de familie van Zeist wezen kijken en die speelde een 1e prijs in onze vereniging, ze kregen de eerste twee duiven binnen een minuut en dan hoop je dat deze vlucht eindelijk goed zal verlopen, maar na die eerste twee duiven moesten ze toch 15 minuten wachten op nummer 3 en dan weet je dat het lastig wordt. De familie is begonnen met 64 jongen op duiven en hadden er voor deze vlucht nog 19 in de mand gestopt. Bij het afslaan van de klokken om 15:00 uur hebben ze er 14 van de 19 thuis.

 

Eén van onze jonge duiven zat in Rosmalen, bij de fam. Waardenburg die zelf geen duiven hebben maar wel gek zijn van vogels, hij kreeg daar te eten en te drinken, maar ze kregen hem niet te pakken. Telkens zat hij op de schoorsteen van het huis te wachten tot er weer voer neergelegd werd en dan kwam hij naar beneden om te eten en dat is zo een paar dagen doorgegaan, ze raakten zelfs aan hem gehecht en hebben deze doffer de naam "Gerritje"Smilegegeven! Vandaag werd hij om 16:00 uur nog gesignaleerd op genoemd adres. Precies om 18:10 uur zie ik hem bij ons op de klep vallen, we hebben de familie direct gebeld en bedankt voor de goede zorg. Hij is vandaag de 2e duif van de eerste ronde die terugkomt. De eerst was de 810 een volle broer van de 1e prijs winnaar van zaterdag 20 juli en dus een zoon uit Picasso jr. x Nona"427". Deze duif heeft er flink aan getrokken, en zal een paar dagen nodig hebben om te herstellen. We hebben ze beiden een geeltabletje opgestoken en wat eiwit in het water gedaan. Wat wil het toeval ook op het veranda hok zijn gister en vandaag twee jongen huiswaarts gekeerd. Ik ben hier toch blij mee, het toont toch een bepaald karakter een soort van vechtersmentaliteit dat mij wel aanspreekt. Niet binnenlopen, zo goed en zo kwaad als het kan voor zichzelf zorgen en als het enigszins kan toch naar huis komen. We zullen ze in de gaten houden als ze op de natour opnieuw gespeeld worden.

  

Woensdag 24 juli nagenieten en jonge duiven.

De rust is teruggekeerd aan de van Brerostraat 15.... , we hebben echt genoten van de vlucht van afgelopen zaterdag, wat een super mooie sport hebben we toch als duiven zo afkomen. We hebben vanmorgen de jongen weggebracht nadat ze de hele nacht in de mand doorgebracht hadden. De zes die we nog over hebben van de 1e ronde en een goede 28 uit ons veranda hok. Ik heb ze langs het kanaal een goede 15 km weggebracht en in drie groepen gelost. Jean belde precies na 10 minuten om door te geven dat de eerste groep al gearriveerd was...., als het weer het toelaat gaan ze morgen nog een stukje verder en overmorgen naar Doesburg, Zaterdag krijgen ze rust maar zondag gaan ze opnieuw de mand in. We gaan er alles aan doen om van deze 34 jongen er genoeg over te houden zodat we komend jaar weer een mooie groep voor de vluchten hebben.

  

Zaterdag 20 juli Bourges en Tongeren

Update: We spelen 2x een eerste in de club dus zowel met de jongen op Tongeren als met de ouden van Bourges. Ook pakken we het aangewezen en ongaangewezen kampioenschap op de dagfond en hebben we de 1e en 2e kampioensduif..... Genieten dus. Hoe het in de kring is verlopen volgt zsm.

In de kring spelen we ook een 1e prijs, de "869" pakt zijn vierde 1e prijs uit zijn carriere, de serie in de kring is net als twee weken geleden indrukwekkend: 1, 3, 6, 14, 17, 21, 31, en 36, opnieuw is dit goed voor 80% prijs!Kampioenschap in de kring: 1e aangewezen en 2e onaangewezen in de Regio : 2e en 5e !! super trots.

 

Van de jongen hebben we er zes van de tien thuis....? Wel met een mooie 2e prijs in de kring, maar we hebben de jongen zo hard nodig voor komend jaar dus mixed feelings.

 

Voorbeschouwing: Vandaag staan er twee vluchten op het programma, natuurlijk de laatste dagfondvlucht van dit jaar vanuit Bourges, dit zou eigenlijk Tours zijn, maar daar waren te weinig staplaatsen voor de vrachtwagens. We hebben er weer 10 mee en we zijn hoopvol gestemd. Ze hebben deze week echt super gevlogen en dan vooral de doffers, wat is dit dan toch fraai om te zien. We hebben slechts een koppeltje van zes duiven, maar soms lijken ze wel met het dubbele aantal te zijn, van alle kanten komen ze terug om vervolgens samen weer te vertrekken. Ook hebben ze deze week weer goed dons gegooid dit was echt al een paar weken geleden, hoe dit komt is me een raadsel, we hebben niets anders gedaan maar toch is daar ineens die oh zo gewenste dons. Op Tongeren hebben we de nog aanwezig tien jongen van de eerste ronde mee, eens kijken wat ze kunnen. Overal lees je over de verliezen, kijk bijvoorbeeld maar eens op de site van Gert-Jan Beute of  Ad Schaerlaeckens, het is in het hele land hetzelfde liedje en overal vragen ze zich af wat de oorzaak kan zijn, verschrikkelijk gewoon. Naast de inmiddels bekende vijanden als marters en roofvogels hebben we nu te maken met een hele grote, maar ook een misterieuse vijand. Deze week zijn we met de duiven bij dr. de Weerd in Breda geweest, de jongen zijn onderzocht en ze mankeren niets. Wel vertelden ze van de enorme gezondheidsproblemen bij veel jonge duiven in het hele land, veel coli achtige verschijnselen die telkens weer terugkomen, soms in lichte vorm en dan ineens weer heftiger, om ook zo maar weer te verdwijnen. Coli is een darmbacterie en volgens de deskundigen lijkt het er op dat deze bacterie constant aan het muteren is, ook de gekende medicijnen hebben amper nog vat op deze verschrikkelijke ziekte. Bij ons zijn ze van de eerste ronde gezond, ze vliegen redelijk en er zijn inmiddels een paar nestjes met eieren. Deze week zijn ze twee keer naar Doesburg geweest en daar deden ze telkens een goede 20 minuten over, nu maar hopen dat ze uit zo'n grote groep kunnen komen. We spelen niet voor een kampioenschap, maar we hebben heel dringend aanvulling nodig voor komend seizeon, spannend dus. De dagfondduiven  uit Bourges zijn om 07:15 uur gelost en we verwachten deze duiven rond 17:15 uur. De jongen zitten nog vast i.v.m. de lage bewolking die op dit moment over Nl trekt, ik verwacht dat deze rond 13:00 uur gelost zullen worden.

  

Zaterdag 13 juli....

Het is de week na Chatereauroux en de vliegduiven hebben rust, morgenvroeg gaan ze weer naar Ravenstijn en mogen vervolgens een ochtend dollen met elkaar.Ik heb ze krap en schraal gehouden tot gister en vanaf nu wordt er 's avonds weer opgevoerd. Vrijdag ochtend vlogen de doffers prima en dat zonder dwang, dus het ziet er goed uit.Vandaag hebben we ook van de eerste ronde ( nog 11 duifjes) er vijf meegedaan op Hapert, volgens mij is het goed jonge duiven weer, ben benieuwd hoe ze er voorstaan na alle ellende en de talloze verliezen. Opnieuw is het in Apeldoorn bijna onmogelijk om op een gewone manier jonge duiven te spelen en over te houden. In onze club zijn er gisteravond nog maar 160 in de mand gegaan en dat zegt alles. Ook bij anderen zijn de verliezen ongelofelijk, zo hoorde ik over Henk Diks die inmiddels 50% verspeelde en wat had hij ze mooi en wat waren ze goed opgeleerd of Chris Aalpoel die heeft er nog 5 van de 30 en dat is toch ook een prima liefhebber. Wat kan hiervan de oorzaak zijn, wie het weet mag het vertellen.

Update: het is zondagmorgen het is miezerig weer en ik heb de doffers en duivinnen samen los, ze vliegen ruim een half uur en vervolgens mogen ze een paar uurtjes samen zijn, vanmiddag zou de lucht openbreken en dan breng ik ze naar Ravenstein. Inmiddels ook vier van de vijf  jongen thuis en daar mogen we gezien de enorme verliezen her en der best blij mee zijn. In onze kring spelen ook een aantal liefhebbers uit Twello, een plaats gelegen tegen de IJssel aan, daar vallen de jonge duiven echt ongelofelijk goed. Hebben zij meer specialisme met de jongen of heeft hier de ligging de grootste invloed? In Apeldoorn is het gezien de aankomsttijden echt kommer en kwel met de jongen, op de club wordt niet meer gevraagd naar de aankomsttijd van de eerste duif, maar er wordt geïnformeerd hoeveel heb jij er thuis? Enfin, we gaan komende week de ouden nog een keer oppoetsen voor de laatste dagfond vlucht en ook de jongen van de eerste ronde, nu dus nog tien stuks, worden voorbereid op a.s. Zaterdag.

Allemaal veel succes.

  

Zaterdag 06 juli Nationaal Chateauroux

Duiven gelost om 07:15 met op de hele vlieglijn NO wind, kracht 3 een super mooie vlucht en we spelen er in ieder geval acht van de tien in de prijzen

In de kring beginnen we met een 7e plaats vervolgens, 12,15,17, 23, 25, 29 en 30, acht duiven bij de eerste dertig, we zijn meer dan tevreden. De duiven zien er goed uit en wat een contrast is dat  met twee weken geleden...?  De voorbereiding op de laatste dagfondvlucht vanuit Tours is begonnen. We handhaven met het voeren de strategie van de afgelopen weken, dus ze krijgen genoeg maar wel met paddy en gerst.

Juni 2013 

Zaterdag 29 juni..... voor ons geen vlucht dit weekend

De duiven zijn redelijk tot goed herstelt van de zware dagfondvlucht van afgelopen Maandag, we hebben ze schraal gevoerd om ze de welverdiende rust te geven. Na de vorige dagfondvlucht zijn we al snel weer begonnen met opvoeren met vette zaden en dat hebben we nu dus anders gedaan. We willen ze langer gretig op het voer houden en op die manier hopen we dat ze ook op de dag van inkorven nog willen eten. Het weekend gebruiken we om de doffers en duivinnen te lappen op Ravenstein en de oudere jongen gaan naar Doesburg, uiteraard als het weer dit toelaat.

 

Zaterdag 22 juni Blois

Jean heeft donderdagavond 10 duiven weggebracht voor de ééndaagse fondvlucht vanuit Blois, ze hebben de afgelopen week last gehad van de hoge temperaturen en dat merk je direct aan de eetlust, ze hebben minder honger en trainen ook minder. Waarschijnlijk heeft hier het één met het ander te maken, immers als er goed en hard getraind wordt hebben ze ook een goede eetlust. Ik heb ze Woensdagavond nog even in de hand gehad en ik vond ze wel goed aanvoelen, Jean was ook tevreden bij het inkorven dus ....... Het is nu zaterdagochten 09:40 uur en het is wachten op een goed bericht op teletekst, als je op buienradar kijkt dan komt er een behoorlijk buienfront vanaf de Noordzee richting Nederland, dus ik ben bang dat we vandaag geen vlucht gaan krijgen, we wachten af. Ik heb het volste vertrouwen in de mensen die verantwoordelijk zijn voor deze soms lastige beslissingen.

Update zaterdag 22 juni: de vlucht is uitgesteld naar morgen!

Update zondag 23 juni: opnieuw is de vlucht vanuit Blois uitgesteld, laten we kort zijn, de       weergoden hebben het dit seizoen niet echt goed met ons voor. Maandag ziet het weer er nog slechter uit dus......?

Update maandag 24 juni: de duiven zijn gelost om 09:30 uur, de windverwachtingen zijn nogal tegenstrijdig en varieren tussen ZW en NW, we zullen zien. De snelheden van dit weekend zullen ongetwijfeld niet gehaald worden.

Het is uiteindelijk een loodzware vlucht geworden en op onze eerste duif na kwamen ze uitgehongerd, koud, drijf nat en super hongerig thuis...? In de kring spelen we 10,13 etc. met in totaal 6 van de 10 duiven in de prijzen. Voor ons gevoel geen mooie dagfondvlucht maar je moet er ook op deze vluchten bij zijn. De duiven krijgen zeker een dag of twee volledige rust en ze gaan er pas weer uit als ze volgens ons volledig hersteld zijn. Komend weekend hebben we geen vlucht en zullen we deze duiven weer wegbrengen voor een lapvluchtje.

 

Zondag 16 juni

Dit weekend geen wedstrijden voor onze duiven, we hebben er dit jaar voor gekozen niet te spelen tussen twee dagfondvluchten dus dat doen we dan ook niet. Wel heb ik zowel de doffers als duivinnen vanmorgen om 7:00 uur gelost in Ravenstein, een goede 60 km van Apeldoorn op de teller van de auto. Toch wel vreeemd, ik los de duivinnen precies om 7:00 uur en ze vertrekken als raketten, precies in de goede richting, dan vijf minuten later los ik de doffers en ook deze vertrekken direct in de goede richting. Vervolgens drink ik nog wat en vertrek rustig naar Apeldoorn. Om 07:42 uur belt Jean dat de hele club samen gearriveerd is....?  Gister heb ik precies hetzelfde meegemaakt met de jonge duiven, drie manden gelost in Dieren met tussenpauzes van ruim 3 minuten en ja hoor... de hele club komt samen aan. Bij de jonge duiven kies ik er bewust voor om niet meer samen te lossen, de afgelopen twee jaar zijn we zo ontzettend veel jongen verspeeld met africhten dat ik dat niet meer durf, maar blijkbaar wachten ze nu op elkaar :-), zolang ze thuis komen maakt het me niet uit. Nu starten met de voorbereiding voor volgend weekend, we spelen dan de Nationale dagfond vlucht vanuit Blois, een prachtige vlucht met voor ons 630 km, nu maar hopen dat de weergoden het goed met ons voor hebben.

 

Zaterdag 08 juni Salbris (600 km)

De duiven zijn om 06:45 uur gelost en er waait een straffe NO wind, ze krijgen niets cadeau vandaag. In de club hebben we vrijdagavond nog voorspellingen gedaan over de snelheid die de duiven zouden maken en zelfs de grootste kenners zaten er uiteindelijk behoorlijk naast. De snelste duif in onze club bereikt een snelheid van 1026 m/min en dat is ongeveer 200 m/min minder dan verwacht. Bij het thuiskomen van de duiven hebben we bezoek van een paar verenigingsleden, een oude duivenvriend en mijn broer, al met al is het een gezellige en spannende vlucht geworden.

Wij spelen deze dagfond vlucht 80% prijs in kring en regio en daar zijn we dik tevreden over. We krijgen onze eerst getekende voorop en daar mogen we dus ook niet over klagen. In de club beginnen we met 4,5,6,8,10 etc. in de kring beginnen we met 13,14,15,23,28 etc. en in de regio is dat goed voor 38,42,46,63,75  etc. zoals gezegd acht van de tien in de prijzen, super dus.

De duiven komen goed, gedreven en fit thuis, er zijn er één of twee die het zwaarder hebben gehad, maar zondagmorgen dartelen ze al weer lekker buiten in de tuin en zorgen onze doffers ervoor dat de dames niets tekort komen...:-) De voorbereiding voor de derde dagfondvlucht is vandaag weer begonnen!

 

Vrijdag 07 juni

Gisteravond 10 duiven ingekorfd voor Salbris, onze 2e dagfondvlucht van dit jaar. Het zal hard werken worden voor ze want met een afstand van een  goede 600 km en een NO wind krijgen ze niets cadeau. De oude 664 en de 362 staan als 1e en 2e getekende. Bij het inkorven voelden ze prima aan dus we zijn vol vertrouwen. Vandaag gaan we samen met een echte timmerman ons nieuwe "veranda" hok aanpakken, we krijgen te weinig zuurstof op het hok en we gaan de adviezen van Martin van Zon uitvoeren. Hij adviseert ons de golfplaten een goede 10cm op te lichten, zodat de wind vanuit iedere richting vrij spel heeft onder deze platen, ik ben benieuwd of dit de gewenste verbetering gaat brengen. Verder hebben we de oudste jongen deze week twee keer weggebracht op korte afstanden, dit is prima verlopen, ze gaan Zondag nog een keer de mand in en vervolgens gaan we ze als het weer het toelaat iedere week nog twee keer wegbrengen. Voor de jongen op het veranda hok wordt het lastig, deze vliegen nu net een paar dagen fatsoenlijk bij huis, dus dat wordt erg krap met de tijd.

 

Zaterdag 01 juni 2013 vandaag geen vlucht

We hebben dus besloten dit weekend de tussenvlucht ( vlucht tussen twee dagfondvluchten) niet mee te spelen, wel zullen we de duiven bij goed weer een flink stuk gaan lappen, we zien wel of dit Zondag of Maandag gaat gebeuren. Met de jonge duifjes gaat het de goede kant op, de jongen van de eerste ronde, nu nog 24 stuks vliegen dagelijks een goed uur en we starten met deze groep dan ook met het africhten. De jongen in het nieuwe veranda hok hebben het nog niet helemaal, ze hebben Coli achtige verschijnselen, die maar niet echt willen stoppen. We hebben het geprobeerd met pepermuntolie en honing,  daarvan knapten ze wel op, maar een dag later was het ook zo veer mis. Nu proberen we een soort groenten/kruidenmix van Versele en ook nu zien we ze opknappen. Nu maar hopen dat het deze keer niet weer van korte duur is, maar dat het structureel beter wordt. Bij de ouden vliegen de doffers op dit moment zeer goed, ze gaan nu twee keer per dag los en beide keren vliegen ze 45 minuten echt goed, daar zijn we dus dik tevreden over. Bij de duivinnen hebben we hetzelfde euvel als vorig jaar, doordat het groepje te klein is (zes duivinnnen), is het met het echte trainen wat minder geworden. We gaan ze komende week samen met de jongen loslaten en we hopen dat ze dan weer aan het uur trainen komen. Omdat we nog niet voor 100% tevreden zijn over onze hokken, heeft Jean contact gezocht met Martin van Zon, ze heeft een half uur met hem aan de telefoon gezeten en vervolgens een afspraak met hem gemaakt voor de komende week. Ik heb de komende week vakantie en de weersvoorspellingen zijn prima dus ik verheug me er echt op om samen met Jean de duiven te verzorgen. Iedereen die vandaag speelt op de mooie midfond vlucht vanuit Nanteuil veel succes, wij gaan in ieder geval kijken bij één van de top liefhebbers uit onze vereniging.

Mei 2013 

27-05-2013 eerste dagfond vlucht vanuit Orleans

1e in de vereniging 1e in de kring en 1e in de regio.!!!

Op de eerste dagfondvlucht van dit jaar maken we gelijk een super mooie uitslag, onze duivin de "789" speelt een eerste prijs in de regio! Na vier nachten mand was het dan eindelijk zover, prachtig duiven weer met zon en een vooral Westen wind en prima temperaturen.van ongeveer 20 graden. Zoals gezegd een super eerste prijs met een door ons zelf gekweekte duivin. Verder komen ze ook geweldig af en hebben we er in onze kring 6 bij de eerste 31. In de vereniging is het helemaal raak met 1,3,4,5,6,en 7.  We stoppen vanaf nu met de Vitesse en Midfond en concentreren ons volledig op die prachtige dagfond vluchten. We hebben nog 12 duiven waar we mee kunnen vliegen en we zullen er telkens 10 uitzoeken die volgens ons het meest in aanmerking komen. We zullen zien wat het ons op gaat leveren.

  

18-05-2013 5e vlucht Morlincourt (358 km)

Update: om 10:21 uur komt onze enige jaarling duivin thuis, ze is compleet afgevlogen maar we zijn blij met haar terugkomst, nog 1 te gaan.

 

Onze eerste Midfondvlucht, is gelijk één groot drama. De voorspellingen waren al niet best, maar we hadden toch alle 13 vliegduiven ingekorfd. Om 12:30 uur werden ze gelost en wij verwachten de duiven zo rond 16:30 uur, rond deze tijd ook nog contact gehad met diverse bekenden uit de sport en die dachten hetzelfde. Bij ons viel de eerste duif echter pas om 18:09:14 en zij maakt een snelheid van 1055 m/min en dan weten de kenners genoeg. In onze kring maakt de snelste duif 1265 m/min en de laatste prijsduif maakt een snelheid van 752 m/min. Met andere woorden tussen de eerste duif en de laatste duif zit ongeveer drie en een half uur tijdsverschil....., hoe is dit toch mogelijk? Wij hebben er    's-avonds 11 van de 13 thuis en daarover mogen we niet eens klagen. Zondag morgen staan we al vroeg op in de hoop dat de laatste twee duivinnen al thuis zijn of snel thuis komen, maar helaas, nog geen duif te bekennen. Onze enige jaarling duivin die inmiddels een 1e en 4e in de vereniging heeft gespeeld is ook niet thuis. Komende week is de 1e dagfondvlucht, we gaan maar eens heel goed kijken of we onze duiven na deze inspanning opnieuw aan een zware proef laten deelnemen. Ze voorspellen ook voor komend weekend weer slecht weer met temperaturen van 13 graden.

  

11-05-2013 4e vlucht vanuit Nijvel ( ruim 200 km)

Opnieuw een vlucht met hoge snelheden, de topduiven vliegen ruim boven de 1800 m/min. We klokken één mooie vroege duif, onze enige jaarling duivin die twee weken geleden ook al een 1e prijs in de vereniging speelde. Vervolgens moeten we ruim 10 minuten wachten op de 2e duif en dan weet ik genoeg, geen goede uitslag dus. Speelden we de eerste twee vluchten nog ongeveer 75% prijs nu moeten we het in de kring doen met 3 prijzen op de 14 gezette duiven. Afgelopen week hebben ze prima getraind en bij het inkorven vond ik ze goed aanvoelen, maar toch waren ze er niet.....? We hebben een paar weken geleden bezoek gehad van Bennie van Dijk uit Westerhaar en die heeft toen o.a. gekeken naar het voer.... hij vond het maar matig, zijn letterlijke woorden: "Rob het is oud voer en het heeft geen enkele kiemkracht meer"! 0Uiteraard hebben we dit direct uitgeprobeerd en.... hij had gelijk, diverse graansoorten hadden zelfs na drie dagen nog geen kiem, bovendien bleef het water waarin de zaden werden gekiemd steeds troebel en bruin! We hebben enkele weken geleden ongeveer 20 zakken van dit voer gekocht, ook omdat dit tegen een goede prijs was, maar ik ben afgelopen zaterdagochtend direct naar van de Bijl gereden en heb weer echt kwaliteitsvoer gehaald. Of dit de reden is van het minder presteren weet ik niet, maar niets doen als het niet goed gaat past niet bij mijn karakter. Wij hebben ervoor gekozen om het "mindere" voer op te voeren aan de kwekers en de vliegduiven krijgen vanaf nu alleen nog maar voer van de bekende merken. ( Versele en Matador).

 

04-05-2013 3e vlucht opnieuw vanuit Duffel

Het was voor ons een matige vlucht, met een matige Zuid-Westen wind en mooi helder weer is het concoursverloop super snel. In onze vereniging zijn de prijzen er in 10 minuten uit. Wij beginnen een goede 4 minuten te laat voor de kop en dat is met zo'n snelle vlucht killing. Overigens speelden we ook vorige seizoen een matige derde vlucht. We hebben ze in de nacht van Zaterdag op Zondag maar eens uitgerookt met een blokje van Koudijs. Zondagmorgen stinkt het dan behoorlijk in het hok dus snel de boel opengezet en een paar druppels menthol olie in het hok gedaan. Overigens was het opvallend dat er zowel bij de doffers als de duivinnen veel dons was gevallen. Nu maar weer oppoetsen en zien of we de gang er weer in krijgen.

April 2013 

27-04-2013 2e vlucht vanuit Duffel

Opnieuw valt het erg mee met het weer, het zonnetje komt er goed door en we hebben en Noorden wind. We spelen een prima 1e prijs in de club met een jaarling duivin, deze duivin zit ongepaard en heeft als jonge duif één vluchtje gehad. Volgens mij maar ook volgens de kenners die zaterdag kwamen kijken, Akkie Heijne en Hans mijn broer, hebben we het hier over een talent. We spelen in de hele afdeling de vroegste duif op 6000 duiven maar ze staat als 18e geklasseerd, wij zitten nu eenmaal op de voorvlucht. ook de 2,3,4,5, en 6e duif zitten hier bovenop, maar gelijktijdig komen twee sperwers. Duif 2 t.tm. 6 vertrekken vervolgens net zo snel als ze gekomen zijn en komen 5 al 6 minuten later terug, de sperwers zijn dan net 10 seconden verdwenen, jammer we hadden echt een super uitslag gemaakt maar dit hoord nu eenmaal ook bij de duivensport. We hebben het liever nu dan met de dagfond. We spelen er 10 van de 15 in de prijzen en daar zijn we ook dik tevreden mee. Op naar volgende week.

 

20-04-2013 1e vlucht vanuit Tilburg

Eindelijk is het dan zover..., of is het toch nog te vroeg? In onze club hebben diverse spelers de "gok" met het weer nog niet aangedurfd en hebben beperkt ingekorft. Wij hebben ervoor gekozen om alle vliegers ( 16 stuks dit jaar, 6 doffers en 10 duivinnen ) in te korven en achteraf gezien zijn we daar blij mee. Opnieuw merken we dat onze onbevlogen jaarlingen en niet veel van maken en opnieuw verspelen we er één. Overigens horen we zo links en rechts om ons heen dat ook de bevlogen jaarlingen het dit jaar erg moeilijk hebben en dat er veel verspeeld worden. Onze vertrouwde duiven doen het gelijk prima! In de kring spelen we er 13 van de 16 in de prijzen en in onze vereniging beginnen we met 3,6,9,10 en 11, net als vorig jaar is de 2011-1332340 (zoon picasso) onze eerste duif.  In groot verband op 8919 duiven is hij goed voor een 30e plek. Graag vermeld ik nog dat Berend Vos bij ons een prachtige eerste prijs speelt, Berend gefeliciteerd super gedaan. Gezien het beperkte aantal duiven zullen we het dit seizoen rustig aan moeten doen, willen we op de onze mooiste vluchten, de dagfond nog een beetje mee kunnen spelen, maar we hebben daar alle vertrouwen in de "oudjes" moet het nog maar een jaar doen. Vanmorgen zijn ze al weer in bad geweest en er lag opvallend veel dons in de broedbakken. Op naar komend weekend!

 

10 april 2013

Mensen die bonnen gekocht hebben of duiven willen kopen,  kunnen vanaf nu contact met ons opnemen, de jongen zijn geringd en groeien prachtig op. Kijk bij kweekkoppels 2013 (rubriek) alleen de jongen van koppel 5 en 12 zijn niet beschikbaar. De jongen zijn tussen 23 en 29 april speenklaar.

Verder zijn we blij dat het met de temperatuur de goede kant opgaat, we kunnen de duiven nu echt gaan voorbereiden op de vluchten. Het africhten is begonnen en de trainingen worden vanaf nu serieus genomen. Wel zijn we de afgelopen weken drie jaarlingen verspeeld aan de havik, echt niet te geloven zo snel en brutaal deze rovers zijn, zo werd er een meter boven het hoofd van Jean een jaarling duivin uit de lucht gepakt. De jonge duiven zijn inmiddels een week verduisterd en alles komt buiten, ook hier heeft de havik al diverse pogingen ondernomen, maar als door een wonder heeft hij of zij nog geen jong te pakken gekregen. Het duivenseizoen is begonnen :-).

Maart 2013 

24 Maart 2013
 
De kweek, jonge duiven, roofvogels en voeding.
 
De hokken zijn aangepast en een goede 18 jongen zitten inmiddels in één van onze nieuwe jonge duiven hokken. Ze eten en drinken prima en als er geen roofvogels waren, dan zouden ze zeker al buiten zitten, maar we durven nog niet. We hebben er gister nog eens 13 gespeend en deze worden even in een apart hok gezet zodat ze zelfstandig kunnen leren eten en drinken, ze zijn zonder uitzondering allemaal prima opgekomen. Over een week gaan deze 13 duiven bij de eerste 18 en hebben we dus een mooi koppeltje van 31 jonge duiven ze worden dan gelijk geënt tegen Paramixo. Negentien april kunnen we er dan nog eens een goede 30 ophalen in Friesland, deze jonge duiven zijn speciaal voor ons gekweekt door een hele goede kennis van ons. We hebben hoge verwachtingen van deze jongen, omdat ze zonder uitzondering afstammen van top duiven. De basis hiervan wordt gevormd door duiven van Miel van den Branden, Jan & Rik Hermans en Ad Schaerlaeckens.
 
De oude duiven hebben we inmiddels een week los, de eerste dag werd er direct een duivin gepakt op ongeveer 10 meter van het hok. De duivinnen vliegen nu ‘s -morgens zonder dwang een half uurtje en de doffers gaan in de middag voor een half uurtje naar buiten, ook zij vliegen inmiddels ongeveer een halfuur en ook dit zonder dwang. De eerste week dus één duivin gepakt door de rovers, wel zit er elke dag een rover achter de koppel aan, zowel bij de doffers als de duivinnen. Het is fantastisch om te zien, maar je schrikt iedere keer weer en eigenlijk is het onvoorstelbaar dat het bij die ene duivin is gebleven, wat een geweld en snelheid kunnen deze beesten ontwikkelen.
Om het scheefvliegen tegen te gaan geven we de duiven nu één of twee keer in de week een bruistablet Calcium/Magnesium van het kruidvat in het water. We hebben deze tip onder andere gelezen via de site van “duivenmarktplaats”, je kunt hier echt nuttige tips vandaan halen.
 
Afgelopen woensdag hebben we bezoek gehad van Bennie van Dijk, Jean had hem uitgenodigd met de vraag om eens kritisch naar de nieuw gebouwde hokken te komen kijken. Uiteraard hebben we deze topliefhebber ook een paar duiven in de hand gegeven en naar zijn mening gevraagd. Bennie is echt een topper, zo speelde hij afgelopen jaar 46 duiven op de dagfond en zij behaalden 43 prijzen. Bovendien speelde hij op vijf dagfond vluchten 5 keer een eerste prijs in de kring, wat moet ik nog meer vertellen.

Oktober 2012 

29 Oktober 2012
We hebben al geschreven dat we volop bezig zijn met het verbeteren c.q. verbouwen van ons jonge duiven hok. Ik ben zelf niet erg van het timmeren et cetera en we zijn dus nogal afhankelijk van mijn broer Hans. We zijn bezig om het hok te bouwen in een al bestaande veranda, dus een soort hok in een al bestaand hok. We hadden super plannen voor de verluchting, maar een paar dagen geleden ontdekten we dat het niet zo verliep als wij hadden gedacht en dat was best teleurstellend. We hebben vervolgens de afgelopen dagen gezocht naar de oorzaken, ons uitgangspunt was hierbij tweeledig: geen koude lucht die het hok invalt en een rustige verluchting via de golfplaten, die we op de veranda geplaatst hebben. We denken dat we inmiddels heel veel verder zijn in het optimaliseren van de verluchting, nu nog het hok aftimmeren en kijken hoe het hok zich houdt met een goede 60 jonge duiven, dat is toch weer anders lijkt ons.
 
Afgelopen weekend hebben we de prijsuitreiking gehad van de Kring 3 van regio 2, het was een super gezellige avond en we hebben veel bekende liefhebbers gesproken van andere verenigingen en we hebben weer leuke contacten opgedaan. We hebben uitgebreid kennis gemaakt met de heer van de Haar uit Vaassen, wat deze man het afgelopen seizoen gepresteerd heeft is echt fantastisch. Samen met R. Kasperink hebben we het vervolgens  uitgebreid gehad over de absolute noodzaak van een goed hok. Heerlijk om met deze mannen over onze mooie sport te discussiëren en je leert er altijd weer van.
Overigens vind ik het  jammer dat er van een aantal verenigingen geen of bijna geen mensen komen opdagen. Binnen alle verenigingen in onze kring neemt het aantal vliegende leden alsmaar af en de kring zal dus een steeds prominentere rol gaan spelen. Het is aan ons allen om nog eens goed na te denken hoe we ook de mensen die afgelopen weekend afwezig waren, meer bij deze avonden kunnen betrekken. Misschien moeten we binnen de kring wel in bijvoorbeeld drie divisies gaan spelen een soort A, B en C poules met eigen uitslagen en kampioenschappen en een promotie/degradatie regeling, het is maar een idee dat overigens bij alle sporten wordt toegepast alleen bij onze mooie duivensport moeten alle niveaus wekelijks tegen elkaar strijden. Ik vond de opmerking van onze voorzitter afgelopen week tijdens de vergadering wel erg mooi “laat iedereen op zijn eigen niveau in zijn waarde en probeer een individuele liefhebber geen verplichtingen op te leggen die hij niet wenst”.
 
Met de duiven gaat het prima, ze raken aardig door de rui en ze maken op ons een goede en wakkere indruk. We voeren ze nog steeds met een een rijke mengeling bestaande uit een mix van drie merken aangevuld met grit, mineralen en diverse fijnzaden, niet overdadig, maar wel gewoon goed. In het water zit dagelijks knoflook en twee keer per week doen we daar nog wat groentesap van Natural bij. Ze krijgen één en als we tijd hebben twee keer per week een lekker bad en daar maken ze allemaal graag gebruik van. De hokken zijn open en de duiven kunnen de hele dag heerlijk in de ren rondhangen
Verder hebben we nu geen opvallende of vermeldenswaardige zaken te melden, geniet van de herfst en je duiven en denk eraan over een paar maanden beginnen we al weer met het kweken van de toekomstige kampioenen.

10-10-2012 ruien-selecteren en verbouwen
 
We zijn net terug van een heerlijke vakantie op Rhodos en een lang weekend in Barcelona, de accu is opgeladen en de tijd van treuren over de verliezen van de jonge duiven is voorbij, we zijn alweer volop bezig met het komende seizoen. We lezen links en rechts stukjes van bekende liefhebbers en schrijvers over het selecteren van duiven, zij hebben het over prijspercentages, over afstammingen en de bouw van de duiven, wij hoeven ons daar niet zo druk om te maken. Wij houden de oudere duiven aan die goed gepresteerd hebben en dat zijn bij ons een vijftal doffers en een zestal duivinnen. Onze teletekst doffer verhuist naar het kweekhok, het is niet meer goed gekomen met zijn vleugel en de rest van de oudere duiven gaat eruit. We vullen de open gevallen plekken in met jonge duiven, die helaas onbevlogen naar het vlieghok gaan. We mogen hier in 2013 dan ook niet zoveel van verwachten, en zullen er ongetwijfeld wat verspelen, maar misschien worden we toch verrast door de één of ander. We gaan ze begin volgend jaar zelf goed africhten en we hopen er dan maar het beste van. Zoals al geschreven hebben we de afgelopen maanden nogal wat top melkers bezocht en we denken dat we weer voldoende tips hebben om ons hok weer wat kunnen verbeteren, we gaan daar de komende weken mee aan de slag. Ook gaan we onze veranda helemaal ombouwen tot een hok voor de jongen en een kweekhok. Het jonge duiven hok zal dan 2,5 m breed en 4.0 m diep worden en wij denken dat daar een goede 50 jongen in kunnen verder houden we dan nog een hok van 2 x 2 over voor latere jongen. We gaan dus in 2013 voor 50 jongen voor de jongeduiven tour en ongeveer 25 jongen voor de natour of misschien wel de taartvluchten, we zien wel. Uiteindelijk veel jongen en hopelijk dat we er nu voldoende overhouden om in september 2013 ook te kunnen selecteren. De duiven ruien op dit moment prima en sommigen zijn haast onherkenbaar en eigenlijk best lelijk, ik moet dan altijd denken aan die gieren met van die kale nekken. Over een paar weken zal dit allemaal weer glad zijn en kunnen we weer genieten van de pracht van onze duiven. We voeren de duiven nu volop met een goede mengeling die bestaat uit een drietal soorten voer en ze hebben altijd voldoende voer in de bakken, ook krijgen ze twee keer per week een soort mineralen mengeling met veel fijnzaad, onkruidzaad en grit. In het water krijgen ze afwisselend  knoflook en een geconcentreerde groentesap van Natural en verder niets. Nog een paar maanden en dan gaan de vlotte melkers onder ons alweer koppelen en is het startschot gegeven voor het seizoen 2013, iedereen succes met de voorbereiding.  Heb je het afgelopen seizoen goed gepresteerd, probeer dan zo weinig mogelijk te veranderen, waren de resultaten tegenvallend, probeer dan te achterhalen waaraan dit heeft gelegen en probeer dit op te lossen. Kom je hier zelf niet uit, nodig dan eens een goede melker uit en vraag hem om advies over je hok, de duiven of het voeren. Realiseer je dat als je blijft doen wat je altijd al deed, je ook krijgt wat je altijd al kreeg. Namens Jean en mijzelf fijne maanden toegewenst.

Augustus 2012 

09-08-2012 vliegen-evalueren-plannen.

 

We hebben al even niet meer geschreven en dat heeft veel te maken met de teleurstelling over de jonge duiven. Voor het derde jaar achtgereen wil het maar niet lukken om ze over te houden en dan krijg je op het vlieghok problemen. Op het moment dat je weinig of geen aanvulling krijgt bij je vliegploeg dan boer je acheruit en dat is juist wat wij niet willen., we willen juist vooruit. We hebben geëvalueerd en zijn van mening dat het jonge duivenhok niet voldoet, de duiven hebben problemen met hun basis gezondheid en dat zou niet zo moeten zijn. We hebben de afgelopen weken gebruikt om enkele goede melkers in Nederland te bezoeken en daar gaan we de komende weken nog mee door. We hopen zo een goed beeld te krijgen van de hokken en de verzorging van het jonge spul. Het is fantastisch om te ervaren hoe ook de top van Nederland openstaat voor een goed gesprek en tijd voor je maken. Zo waren we bij de combiantie Verbree uit Putten, vorig jaar super met de jongen, maar dit jaar hebben ook zij problemen met de gezondheid van de jonge garde. We zijn ook bij de vader zoon combinatie Klaas en Jacob de Jong uit Ee in Friesland geweest, mensen die twee weken geleden nog 30 jonge duiven binnen 30 seconden op de klep kregen, maar....... de week erop ook problemen kenden. Overigens hebben ze daar geen idee van de verliezen die we hier in het Apeldoornse kennen, begonnen met 94 jongen hadden ze er nu op de 4e vlucht nog 88 in de mand, binnenkort mogen we nog op bezoek bij Freek Wagenaar, één van de jongeduiven specialisten in onze regio. Wat hebben we tot nu toe opgestoken..., eigenlijk niet zo heel veel. Zo stopt de combinatie de Jong b.v. 4 rondes jongen bij elkaar in één hok. Zo zegt de ene liefhebber absoluut geen gerst te voeren, maar zegt de ander weer dat gerst de maatstaf is bij het voeren, zo kuurt de één tegen het geel en tegen koppen, maar de ander doet echt alles op natuurlijke basis. Hoe moeten wij nu verder...? We hebben in ieder geval besloten een nieuw en ander hok te maken voor de jonge duiven en ook ons  huidige jonge duiven hok gaan we aanpassen. We gaan het komende jaar drie rondes jonge duiven kweken, we gaan het aantal jongen voor onszelf dus verdubbelen, zoals gezegd gaan we de komende weken nog gebruiken om vooral te kijken naar de verzorging van de jongen bij enkele toppers uit het land en we houden u hiervan op de hoogte als we zelf een goed beeld hebben hoe we het de komende jaren gaan doen schrijf ik daarover. Nu gaan we eerst opzoek naar een timmerman, iemand die de jongeduiven verblijven zo wil en kan aanpassen zoals wij dat willen, heeft u tips.... laat het ons weten.

Juni 2012 

27 juni 2012 Ramp

Dinsdag 27 juni is voor onze jonge duiven echt een ramp dag geworden, We hebben onze 22 vroege jonge duiven om 9:00 uur gelost in Ede, voor de 7e lap vlucht. Het is uitgelopen op een ramp, woensdag ochtend hebben we er precies 12 thuis. Maar dit is niet alles, we hadden ook nog 11 late jongen, speciaal gekweekt voor de natour, prachtige jongen met gouden afstammingen, iedere avond om 18:00 uur trainden deze duiven en normaal zijn ze een goede 45 minuten weg. Op deze bewuste avond hebben we er geen meer teruggezien, gewoon van het hok alles weg. Dit is voor ons het derde jaar achter elkaar dat we zo'n ramp meemaken met de jonge duiven. We balen verschrikkelijk en moeten ons echt bezinnen, hoe we verder moeten! Wat kan er toch gebeurt zijn?

Update 28-06-2012: van de 22 vroege jonge duiven zijn er nu 15 terug ;-(, en van de late jongen 4 van de 11...;-(. Dit is toch verschikkelijk balen!

Mei 2012 

De start van het seizoen mei 2012 en een eerste evaluatie.
 
We hebben inmiddels vier Vitesse vluchten en één Midfond vlucht achter ons en dat is een mooi moment om de eerste balans op te maken. Zoals de trouwe lezer weet hebben we vorig jaar niet veel geluk gehad met de jongen en dat is dit jaar ten koste gegaan van de kwaliteit op het vlieghok.  Toch zijn we tevreden tot nu toe, we staan er in onze nieuwe vereniging mooi tussen en ook in de kring doen we goed mee. We spelen een goed prijspercentage, de laatste vlucht zelfs 75% maar we missen nog wel de echte kop duiven. Volgens ons heeft dit alles te maken met het erge koude voorjaar. We hebben aan de voorkant een behoorlijk open hok en dan heb je warmte nodig en u en ik weten dat we dat dit voorjaar maar zelden hebben gehad. Ook ’s nachts koelt het erg af, afgelopen nacht zelfs nog rond het vriespunt en dan weet ik dat de duiven moeilijk in vorm komen. Nog geen paniek dus, we denken dat we de oorzaken kennen en er zijn nu eenmaal een paar zaken die we niet zelf in de hand hebben.
 
We hebben een week voor de start wel een behoorlijke klap gehad door het verlies van de “736”, deze Teletekst winnaar  kwam terug van de eerste africhting en kon de volgende dag niet meer vliegen. We zijn uiteraard naar Nanne geweest, maar die voorspelde direct al dat het niet meer goed zou komen, het heeft volgens hem te maken met de lange rust in de winter, wij laten de duiven dan niet los, en vervolgens moeten ze in korte tijd weer aan het trainen. Hij heeft het nauwkeuriger beschreven, iets over suikers en eiwitten, maar met alle respect is mij deze uitleg te technisch. Wel vertelde hij dat ook kanonnen als G Koopman er inmiddels een goede twintig heeft die niet meer kunnen vliegen, zijn advies, probeer ze komende winter in het weekend in ieder geval één keer buiten te laten en neem meer tijd om ze aan het trainen te krijgen. U begrijpt dat we deze super niet wegdoen, hij mag ons kweekhok versterken, misschien wordt het een geluk bij een ongeluk en gaat hij goed vererven.
 
Komend weekend hebben we de vijfde Vitesse vlucht en de week erop begint de dagfond, we hebben nu al de kriebels, wel hopen we dat de temperatuur komende week gaat stijgen anders wordt het een moeilijk verhaal. De duiven hebben het met dit koude weer al behoorlijk zwaar gehad en om ze dan op Orleans, voor ons toch een goede 560 km te spelen vinden we moeilijk., we zullen zien en we proberen de juiste beslissingen te nemen.

Januari 2012 

De situatie op het hok op 22 januari 2012
 
We hebben zowel de kwekers als de vliegduiven op 24 december gekoppeld en zoals wel vaker bij ons komen ze vrij traag op eieren. Nu als ik dit stuk schrijf hebben we de eerste eieren van de kwekers naar de vliegduiven verhuisd en komen de kwekers langzaam voor de 2e keer op eieren. We hebben een aantal koppels die de afgelopen jaren goede jongen hebben gegeven terug op elkaar gezet en we zijn hoopvol gestemd. Natuurlijk zijn we vooral benieuwd naar koppel 17 (zie kweekkoppels 2012), dit koppel heeft in 2010 o.a. de teletekstwinnaar en tevens onze beste jaarling op Vitesse en Midfond voortgebracht, maar in dat zelfde jaar ook de boeïng 747, zij won o.a een eerste prijs in de kring op Pommeroeul tegen ruim 1600 duiven. Ook de twee duivinnen uit de Zlatan hebben afgelopen jaar prima jongen voortgebracht dus ook deze koppels hebben we niet gewijzigd, of dit verstandig is zal de toekomst uitwijzen. Verder hebben we voor het kweekhok een prachtig duivinnetje mogen ophalen voor op onze Belgische doffer van Appie Dunnink uit Staphorst, hij is in Nederland het bijhok van Walter de Rijck uit Nijlen België en heeft het afgelopen jaar alleen al 4 teletekst overwinningen behaald. Overigens de gastvrijheid en de warmte die we daar mochten beleven was echt een verademing, we zullen dit contact zeker instant houden.
 
Er is de afgelopen maanden wel het een en ander met ons gebeurt, zo zijn we door diverse omstandigheden van vereniging gewisseld en gaan we het komende jaar spelen voor de Pv. Zuid-Oost.  Dit betekend voor ons o.a. dat we een nieuw elektronisch systeem hebben moeten aanschaffen, gelukkig hebben we hiervoor niet de hoofdprijs moeten betalen en zijn we via duiven marktplaats prima geslaagd. Afgelopen zaterdag hebben we tijdens de tentoonstelling van deze vereniging kennis kunnen maken met de diverse leden van deze club.
 
Tijdens de winter periode hebben nogal wat mensen ons gevraagd naar het voersysteem en natuurlijk, hoe kan het anders, naar het gebruik van medicijnen. Ik heb hier al vaker over geschreven en wij hebben sindsdien eigenlijk niets veranderd. Wij voeren vanaf begin September tot de kweek volle bak, en dan bedoel ik dus ook echt volle bak (in een afgesloten bak met ruimte voor ongeveer 5 duiven om gelijktijdig te eten) met een  mengeling die bestaat ui 50% ruimengeling van Versele Laga en 50% ruimengeling van Ovator. We gebruiken juist deze twee merken omdat de mengelingen van Versele het hele jaar door onze basis mengeling is en we hebben gezocht naar een mengeling met een compleet andere samenstelling en dat is dus de mengeling van Ovator geworden. We denken hierdoor onze duiven een zo’n uitgebreid mogelijk scala aan granen en zaden aan te bieden en dat lijkt ons goed. Op het moment dat we gaan koppelen vervangen we deze ruimengeling voor kweekmengeling, ook weer van beide genoemde merken en ook weer volle bak. Veel mensen vertellen ons, dat hun duiven waarschijnlijk te dik worden als ze het volle bak systeem zouden hanteren en dat is natuurlijk best mogelijk. Wij doen dit al jaren en de duiven die te makkelijk aanvetten zijn inmiddels wel uitgeselecteerd. Overigens wil ik daar nog wel over kwijt dat je dit systeem wel de tijd moet geven, volgens ons moeten de duiven het vertrouwen krijgen dat er altijd voer aanwezig is op het hok.  Door er voor te zorgen dat er altijd voer op het hok staat verdwijnt de drang om ineens zoveel mogelijk te eten langzaam maar zeker en eten ze in het vervolg alleen nog wat ze nodig hebben, dit is tenminste onze ervaring. Vanaf het moment dat er papjongen in de schaal liggen maken we zelf een soort allerhande met grit, snoepzaad, mineralen, eivoer en een soort strooizaad dat we bij de plaatselijke zaadhandel halen. We voeren dit dan dagelijks bij in de gezamenlijke voerbak en ze zijn hier echt gek op. Op het moment dat de jongen overgaan van pap naar graan hebben wij nogal eens last van jongen die problemen hebben met te natte mest, we gaan dit jaar proberen door juist in die periode veel fijne zaden te voeren dit probleem kwijt te raken, we zullen zien.
 
Over medicijnen kan ik kort en duidelijk zijn, we geven het hele jaar praktisch geen medicijnen, voor de zogenaamde koppen geven we al zeker drie jaren helemaal niets meer. Wel geven we, als wij dat nodig vinden, een geel kuur maar hoe vaak en wanneer kan ik niet zeggen, dit doen we vooral op gevoel. Zo zijn we voor het koppelen met een zestal duiven naar Nanne Wolf geweest en hebben we de duiven laten onderzoeken, Nanne vond de conditie super en na de nodige testen kon hij ook geen sluimerende ziektes ontdekken we geven dan ook niets. Wij hebben onze duiven voor het laatst in juli 2011 een tweedaags kuurtje gegeven met BS van de Weerd omdat we toen dachten dat het nodig was en sindsdien hebben ze niets meer gehad. Wel hebben we elke dag behoorlijk veel knoflook in het water en ook hebben ze in November een paratyfus kuur gehad van 15 dagen met een middel van Nanne.
 
Ik wens iedereen in 2012 een goede kweek, maar bovenal een uitstekende gezondheid voor jezelf toe. Laten we met z’n allen vooral niet vergeten dat we met een hobby bezig zijn, niets meer en niets minder.

Maart 2012 

Maart 2012 de voorbereiding:
 
De kweek voor onszelf is zo goed als gedaan, we hebben een goede 30 jonge duiven gespeend en de meesten komen al buiten. We verwachten nog een stuk of 4 jongen toe te voegen en daar gaan we het mee doen. Ze zijn gezond, eten goed en maken een wakkere indruk, kortom het gaat goed. We gaan dit jaar opnieuw niet verduisteren, we durven het gewoon niet meer aan en de ervaring van vorig jaar heeft ons geleerd dat je dan misschien niet echt met de  top mee kunt met de jongen, maar je kunt wel redelijk jongen over houden en dat heeft nu nog onze prioriteit.
 
De vliegduiven zitten inmiddels een paar weken gescheiden en trainen naar behoren,  er zijn al dagen bij dat de duivinnen anderhalf uur in de lucht hangen en ook over de trainingsarbeid van de doffers zijn we tevreden. Vanaf komende week zullen we de vliegers twee keer per week wegbrengen voor een korte training oplopend tot 25 km. We gaan het komende jaar starten met een goede 30 duiven, maar daar zitten ook 10 duiven bij die nog nooit een vlucht gehad hebben. Dit zijn late jongen van 2011 en we hebben deze zelf een keer of 6 weggebracht en ze gaan nu met de vliegers mee in de africhting, we zullen zien wat ze gaan doen.
 
De vliegduiven zijn inmiddels allemaal geënt en voorlopig gaan we medisch niets doen, Nanne Wolf heeft ze voor de kweek nagekeken en het zag er allemaal goed uit , dus we houden het geld op zak. Wel hebben we het voeren wat aangepast, zo krijgen de duiven nog steeds een volle bak, maar wel met een aangepaste mengeling. We hebben van Versela, Matador en Beijers de eiwitarme mengelingen samengevoegd en doen daar 25% kweekvoer doorheen. Ze krijgen dan zoveel in de voerbak dat ze in ieder geval eens in de week de bak leeg moeten eten. We hebben op de manifestatie in Houten voor ons ideale bakken aangeschaft. In deze bakken zit een soort silo systeem, dus je kunt eenvoudig voor de hele week voer in de bak doen, zonder dat de duiven er mee gaan knoeien, echt ideaal. We gaan er vanuit dat we dit voer tot ongeveer 300 km kunnen voeren en zullen dan de samenstelling wat zwaarder maken. Met zwaarder maken bedoel ik dan niet dat er meer kweek in gaat, maar er zal afhankelijk van de afstand van de vlucht meer vliegmengeling inkomen en er zal meer voer inkomen met een hoog vetpercentage.
 
Wij weten niet hoe het u vergaat, maar bij ons begint het inmiddels te kriebelen. De verzorging gaat weer op stipte tijden en je merkt, als je dit consequent volhoudt dat de duiven dit binnen een tweetal weken prima oppakken. Het is dan zaak om niet meer te verslappen en de discipline vast te houden, volgens ons is dit essentieel voor succes. De duiven moeten weten waar ze aan toe zijn, dit geeft rust.
 
Succes met de voorbereiding en realiseer je:  dat als je doet wat je altijd al deed, je ook krijgt wat je altijd al kreeg “!

November 2011 

12-11-2011 leuk bericht:
Beste Jeanny en Rob,

Hier even een kort berichtje uit Amersfoort.
Gisteravond hebben wij Gert-Jan Beute bij ons in de vereniging gehad voor een 'jaarlingen-keuring'.

De jaarling die wij hadden gezet was de '266 van jullie. De nestbroer van de '265 welke inmiddels tussen onze kweekduivinnen loopt.
Na een aantal 'gewone' duiven kreeg Beute de '266 in zijn hand en niet veel later zei hij zonder dat hij wist wie de eigenaar was: "Deze duif zit op het verkeerde hok".
Toen ik vervolgens op zijn vraag aangaf dat ik de eigenaar was zei hij: "Deze duif moet bij mij op het hok zitten want hij heeft alles in zich wat een topduif moet hebben".

Uiteindelijk was de '266 volgens de visie van Beute één van de betere jaarlingen. Of het daadwerkelijk zo is moet maar blijken maar dat we juist de duif van jullie in het kooitje hadden gezet zegt wel iets over het vertrouwen van ons in dit mooie doffertje.

Ik dacht, ik laat het jullie even weten!
Groetjes,
Roy
 
Het betreft hier twee jonge duiven uit:
de 431 x 427 "Macho x Nona" en dit zijn ook de ouders van onze 09-358 vorig jaar één van onze beste dagfond duiven en 11-314 en 11-332,  twee belofte volle duivinnen voor de toekomst.

September 2011 

30-09-2011 Het seizoen 2011:
Jean en ik zijn net terug van een twaalfdaagse vakantie aan de Algarve, we hebben genoten van prachtig weer, een mooie omgeving direct aan zee en heerlijk eten.
Het seizoen 2011 zit er op, we hebben na thuiskomst de vlieg- en kweekduiven geselecteerd en gescheiden, er ligt stro op de vloeren en we maken het ons vanaf nu gemakkelijk. De duiven worden niet meer losgelaten, en we voeren ze nog één keer per dag, ze krijgen dan een goede mengeling en ongeveer 25/30 gr per duif, verder hebben we permanent een mengeling van Zoontjes en gerst op het hok staan, met andere woorden als ze willen kunnen ze de hele dag eten. In het water zit zeven dagen in de week een behoorlijk sterke mengeling van knoflook. De acht jonge doffers zijn overgebracht naar het weduwnaarshok om daar alvast een broedhok te veroveren, ze hebben nu nog voldoende tijd om voor de overgebleven broedhokken te strijden. Vorig jaar hebben we eerst de oudere doffers van het hok gehaald, maar daar werden ze behoorlijk onrustig van dus dat doen we dit jaar anders.
Over het seizoen 2011 zijn we super tevreden, met negen eerste prijzen in de vereniging en drie echte kring overwinningen en natuurlijk als klap op de vuurpijl een 1e prijs op teletekst op meer dan elfduizend duiven, dan mag je natuurlijk ook alleen maar dankbaar zijn. Toen we drie jaar geleden als combinatie gingen vliegen hadden we voor ons zelf een route uitgestippeld om tot deze successen te komen, we hadden gehoopt om rond 2014/2015 voor deze resultaten te kunnen spelen, het overkomt ons nu dus ongeveer drie jaren eerder.
Als je het seizoen samenvat dan hebben we eigenlijk geen echte slechte momenten gekend, We eindigen op alle onderdelen bij de kampioenen in onze vereniging en ook in de kring pakken we opnieuw het kampioenschap aangewezen op de dagfond en op de andere onderdelen spelen we steeds bij de eerste tien in de kring. Persoonlijk vind ik het ook erg mooi dat we in de fondclub IJsseltreek op de dagfond als zevende geëindigd zijn. Ook spelen diverse duiven heel goed mee met de duifkampioenschappen op de verschillende onderdelen. Als we de definitieve standen en uitslagen hebben zal ik hier uitgebreid bij stilstaan onder de rubriek “kampioenschappen”. Was er dan helemaal niets dat beter kan? Zeker wel, we weten dat we net als vorig jaar op de laatste twee dagfondvluchten niet meer helemaal top zijn, we pakken wel onze prijzen, maar de echte kop wordt niet meer gehaald. We hebben gekeken naar de mogelijke oorzaken en volgens ons hebben we die gevonden, onze duiven ruien na de derde dagfondvlucht vaak al de 4e of zelfs 5e slagpen. We hebben van gekende spelers begrepen dat je dan geen echte top uitslagen meer mag verwachten. We moeten er dus komend seizoen voor zorgen dat ze een week of vier later beginnen met ruien. Ook hier hebben we met diverse liefhebbers over gesproken en de nodig tips gehad, we gaan de komende maanden gebruiken om hier beslissingen in te nemen, uiteraard houden wij onze regelmatige lezers hiervan op de hoogte.
Ook hebben we voor het eerst succes met de jongen gehad, in het begin zag het er dramatisch uit met als dieptepunt, onze tiende africhting voor het seizoen vanuit Hoenderloo (hemelsbreed ongeveer 14 km van ons huis) een verlies van vijftien van de vijfenveertig jongen, we hebben hier overigens nooit meer iets van gehoord?
We zijn op de vluchten dus begonnen met dertig jongen en hebben er uiteindelijk achttien overgehouden, negen doffers en negen duivinnen, we plaatsen er zestien op het vlieghok voor het komende seizoen, we gaan komend seizoen mogelijk van start met twaalf koppels dus vierentwintig duiven waarvan dus zestien jonge duiven en we houden slechts vier oudere doffers en vier oudere duivinnen aan, wel allemaal duiven die al hebben laten zien dat ze top kunnen presteren. Leuk voor vooral Jean is, dat na alle teleurstellingen van de afgelopen jaren, we in onze vereniging onaangewezen op de eerste plaats zijn geëindigd met de jonge duifjes.

Augustus 2011 

06-08-2011 nogmaals jonge duiven

afgelopen zaterdag hebben we inclusief de africhting onze derde vlucht gehad en nog steeds worden er jonge duiven verspeeld. De één wat meer dan de ander, maar toch. We hebben Hasselt gespeeld en hebben er in onze vereniging 8 van de 21 in de prijzen. We zijn hier wel tevreden mee, maar toch zijn er op zondag morgen nog drie stuks niet thuis. Ik kijk dan wel eens op compuclub, en zie dat sommigen met 30 jongen mee er in een half uur gewoon 28 thuis hebben. Ik ga er vanuit dat wij dan gewoon "iets" niet helemaal goed doen in Apeldoorn, want laat het duidelijk zijn er is in Apeldoorn eigenlijk niemand die echt goed speelt met de jonge duifjes. Het zou interessant zijn hier een onderzoek naar te doen, maar dat zal er niet van komen vrees ik. Het gekke is dan weer, dat als de jonge duifjes jaarlingen zijn geworden ze het wel prima doen, ook in kring verband en soms ook in de regio. Wie het weet mag het zeggen..... Oppoetsen maar weer en op naar de volgende vlucht.

Juli 2011 

23-07-2011 : Chateauroux
Dit weekend spelen we onze laatste dagfond vlucht vanuit Chateauroux. We hebben deze week  alles gedaan wat binnen onze mogelijkheden ligt. De doffers hebben in tegenstelling tot vorige week weer goed getraind en bij het inkorven vond ik ze goed. Alleen vond ik ze net even te ver in de rui, ze hebben allemaal hun 3e of 4e pen gestoten en dat is er volgens mij net één teveel. Eigenlijk is dit vreemd, want we hebben alles hetzelfde gedaan als vorig jaar en toen hadden ze pas twee pennen gestoten. Het weer voorspeld niet veel goeds, maar laten we hopen dat ze het net als de afgelopen weken weer mis hebben. Ik sta op dit moment 1e in de kring aangewezen en 3e in de regio direct achter Eijerkamp en Sangers, dus we hebben wel wat te verdedigen. Ik heb de doffers de "69" en de "68" als getekende duiven aangewezen, ze kunnen het beiden dat hebben ze al eerder bewezen, dus....... wordt vervolgd.
Update: vlucht is uitgesteld naar morgen... maar bij mijn weten wordt het morgen nog slechter dan vandaag, afwachten maar weer.
Update: het is zondagmorgen en teletekst geeft aan  " uitgesteld". Eén blik naar buiten en je begrijpt waarom, het regent en de lucht laat geen ruimte voor een hoopvolle stemming, maar dan krijgen we telefoon : "ze worden alsnog gelost om 10:15 uur." Op de afdeling Gou-site verschijnt de motivatie, die er in het kort op neer komt dat ze toch maar besloten hebben om te lossen, omdat het morgen lees maandag, nog slechter weer wordt. Een simpele blik op buienradar leert mij als leek, dat dit een wel heel slechte beslissing is, immers dit medium laat duidelijk zien dat het voor 's avonds 22:00 uur niet droog zal worden in midden en oost Nederland. De motivatie  vind ik dan ook bijzonder dier onvriendelijk. Bovendien wordt er ook nog eens samen gelost met de afdeling Friesland en Kleve, wat zal hier de motivatie weer van zijn? Ik vind de duivensport prachtig, maar wat er omheen gebeurt vind ik echt onbegrijpelijk, twee weken geleden werd er ook al op een afdelingsvlucht gelost samen met afdeling 9. We weten toch allemaal dat er een aantal omstandigheden zijn die mede de uitslag bepalen en één daarvan is de trek van de klad..? Waarom wordt er dan toch gekozen voor een lossing samen met andere afdelingen? Ik heb hier geen begrip voor en argumentaties over kosten etc doen het bij mij gewoon niet. Gezamenlijk vervoeren vind ik prima, maar doe dat dan op een manier die de uitslag van deze mooie vluchten niet op zo'n duidelijke manier beïnvloeden!
 
16-07-2011 : Jonge duiven africhten
Er is al zoveel over geschreven maar  het is toch ook wel een vreemd fenomeen. Wij hebben de jongen nu 8 keer weggebracht en het is telkens goed gegaan.....op die ene keer na dan. Ik bracht ze naar Hoenderloo en dat is vanaf ons huis op de teller precies 16 km. Gelost om 18:45 uur valt het eerste duifje om 21:15 uur. Twee en een half uur vliegen over hemelsbreed misschien 13 km. Bovendien hebben we het over alleen het eerste duifje. Dezelfde avond krijgen we er 11 van de 45 thuis, we zien om 22:40 uur nog een koppel van ongeveer 35 zwervende jonge duiven in hoge snelheid overkomen, het schemert dan al behoorlijk en uit dat koppel vallen voor die avond de laatste drie op ons hok. Al met al komen we op 30 jongen en daar ben je dan uiteindelijk blij mee, maar vergeet niet je mist nog altijd 15 duifjes en weet je wat nog opvallender is, ik mis eigenlijk alleen maar jonge doffertjes. Wie het verklaren kan mag het mij vertellen. Ze zijn ook helemaal afgevlogen en hebben zeker twee volle dagen nodig om weer een beetje bij te komen. Inmiddels hebben we ze een paar dagen geleden naar Arnhem gebracht en vandaag heb ik ze gelost in Doesburg, gelukkig beide keren geen verliezen meer. In onze vereniging maar ook daar buiten hoor je heel veel liefhebbers over hetzelfde klagen, het lijkt wel of  het elk jaar erger wordt maar toch zijn er ook liefhebbers die hier blijkbaar geen last van hebben, zij starten met 40 jongen en op de laatste vlucht hebben ze er nog steeds 40. In onze afdeling hebben we dit jaar geen aparte jonge duiven vluchten, maar de jongen gaan op de zgn G-vluchten, jongen met ouden samen. Ik weet niet wat ik hier van moet verwachten, we zullen het zien, maar het blijft toch een enorme zorg die kleintjes en ik zie op tegen de eerste inkorving. Je wilt voor het komende jaar toch een goed bevlogen stel jaarlingen aan je vliegploeg toevoegen!
Update: 20-06 africhting Renkum 30 mee 30 thuis. nu voor de 3e keer achtereen geen verliezen meer, maar ik durf nog niet te stellen dat ze er nu doorheen zijn en dat het met de verdere verliezen mee zal vallen. Zondag 24-6 volgt de volgende africhting.
  
13-07-2011 : het Weer
Woensdag is mijn vrije dag, ik werk vier dagen in de week en dan 9 uren. Woensdag is ook de dag dat ik normaliter mijn vliegduiven beoordeel, ik ben namelijk van mening dat als ze op de woensdag niet klaar zijn voor de vlucht dan laat ik ze beter thuis, ik beoordeel ze dan alleen op hun vlieglust. Vanmorgen gaat dit niet op, het is regen, regen en nog eens regen en dan laat ik ze lekker binnen. Als je vervolgens naar het journaal kijkt dat worden de omstandigheden de komende dagen en dus ook in het weekend er niet beter op. Wat moet je dan doen, als je er bijna zeker van bent dat de duiven er op zaterdag, maar ook op zondag niet uitgaan? Ik zal nog eens goed overleggen met mijn compagnon Jean, want we staan er goed voor in het midfond kampioenschap, maar moet dit dan de reden zijn? Ik vind dit in ieder geval een lastige beslissing waar we goed over moeten nadenken, we zullen zien. Overigens heb ik wel de jonge duiven los gelaten en die hebben toch een goed half uurtje gevlogen in de stromende regen en vervolgens heb ik ze de kans gegeven om een bad te nemen. Het africhten zal deze week niets meer worden vrees ik en dat is dus ook voor deze beestjes geen optimale voorbereiding. Veel wijsheid de komende dagen.
 
11-07-2011 Aanpassen
De evaluatie na het afgelopen weekend heeft mij doen beslissen om het gaspedaal bij de vliegers wat los te laten, ik heb de indruk dat het grote enthousiasme wat is verdwenen en dat ze zo langzamerhand wat uitgekeken zijn op de routine van iedere week. We gaan de doffers de komende weken niet meer twee keer per dag laten trainen, maar nog één keer, ik wil ze voor de laatste dagfondvlucht de kans geven de accu weer op te laden. Voor de conditie maakt het nu allemaal niet zoveel meer uit lijkt me, maar ze moeten weer even de goede zin krijgen. Aankomende donderdag is het al weer inkorven voor de MF vlucht vanuit Mantes La Joli, we zullen er een tiental klaar voor maken en dan nog één dagfond vlucht vanuit Chateauroux. We staan er zowel op de MF als de DF goed voor in de kampioenschappen, dus we willen ze nog twee weken aan de gang houden.
  
07-07-2011 : ramp
Woensdagavond 06-07 om 18:45 uur lossen we onze 45  jonge duiven voor hun 6e africhting vanuit Hoenderloo, om precies te zijn is dit 16 km vanaf ons hok. We lossen deze jonen vanuit drie manden en er zit precies 5 minuten tussen iedere mand. We doen dit om zoveel als mogelijk de risico's te vermijden. Om 21:15 uur is er welgeteld één duifje thuis. Dezelfde avond volgen er nog een paar en om 22:40 uur landen er in het duister nog drie stuks, waardoor we er uiteindelijk elf thuis hebben. Hoe is dit toch mogelijk, de jongen waren kern gezond hadden dezelfde dag nog ruim anderhalf uur getraind en goed gegeten?
Update: 07-07-2011: the day after zeg maar, zijn we op 28 duifjes gekomen, ik had dit echt niet meer verwacht en ben er uiteindelijk weer blij mee, maar we zijn er wel 17 verspeeld  op zo'n onbeduidend africhtings vluchtje. Duivensport een vreemde hobby zullen we maar denken.
Update 08-07-2011 Jean bericht mij dat er nog twee terug zijn, ze kan beiden zo van de spoetnik pakken, zo stuk zijn ze. Ze doet veel honing in het water en ze krijgen goed voer, als ik terug kom van mijn werk, voelen ze nog erg mager aan en de mest is vuil, nat en groen. Ik verwacht dat ze het erg moeilijk gaan krijgen. De volgende dag ziet het er toch al weer veel beter uit, de mest is goed ze hebben goed gegeten en er liggan allemaal pluimpjes in de mand. In de hand voelt het ook weer goed, we besluiten om ze nog een dag apart te houden en zondag gaan ze weer bij de groep, 30 stuks dus.
  
06-07-2011: Versterking voor het kweekhok:
Vandaag hebben we ons kweekhok kunnen versterken met opnieuw een aanwinst van het hok Wil & Falco Ebben. Een mooi jong uit Ehran (o.a. vader van D-Day en Doutzen) x Brooklyn (uit: Zlatan van Nico Jan Koenders x Gaby = moeder van diverse top duiven). In de afstamming vinden we bekende namen als Bontje, Ko, Greetje, Wittenbuik, Zlatan, Greetje

Juni 2011 

25 juni 2011 Teletekst en meer……
 
Toen wij in 2008 als combinatie gingen vliegen hadden we het met elkaar telkens over teletekst, wat zou het fantastisch zijn om dat medium te bereiken. Inmiddels hebt u kunnen lezen dat wij op de teletekst midfond vlucht van Nanteuil op ruim 6000 duiven een eerste hebben gevlogen en dat deze duif ook de snelste was van de hele afdeling Gou op ruim 11000 duiven en dat betekent dan tevens de eerste plaats op … jawel teletekst. Nog geen jaar geleden zaten we met een aantal leden van onze club de onmogelijkheid van een teletekst notering in Apeldoorn te bespreken, immers we liggen ongunstig, pal achter het Veluwe massief en ook ongunstig ten opzichte van Brummen en Zutphen en ga zo maar door. Nu in twee weken tijd spelen we in Apeldoorn-west drie teletekst noteringen door drie verschillende liefhebbers. Volgens de wat oudere liefhebbers in onze club is dit op een eendaagse vlucht al tientallen jaren niet meer gebeurd. Wat is dan de oorzaak van deze ommezwaai? Verschillende mensen hebben daar ook weer verschillende meningen over, dit is overigens bij bijna alles zo in de duivensport. Volgens mij komt het vooral omdat een aantal Apeldoornse liefhebbers de afgelopen jaren beste duiven hebben aangeschaft, maar ook de lossing samen met regio 1 geeft onze duiven een eerlijke kans. Ik denk dat als onze duiven alleen met regio 2 worden gelost, zij al in een vroeg stadium in de IJsselvallei worden gelokt, we hebben immers duiven die graag in de klad vliegen en min of meer angst hebben om alleen te vliegen. Als dit gebeurt dan zijn wij echt kansloos, immers met meestal westelijke lossingen hebben we ook al het nadeel van de kortere afstand ten opzichte van Brummen en Zutphen en daar komt dan ook nog eens het nadeel van de voor ons ongunstige vliegroute bij. Nu de duiven steeds meer gewend raken aan de lossingen met regio 1 leren ze om via de westelijke kant de Veluwe aan te vallen en dat is volgens mij in ons voordeel. Waren het voor enkele jaren nog vooral de mensen in Brummen en Zutphen die de dienst uit maakten, nu zie je dat er een mooie verdeling over de hele afdeling is. Het zal de duivensport in Apeldoorn en omgeving een positieve impuls geven.
 
Toch is het vreemd dat je nu weer zo her en der leest dat er liefhebbers zijn die er op tegen zijn dat er voor de midfond teletekst vluchten zijn. Zij zijn van mening dat dit exclusieve medium eigenlijk alleen voor de dagfond specialisten gereserveerd zou moeten worden. Ik ben van mening dat we dit juist zoveel als mogelijk moeten gebruiken, omdat op deze manier een veel grotere groep mensen hun naam op teletekst kunnen krijgen en dat lijkt me prima voor de duivensport. Het is voor de toekomst juist belangrijk om iedereen die nu nog bij de sport betrokken is zoveel als mogelijk te binden en zo af en toe een waardering op teletekst kan dan helpen. U begrijpt dat ik voorstander ben van teletekstvermeldingen op de midfond.
 
Op ons hok gaat het dus prima, de afgelopen weken is er echt boven onze verwachting gepresteerd en dat is natuurlijk leuk, daar doe je het toch voor.  Ook de jonge duiven hebben we inmiddels een keer of vier in de mand gehad en het gaat prima. In tegenstelling tot afgelopen jaren hebben ze nog geen coli verschijnselen gehad. We gaan ze de komende twee à drie weken nog een keer of zes wegbrengen en hopen dat ze er dan klaar voor zijn. Ze zullen ongetwijfeld last krijgen van de rui, maar als ze gezond blijven moet het toch lukken. Komende week ga ik nog een keer met ze naar Nanne Wolf om ze goed te laten onderzoeken, want we willen geen onnodige risico’s nemen. Als je er op tijd bij bent en er blijkt toch iets mis te zijn met de duiven dan kun je er nu nog wat aan doen.
 
Dit weekend zijn er voor ons twee vluchten, de nationale vlucht vanuit Blois en de afdelingslossing vanaf Peronne. Op Blois hebben we er 10 mee en ze zouden het alle 10 kunnen doen en dat is best spannend. Op Peronne hebben we er 8 mee en daar zitten er toch al een paar bij waaraan ik twijfel. We zullen zien of ze de goede vorm van afgelopen week vast hebben gehouden, we houden u op de hoogte.
 
Update: We spelen op Blois opnieuw een eerste prijs in de kring,dit is de derde eerste prijs in drie weken! Op de dagfondvlucht vanuit Blois waren er 650 duiven in de kring en het is onze “grote blauwe” die dit succes binnenhaalt. Ook is het mooi dat de drie eerste prijzen behaalt zijn door drie verschillende duiven en dat zegt iets over de kwaliteit en de conditie op het hok lijkt me.
Aankomende week hebben we weer een teletekst midfondvlucht vanuit Breuil la Ferte voor ons is dit ruim 400 km, het zullen volgens teletekst weer andere omstandigheden zijn en er zal een NW wind waaien. Maar weer afwachten hoe de duiven de extra nacht mand van afgelopen week hebben verteerd.
 
Ik wens iedereen weer succes.

09 Juni 2011 inkorven Chateaudun en duivenpraat…..

We hebben vandaag 10 duiven ingekorfd voor de tweede dagfond vlucht van dit jaar vanuit Chateaudun. We hebben ze zo goed als mogelijk geprepareerd, maar ik blijf het lastig vinden om de duiven goed in te manden als ze twee nachten mand hebben. Voer je ze dan helemaal vol zodat ze niets mee lusten, of zorg je er juist voor dat ze de dag van inkorven wat minder voer krijgen zodat ze vrijdag nog gretig zijn op de maïs die ze in de auto krijgen? Zoals de vaste lezer inmiddels wel weet voeren wij de duiven volle bak en dat werkt uitstekend als de duiven op vrijdagavond de mand ingaan. Dus ik heb Woensdag gebeld met één van de grootste specialisten op de dagfond Nico Jan Koenders en ik heb mijn dilemma met hem gedeeld. Hij was resoluut in zijn antwoord, niets veranderen was zijn advies. De duiven eten in dit systeem wat ze nodig hebben en je kunt alleen op de donderdag wat extra fijn zaden geven, omdat ze dat nu eenmaal graag lusten en dus wat extra voeding en dus reserves opnemen. 

We hebben vakantie en dus tijd voor andere zaken dan normaal, zo ben ik na het inkorven eens rustig met wat collega duivenmelkers aan de bar gaan zitten en ook hier ging de discussie over voeren. Het is leuk om te horen hoe de diverse melkers over dit onderwerp denken, het is bijna wiskunde als je dit allemaal hoort. Wij doen het zoals inmiddels gewend, maar staan wel open voor innovatie dus luisteren kan absoluut geen kwaad. We zullen zien wat onze manier van voeren ons dit weekend brengt, zowel de doffers als de duivinnen hebben in ieder geval woensdag avond prima gevlogen en dat beschouw ik als een goed teken. Overigens vind ik dat bijna het mooiste onderdeel van onze sport, weduwnaars bekijken die echt zin hebben om te vliegen, soms helemaal uit elkaar spattend en werkelijk alle richtingen opgaand en soms op een kluitje bij elkaar met hoge snelheid en dan weer voor vijf of 10 minuten vertrekken. Vorige week heb ik dat voor het eerst gezien bij onze duiven en we speelden gelijk een 1e en 5e prijs in de kring op meer dan 1600 duiven, dus het lijkt wel een teken van de zogenaamde vorm.  Hoe dit nu ineens wel aanwezig is en al die weken hiervoor niet? Ik heb echt geen idee, ik heb al geschreven dat we de duiven tot 01 mei verduisteren, maar we zijn in middels een goede zes weken verder dus of dat nu nog invloed heeft? Bovendien hebben de duiven tot op heden prima prestaties geleverd dus blijkbaar is het ook niet echt noodzakelijk om dit gedrag te vertonen om tot goede prestaties te komen. Wat weten we nu eigenlijk allemaal van de duivensport?  Wat ik wel een bijzondere discussie aan de bar vond was de opmerkingen over liefhebbers die zeer regelmatig bezoek krijgen van een bekende Belgische dierenarts en dan soms als vanuit het niets geweldige prestaties neerzetten. Ik heb al heel veel gelezen over de duivensport en over de kwaliteit van sommige melkers om op het juiste moment te kunnen pieken, hoe ze dit dan doen dat kan ik echter nergens lezen. Is deze Belgische mijnheer een soort medicijnman of een Tita tovenaar die met zijn stokje zwaait of is er echt meer… ?  Jean en ik hebben onlangs de dvd van de bekende tandarts W. de Bruijn gezien en hij praat heel oprecht over hoe het enkele jaren geleden ging. Ik heb echt namen van medicijnen voorbij horen komen waar ik nog nooit van gehoord heb en ook vertelde hij dat duiven zelfs ingespoten werden met deze medicijnen en soms extra antibiotica kregen omdat dit een vormboost op zou leveren. Blijkbaar is er meer tussen hemel en aarde in de duivensport, maar dat is dan blijkbaar slechts bij enkelen bekend. Wat ik ook vreemd vind? Je ziet bij sommige melkers dat zij dus op speciale vluchten en heel vaak zijn dit dus de teletekst vluchten uitblinken en heel vaak gebeurd dit met jaarlingen. Maar als je dan het volgende jaar kijkt, dan zijn al deze zogenaamde super jaarlingen alweer vervangen door….  precies alweer nieuwe jaarlingen. Waar blijven dan toch die goed presterende duiven van dat jaar daarvoor? Naar het kweekhok zou je denken, maar zo’n kweekhok is toch ook een keer vol? We weten allemaal dat er inmiddels een select groepje melkers is die van de duivensport hun werk hebben gemaakt en deze profs hebben blijkbaar toch andere belangen dat de gemiddelde liefhebber. Het vervelende in onze sport is dat deze mensen wel in dezelfde competitie spelen als de goedwillende amateurs met als consequentie dat deze vaak weekend na weekend uit de uitslag gedraaid worden. Hoe het anders zou moeten of kunnen….. ik heb echt geen idee, we zijn inmiddels met nog zo weinig melkers dat opsplitsen in een amateur divisie en een prof divisie geen enkele zin meer heeft. De concoursen zouden dan simpel weg te klein worden en helemaal niets meer voorstellen. Ik begrijp niets van besturen, maar weet wel dat het de afgelopen zeg maar twintig jaar niet goed gegaan is. De wereld om ons heen is veranderd, maar de duivensport is stil blijven staan en dus achteruit gehold. Wie hieraan wel of niet schuldig is, maakt nu niet meer uit we kunnen in mijn ogen het tij niet meer keren. De jeugd heeft inmiddels keuze uit duizenden andere mogelijkheden en daar zit onze sport meestal niet meer bij. Wat we nog wel kunnen…, is onze sport zolang deze nog bestaat, op een plezierige manier en vooral met elkaar beleven! laten we hopen dat we dit samen wel voor elkaar kunnen krijgen.

Succes de komende weken.


Juni 2011
 Ik vind het weer eens tijd om een stukje te schrijven het seizoen is immers in volle gang en komende week beginnen we met onze eerste dagfond vlucht vanuit Orleans. De vitesse verloopt ondertussen weer uitstekend, van de vier vluchten hebben we op drie vluchten een eerste gespeeld en ook hebben we tot nu meer dan 50% prijs gespeeld. Ik vind dit laatste belangrijk omdat dit in mijn ogen iets zegt over de kwaliteit van alle duiven op het hok, maar ook over hun conditie op dit moment. We hebben zoals al eerder geschreven ook dit jaar de duiven verduisterd tot de eerste week van mei, we doen dit van 19:00 uur tot 7:00 uur, dus twaalf uren in het donker. Ook krijgen de duiven weer volle bak voer, alles hetzelfde als de afgelopen drie jaren en blijkbaar voelen onze duiven zich daar prima bij. Geen innovatie op ons hok en dat komt niet omdat ik niet open sta voor veranderingen, maar ik zoek die innovatie meer op het gebied van de kwaliteit van de duiven, dit is overigens makkelijk gezegd maar oh zo moeilijk. Je moet namelijk op zoek naar versterkingen waarvan de doorkweek goed is en die zijn zeldzaam, ik kom hier later nog op terug. Wel hebben we dit jaar opnieuw aanpassingen gedaan aan het hok van de jonge duiven. De afgelopen drie jaren is dit het onderdeel waarop wij vinden dat er nog heel veel verbeterd kan en moet worden. We hebben de jonge duiven op het oude kweekhok geplaatst en we gaan niet meer verduisteren. Onze jonge duiven zijn de afgelopen drie jaren de eerste maanden veel ziek geweest en daarvan geven wij vooral de schuld aan het verduisteren. We hopen dat we nu gevrijwaard blijven van deze “verduister ziektes” en dat we dan volgend jaar met jaarlingen kunnen starten die meer ervaring hebben. Je ziet op dit moment in heel Nederland dat veel eerste prijzen worden gewonnen door jaarlingen, maar dat kan in mijn ogen alleen als ze veel ervaring  hebben opgedaan als jonge duif anders hebben ze een te grote achterstand. Onze jonge duiven hebben de afgelopen jaren in hun geboorte jaar slechts enkele vluchten kunnen spelen.
Qua medicijngebruik hebben we het onszelf de afgelopen jaren ook gemakkelijk gemaakt, de dierenarts wordt niet rijk van ons. We geven ongeveer eens in de vier à vijf weken bij thuiskomst een paar dagen BS van de Weerd in het water en daar moeten ze het mee doen en we geven al drie jaren niets meer tegen de zogenaamde “de dikke koppen”. Wel hebben we dit jaar iets gedaan tegen paratyfus, echter in plaats van de aanbevolen hoeveelheid van 2 ml per liter hebben wij 0,2 ml per liter gegeven, een foutje met ons maatschepje zullen we maar zeggen. Wel hebben de duiven vanaf September 2010 tot mei 2011 elke dag knoflook in het water gehad en dat hebben we tijdens het seizoen teruggebracht naar twee dagen in de week.
De afgelopen weken hebben we in onze regio nog eens kunnen constateren wat het belang is van enerzijds de plaats van de lossing, anderzijds de windrichting en natuurlijk de plaats van het hok. Onze regio strekt zich uit van Eerbeek tot Zwolle en van Zutphen tot Apeldoorn. Als er veel West in de wind zit dan zie je dat bij de eerste honderd van de regio heel veel liefhebbers uit Brummen en Zutphen het goed doen, zit er meer Zuid in dat is het vooral Zwolle dat de dienst uitmaakt. Wij in Apeldoorn hebben meer profijt van een Oosten wind, maar dat komt helaas niet zoveel voor maar toch zijn er in onze omgeving een aantal liefhebbers die het super goed doen. Ik vraag me dan ook regelmatig af of er nu echt zoveel kwaliteitsverschil zit in de duiven of heeft het behalen van topuitslagen toch ook heel veel met bovenstaande te maken? Zoals boven aangegeven zijn wij eigenlijk constant bezig om ons hok te versterken, het is dan ook verstandig om ook goed rekening te houden met deze situatie. Ook is het verstandig om te weten wat de liefhebber allemaal doet om tot goede resultaten te komen? Is het iemand die veel tijd stopt in zijn duiven en er veel mee onderweg is, gebruikt deze liefhebber veel medicijnen en welk systeem gebruikt hij?  Is het iemand die goed speelt met doffers, of zijn het de duivinnen die uitblinken, allemaal goed om te weten, want het is belangrijk dat ze straks wel in jouw systeem passen met alle mogelijkheden en onmogelijkheden die jezelf hebt als liefhebber.
Op 4 juni spelen we onze laatste Vitesse vlucht, opnieuw vanuit Pommeroeul en het wordt onze beste vlucht tot nu toe. In de vereniging spelen we er 12 van de 20 in de prijzen en we beginnen met 1 en 2 en dat nog wel met twee jaarlingen. Wel merken we dat ze het zwaar gehad hebben, dus we hebben ze bij thuiskomst wat extra vertroeteld, met wat extra snoepzaad en pinda’s en door het voer hebben we wat dierlijk eiwit gemengd. Ook hebben we de duivinnen er voor ons doen wat eerder afgehaald, zodat ze wat eerder op rust komen, je weet hoe het gaat als de mannen bij de dames zitten. Morgen vroeg weten we wel hoe het met ze gesteld is, want dan gaan ze los voor een bad. Duiken ze daar na vijf minuten met z’n allen in dan heeft de praktijk geleerd dat het ook voor het komende weekend weer snor zit. We spelen dan een dagfond vlucht en de tweede midfond vlucht. Ook hebben we deze week de duiven voor de geschonken bonnen uitgeleverd, wij vinden dit echt leuk, gewoon lekker even kletsen over de duiven met mensen die je hiervoor nog nooit ontmoet hebt.

April 2011 

April 2011  
 
Het is 6 april en het is al weer even geleden dat ik een stukje geschreven heb, vandaag als uit het niets was de zin er weer. De oorzaak van het ontbreken van zin is voor mij duidelijk, ik heb nu eenmaal in de late herfst en winter periode niet zoveel trek in de duiven. Gelukkig is Jeanney er, want zij vindt dit wel weer een mooie periode en zij zorgt er voor dat de duiven ook in deze periode niets tekort komen. Ik werk bij een financiële instelling en begin ’s morgens tegen een uur of acht en ben vaak tegen zessen pas weer thuis. In de afgelopen herfst en winter maanden is het dan vaak nog donker als je vertrekt en ook alweer donker als je thuiskomt. Ik weet niet hoe het u vergaat, maar ik heb dan minder energie en dus ook minder zin om het hok in te gaan. Op woensdag ben ik vrij en vanmorgen liep ik met Baco onze hond, als je dan het jonge groen aan de bomen ziet en de bloeiende narcissen en blauwe druifjes in de tuinen dan knap je vanzelf weer op. Wij wonen tegen de bossen aan en het is nu ook mooi om zo rond half zeven de activiteiten van de diverse vogels te horen. Ik maak mezelf dan maar wijs dat ook hier de heren druk bezig zijn de vrouwtjes het hof te maken ter voorbereiding op hun eerste nestje.
 
Bij ons op het duivenhok zitten de geslachten inmiddels een goede drie weken gescheiden en er begint al weer behoorlijk orde en tucht op de hokken te ontstaan. Zowel de doffers als de duivinnen trainen goed een uur en vooral de manier waarop, staat ons goed aan. We voeren ze bijna hetzelfde als vorig jaar, dus er ligt in principe altijd voer in de bakken. De samenstelling hebben we wel iets aangepast en bestaat nu uit 33% kweek, 33% gery plus en 33% depure, allen van Versele laga uit het I.C. concept. In het water hebben we zeven dagen in de week knoflook en bij het binnenhalen van de duiven ligt er altijd een “snoepje” voor hen klaar. Je kunt dieren uitstekend opvoeden, want na een goede week weten ze precies hoe het werkt: vlag uit betekend vliegen, vlag weg betekend binnenkomen voor een lekker hapje, dus ondanks de volle bak geen problemen bij het binnenkomen. Het is de bedoeling om vanaf mei als in onze afdeling de vluchten beginnen, de samenstelling iets te veranderen door er bijvoorbeeld wat energie mix en championplus aan toe te voegen, maar verder veranderen we niets. Op dit moment hebben we de duiven twee keer weggebracht en vandaag wordt de derde keer, bij goed weer gaan ze vrijdag dan de verenigingsmand in voor de eerste oefenvlucht vanuit Ravenstein.
We hebben deze winter twee afdelingen aangepast, zo zijn de vastzitters naar het jonge duiven hok van vorig jaar gegaan en de jongen gaan in het kweekhok van vorig jaar. We hebben deze hokken uiteraard wat aangepast en hopen dat de jongen nu eindelijk eens gezond willen blijven. Ik gun Jeanney nu eindelijk eens een jonge duiven seizoen zonder al die ellende van de afgelopen jaren. We hebben er thans 31 gespeend, 19 van de kwekers aangevuld met enkele van de beste vliegers en 12 vanuit het kweekhok van mijn broer Hans, over vijf dagen komen er nog een goede 18 bij, opnieuw uit de kwekers. We hebben dan een goede vijftig jongen die in leeftijd maximaal twee weken verschillen. We plaatsen er dan in tegenstelling tot vorige jaren geen jongen meer bij.
 
De eerste vluchten zijn alweer vervlogen en die zijn zo her der afgelopen zaterdag vreemd verlopen. Zo zag ik vluchten met snelheden van boven de 2000 m/min, maar ook vluchten waarbij de 100e duif nog maar net de 1000 m/min haalde, hoe is dit toch mogelijk op één dag? Verhalen over kruislossingen, te vroeg gelost of juist te laat gelost, wie zal het zeggen. In onze afdeling wachten we nog een dikke twee weken voordat de eerste echte vlucht van start gaat en wij vinden het prima zo.
 
Update: Afgelopen zaterdag hebben we de eerste echte oefenvlucht gespeeld vanaf Ravenstein, de duiven zijn hier om 11.05 uur gelost en precies om 11:27:05 valt de super “48” op de klep. Deze doffer heeft in zijn carrière inmiddels 6 eerste prijzen gespeeld en staat er blijkbaar ook nu weer goed op. Binnen 4 minuten zijn er acht thuis inclusief een paar jaarlingen. We vinden de snelheid opmerkelijk hoog, want als wij zelf de duiven naar Ravenstein brengen doen ze er meestal 45 minuten over, maar wie zal het zeggen. Uiteindelijk krijgen we op één jaarling duivinnetje alles thuis. Nu maar weer poetsen en volgende week onze volgende en laatste oefenvlucht vanuit Venlo en dan gaat het pas echt beginnen. 

November 2010 

Het is einde November en het is rustig in het hok.
 
 Natuurlijk leest u de stukjes van Jeanney in het NP-Orgaan en dus bent u aardig op de hoogte met wat er in en om ons hok gebeurt in deze heerlijke stille maanden. We doen wat nodig is om de duiven goed door de rui te krijgen, dus goed voeren, voldoende grit en mineralen en dit jaar voor het eerst elke dag water met knoflook. We doen dit om dat we vorig jaar in december geconfronteerd werden met spoelwormen onder de duiven en volgens een goede kennis van ons kun je dit goed voorkomen door veel knoflook te gebruiken. We hebben hiervoor een emmer met gedroogde knoflooksnippers, eigenlijk bestemd voor paarden, gekocht en hiervan gaan er dagelijks een paar in het drinkwater. Nu op 24 november hebben alle doffers, dus zowel de ouden als de jaarlingen de laatste pen gestoten, bij de duivinnen zitten er nog enkele die de laatste pen moeten gooien. Verder gooien ze regelmatig dons en zijn we tevreden over de mest.
  
De afgelopen weken is in onze afdeling veel gesproken over het vliegprogramma voor het komende jaar. Je kunt tijdens deze discussie goed zien dat er een enorm verschil in beleving van de sport is. De één wil het liefst begin april starten en zo lang als mogelijk doorvliegen en een ander wil eigenlijk pas einde april van start gaan. Onze afdeling heeft er voor gekozen om de voorlaatste zaterdag van april te starten en wij zijn daar  tevreden over. Het is moeilijk als je nog moet werken om al begin april met de wedstrijdsport te beginnen, je hebt de duiven nog maar amper kunnen trainen, omdat het gewoon nog te donker is als je zo rond 18:00 uur thuis komt. Verder zijn in onze vereniging ook de kampioenschappen aangepast, zo mag je nu op alle onderdelen je slechtste vlucht laten vallen en dat geeft liefhebbers de mogelijkheid om er een weekendje tussenuit te gaan en bovendien zorgt dit ervoor dat als je bv. één slechte vlucht hebt je niet direct uitgeschakeld bent voor een kampioenschap.
  
Vanaf deze week zijn we ook weer gestart met het zelfde voersysteem als vorig jaar, dus de duiven krijgen nog 25 gram ruimengeling per duif en daarnaast hebben we op iedere afdeling een container die helemaal vol zit met gerst. De duiven hebben op deze manier nooit honger en het is onze ervaring dat ze na ongeveer een week vanzelf stoppen met het “over-vreten”. Ze weten na verloop van tijd precies dat ze die ruimengeling nog krijgen en eten dan alleen nog wat bij uit de container. Overigens kun je dan ook goed zien dat het eetgedrag per duif enorm verschillend is., de één komt prima op gewicht en is mooi rond en een ander heeft toch de neiging om net iets teveel te eten, het is maar zo vinden wij.
  
Vorig jaar zijn we gestart met het minimaliseren van het toedienen van medicijnen en we zullen dit beleid ook dit jaar voortzetten. Dat betekend bijvoorbeeld dat de duiven al vanaf medio 2010 geen medicijnen meer hebben gehad. De kans is groot dat niet alle duiven dit beleid aankunnen, maar daar zullen we dan op gaan selecteren. We zijn van mening dat als je dit consequent volhoudt je uiteindelijk een sterkere duif overhoud. Of we tijdens het seizoen ook geen medicijnen zullen gebruiken durf ik nu niet te zeggen, we zullen voor aanvang van het seizoen de dierenarts bezoeken en zijn adviezen worden opgevolgd.
  
We denken dat we in januari gaan koppelen, maar als we net zo’n koude januari maand krijgen als in 2009 dan kan het ook maar zo februari worden. We zijn daar  nu nog niet zo mee bezig. Dit natuurlijk in tegenstelling tot de melkers die aan winterkweek gaan doen. Zij zullen komend weekend de duiven al bij elkaar doen om er zo voor te zorgen dat ze de eerste week van januari de jongen al kunnen ringen. Winterkweek levert vroege jongen op en dat houdt in dat ze tijdens de vluchten er vaak al uitzien als volwassen duiven, bovendien hebben winterjongen de dekveren al in het voorjaar geruid en hebben hier dus tijdens de vluchten geen last van en ook heb je het voordeel dat deze jongen tijdens de vluchten al geslachtsrijp zijn en dus op een nestje of op de deur gespeeld kunnen worden. Op het moment dat de later geboren jongen er helemaal kaal uitzien en beslist niet instaat zijn om prestaties te leveren, zitten de winterjongen nog goed in de veren en glimmen ze vaak als een spiegel. Het lijkt ons prachtig om op deze manier met de jongen te spelen, maar ook hier geldt weer dat je er wel de tijd voor moet hebben. Je moet ze al in februari buiten laten en ik hoor van erkende liefhebbers dat ze al in april beginnen met africhten.
wij wensen iedereen fijne feestdagen toe en hopen dat u en de uwen het jaar in goede gezondheid mogen uitluiden. Tot volgend jaar.
 
Jeanney en Rob Huisman

Augustus 2010 

Duivensport in 2010…………..
 
We hebben het grootste en voor ons belangrijkste gedeelte van het seizoen achter ons liggen, het begon in februari met de kweek en is voorlopig geëindigd op 24 juli met de laatste dagfond vlucht vanuit Blois. We hebben de natour nog te gaan, maar dat is voor ons meer bedoeld voor het africhten en opleren van de jonge duiven. De jonge duiven willen het net als in 2008 en 2009 ook in 2010 niet doen, hierover later meer.
De kweek is dit seizoen bijzonder goed verlopen slechts één koppel van de vliegduiven had schiere eieren, toevallig was dit wel een koppel dat we speciaal hadden samengesteld en bestaat uit twee van onze toppers te weten de doffer “664” met de duivin “670” twee duiven die de afgelopen twee jaar super gepresteerd hebben en waar we graag de kweekwaarde van wilden testen. Verder verliep alles naar wens en kwamen de duiven regelmatig op eieren. We hebben er dit jaar voor gekozen om de duivinnen twee weken voor het koppelen te belichten en dat is ons goed bevallen.
De vitesse verloopt vervolgens beter dan verwacht, we hebben zowel de doffers als de duivinnen vanaf het spenen van de jongen tot 01 mei verduisterd. Ondanks of misschien wel dankzij dit verduisteren spelen we drie eerste prijzen in onze vereniging. Alleen op de vlucht van Pommeroeul op 07 mei, die overal super slecht is verlopen, pakken we geen getekende duif en daardoor verspelen we onze eerste plaats in de kring en de 2e plaats in de regio. Jammer, maar “ it’s all in the game” zullen we maar zeggen. In onze vereniging eindigen we zowel aangewezen als on-gaangewezen op de eerste plaats. In de kring eindigen we on-aangewezen op de derde plaats.
Ook de midfond verloopt prima voor ons en ook hier eindigen we op beide onderdelen als eerste. In de kring eindigen we aangewezen op de vierde plaats en in de regio worden we 7e. We spelen op dit onderdeel twee eerste prijzen in de club.
Op de dagfond gaat het zo mogelijk nog beter, in ons eerste jaar worden we onaangewezen tweede, op zes punten van onze buurman Chris Aalpoel en aangewezen zijn we dik eerste met 1600 punten voorsprong op mijn broer Hans. Ook hebben we de kampioensduif met de “664”, die maar liefst vijf keer in het neusje van de uitslag komt. In de kring eindigen we waarschijnlijk ook bij de eerste vijf op beide onderdelen. We spelen op de vijf dagfond vluchten twee eerste prijzen en dat brengt ons totaal dit jaar op zeven eerste prijzen. Vorig jaar waren dat er nog drie.
 
Wat hebben we dit seizoen anders gedaan:
Op de eerste plaats hebben we het hele seizoen het volle bak systeem gehanteerd, maar wel op twee verschillende manieren, in het begin hebben we echt volle bak gevoerd, dus de hele dag voer in de bak, maar ik had het gevoel dat ik daardoor de controle over de duiven kwijt aan het raken was. Later in het seizoen hebben we dit aangepast naar twee keer een half uur volle bak en dan het voer weghalen. In de prestaties zagen we geen verschil, maar voor mijn gevoel vond ik dit systeem prettiger. De mengeling was in het begin van het seizoen de hele week hetzelfde en bestond uit 50% gery plus en 50% Champion plus beiden van Versele Laga. Later in het seizoen kwam daar de energie mengeling van deze firma bij en dan alle drie in een verhouding van 33%. Ook hebben ze dagelijks fijnzaad en mineralen gehad en natuurlijk zo af en toe een pinda en zonnebloempitten.
Op medisch gebied hebben we de duiven in januari een wormkuur moeten geven. We hebben het hele seizoen niets tegen ornithose gedaan en hebben de duiven één keer een pil tegen het geel opgestoken. Ook hebben ze een keer of drie bij thuiskomst twee dagen BS van de Weerd  in het water gehad en daar hebben ze het mee moeten doen. 

Juni 2010 

24 juni 2010
Het is woensdag avond als ik dit stukje schrijf, de avond dat Duitsland moet vechten om door te komen in de voorronde tegen Ghana maar ook de vooravond van de inkorving voor Bourges. We hebben inmiddels twee dagfond vluchten vervlogen en we zijn meer dan tevreden. In de kring staan we zowel aangewezen als onaangewezen op de eerste plaats. Dit hadden we vooraf niet durven dromen. Komend weekend dus alweer de derde dagfond vlucht en ik merk aan mezelf dat de spanning toeneemt. Het geeft mij toch een heel ander gevoel dan de Vitesse of de Midfond, ik krijg ook echt kippenvel als de eerste duif van de dagfond thuis komt.
Het zijn vooral de “664” ( wat een geweldenaar is hij toch) met een 1e en 2e in de vereniging en de “889”met een 2e en 3e in de vereniging die het tot nu toe goed doen, maar ik heb er alle vertrouwen in dat komend weekend ook de duivinnen weer gaan presteren. Ik heb een paar weken geleden problemen gehad met het onderling aanlopen van de duivinnen, maar door een paar drastische maatregelen is dat nu afgelopen. Ik laat ze nu zowel s’ morgens als ’s avonds trainen met de jonge duiven en dat gaat prima. Ik heb de midfond duiven en de dagfond duiven bij elkaar op één afdeling, ik voer de duiven alsof ze allemaal naar de dagfond moeten en dat betekend automatisch dat de midfond duiven wat teveel voer krijgen. Het is niet anders en je moet als kleine liefhebber nu eenmaal keuzes maken, op een zware midfond vlucht zullen ze er zelfs misschien profijt van hebben. Ik speel op de midfond vooral zes jaarling doffers en ik wil geen enkel risico met ze lopen. Volgens mij zitten er zeker weer twee goede bij met inmiddels 7 prijzen, waarvan enkele mooie vroege en dan mag je volgens mij niet mopperen.
Met de jongen van de eerste ronde zijn we de verduistering aan het afbouwen, ze vliegen nu twee keer per dag uit en zijn dan ongeveer een half uurtje weg. Komend weekend gaat we ze enten tegen pokken en laten we ze ook twee dagen wennen aan de reismand en vervolgens gaan we de komende week starten met het opleren. We doen dit heel rustig aan beginnen met een paar km om dat vervolgens uit te bouwen naar een goede 30 km. We laten ze eerst trainen, halen ze binnen en dan brengen we ze weg, we proberen ze een goede 7 keer weg te brengen. De jongen van de tweede ronden trekken nu ’s avonds goed weg, we gaan deze ronde spelen op de natour om zo de risico’s te spreiden. We weten niet hoe het komt, maar hier in de omgeving heb je nu eenmaal grote kans om in de maanden juni en juli jongen te verspelen. Wij willen als het enigszins mogelijk is ook komend jaar de vliegploeg weer grotendeels verjongen, dus we willen als het mogelijk is keuze hebben. Alleen duiven die volgens onze norm gepresteerd hebben of duiven waarin ik heel veel vertrouwen heb mogen blijven. Een mooi voorbeeld van dit laatste is de “948” van 2006, hij heeft als jong en als jaarling amper gepresteerd, maar ik zag gewoon wat in hem, hij heeft dat vertrouwen de laatste twee jaren meer dan waar gemaakt.
Komend weekend hebben we twee vluchten een dagfond vlucht vanuit Bourges en een midfondvlucht vanuit Peronne en het lijkt er op dat het echt duiven weer gaat worden, we kijken er naar uit.

Mei 2010 

25 mei 2010 Op naar de midfond en dagfond…..
 
Vandaag is het dinsdag 25 mei en ik geniet van een paar vrije dagen, heerlijk in alle rust zonder op de klok te hoeven kijken bezig zijn met de duiven. Je voelt dan een paar dagen hoe onze gepensioneerde vrienden zich iedere dag kunnen voelen. Zoals belooft een stukje na afloop van de Vitesse vluchten. Laat ik maar gelijk met de deur in huis vallen, we zijn in onze vereniging als eerste geëindigd, zowel aangewezen al onaangewezen. De laatste vlucht vanaf Pommeroeul speelt de “75” een eerste in de kring, deze prachtige kras doffer komt van vaders kant uit de Wal Zoontjes lijn en van moeders kant uit een dochter van de beste dagfond duif van mijn broer. Voor sommigen onder ons is dit misschien geen bijzondere gebeurtenis, maar wij maken dit niet zo vaak mee en zijn er dan ook erg blij mee. Overigens hebben we op de zes Vitesse vluchten in onze vereniging wel drie eerste prijzen gespeeld. Wil je precies weten hoe we gepresteerd hebben, kijk dan onder de link wedvluchten en dan de rubriek Vitesse, hier geef ik een korte beschrijving van alle Vitesse vluchten en straks ook van de andere vluchten.
 
Hoe nu verder, zoals al eerder beschreven willen we dit jaar vooral op de mid-fond en dag-fond spelen. We hebben hiervoor de doffers en duivinnen tot ongeveer 01 mei verduisterd. Vanaf vorige week zondag hebben we ook het voer aangepast, we hebben één derde energie mengeling toegevoegd en zijn ook schapenvet aan de duiven gaan geven. Het leek allemaal prima te gaan, tot we de duiven van Pommeroeul terugkregen, ik zag gelijk dat er iets mis was. Sommigen kwamen thuis en wilden niet eten….en hadden gifgroene slijmerige ontlasting. Gebeurt je dit bij de jonge duiven, dan weet je dat ze zeer waarschijnlijk last van coli hebben, maar bij de oude duiven had ik hier nog nooit van gehoord. We hebben een aantal melkers gebeld en gevraagd wat er aan de hand kan zijn. Vanuit Friesland kwam een duidelijk antwoord “Rob je geeft ze veel te veel schapenvet”! Het blijkt dat dit vet een enorme belasting voor het darmkanaal is, met de genoemde consequenties tot gevolg. We baalden enorm, komen juist de mooie vluchten er aan gebeurt ons dit. Maandagavond was de mest weer redelijk en dinsdagmorgen weer goed, ook hebben ze maandag en dinsdag weer goed gevlogen. We hebben vervolgens nog eens ge-Googled en dan lees je dat er meer liefhebbers zijn die hier last van hebben, wij zullen het dit seizoen in ieder geval niet meer verstrekken.
Ook hebben we de trainingsintensiteit vanaf vorige week opgevoerd naar twee keer een uur trainen per dag. Wat mij dan telkens opvalt, is dat zowel de doffers als de duivinnen het na een drie kwartier wel goed vinden. Het heeft er alle schijn van dat ze dan een bepaalde brandstof opgebruikt hebben. Op dit moment proberen we ze toch in de lucht te houden, soms met veel kunst en vliegwerk. Vooral op de dag-fond vluchten, zullen ze toch een grote inspanning moeten leveren en dan zal een goede dagelijkse training ze kunnen helpen. We hadden gehoopt ze met het schapenvet van extra energie te voorzien, maar dat gaat dus niet lukken. We zullen nog eens goed om ons heen kijken en zien of we ze op een andere manier van extra brandstof kunnen voorzien.
 
Op het jonge duivenhok gaat het op dit moment naar tevredenheid. Ze zitten nu twee en een halve week verduisterd en ze ruien goed in de kleine veren.  Als ik ’s morgens op het hok kom waan ik me op wintersport vakantie, het sneeuwt werkelijk veren. Als we rekening houden met deze rui, dan vinden we de vlieg lust ook redelijk, ze zijn ongeveer dertig minuten weg en vliegen dan nog een goede vijftien minuten om het huis en dat lijkt ons op dit moment voldoende. Jean laat de jongen ’s middags zo rond drie uur los en om vier uur gaan ze weer naar binnen. Ze krijgen dan ruim voldoende voer en het hok gaat dicht. Vanaf vijf uur gaat het licht uit en zitten ze tot de volgende morgen zeven uur in het duister. Laten we hopen dat we dit jaar gevrijwaard blijven van de zo gevreesde “verduister” ziektes.
Ook met de tweede ronde gaat het goed, hoewel ik wel vind dat er wat veel duiven in een te klein hokje zitten, maar ja het is vooral voor Jean lastig om afscheid te nemen van het jonge grut.         ’s- Avonds als alles uitgevlogen is mag deze groep een uur of twee van haar vrijheid genieten, een aantal vliegt inmiddels als een stel dronken idioten rond het hok. Ik vind dit altijd prachtig om te zien, ze scheren door de lucht en lijken geen enkele controle over het stuur te hebben, meestal gaat het goed, maar soms is een te schoon gewassen raam een lastig obstakel.
 
Op het kweekhok is het nu rustig, we brengen nog wat gekregen jongen met goede bloedlijnen groot, zij moeten volgend jaar het kweekhok gaan versterken. Ook kweken we nog wat jongen voor enkele bonnen die we geschonken hebben en een paar voor de verkoop, vervolgens gaat dan alles op rust. Volgend jaar willen we winterjongen kweken, dus we gaan de geslachten op tijd uit elkaar gooien.
Wij wensen jullie goede vluchten en over een paar weken berichten we over de gang van zaken bij de midfond, de dagfond en de voorbereiding van de jonge duiven. Succes.

April 2010 

27 april 2010: Duivensport wat weten we er nu allemaal van…..
Inmiddels zijn we drie Vitesse vluchten verder en kunnen we concluderen dat de start goed is geweest. We staan in onze vereniging eerste onaangewezen en aangewezen. Begrijpen doen we het niet, omdat we ons accent zoals eerder geschreven vooral op de midfond en dagfond willen leggen. We verduisteren de vliegduiven van ’s- avonds 18:00 uur tot ‘s morgens 7:00 uur om ze zolang mogelijk goed in de veren te houden. Als je nu kijkt naar de factoren die forme beïnvloeden dan kom je al gauw bij warmte en licht, nou is het bij ons op het hok vooral in de avond en ’s nachts nog een kille bedoeling en door te verduisteren proberen we ook de forme uit te stellen, maar toch presteren ze prima. We zijn verrast, maar wel blij, want kennelijk is de gezondheid goed en de duiven vliegen op dit moment ongeveer een uur bij huis en daar zijn we ook tevreden over. Het is de bedoeling dat de dagfond ploeg straks ook in de ochtend een uurtje gaat trainen, maar we weten nog niet precies hoe we dit willen aanpakken. Gaan we alleen met oudere duiven, of misschien met de duivinnen of gaan we ze combineren, gaan ze alle dagfond vluchten mee of is dat misschien teveel van het goede? We willen nog drie vluchten afwachten alvorens we een definitieve beslissing hierover nemen en vervolgens gaan we het dan zo organiseren, dat we zowel de duiven voor de midfond als voor de dagfond optimaal kunnen prepareren.
Op dit moment voeren we de vliegduiven één derde champion plus en twee derde gery-plus van versele laga, ze krijgen zoveel als ze lusten. Wel heb ik gemerkt dat ze dan een dag voor het inkorven niet veel meer eten en dat lijkt ons niet wenselijk, zeker als ze straks naar de midfond of de dagfond moeten. We hebben derhalve besloten om zowel de doffers als de duivinnen nog maximaal een uur te laten eten en dan het voer weg te halen, wel hebben we op beide hokken in een kleine container altijd gerst voor ze klaar staan. Als we straks op de midfond en dagfond vliegen gaan we dus alleen de samenstelling aanpassen naar éénderde gery plus en tweederde champion plus en voor de dagfond duiven staat dan ook energie plus op het menu. Verder krijgen ze zo af en toe een pinda en Jeanney geeft ze bij binnenkomst ook zonnepitten en dat vinden ze heerlijk.
Inmiddels vliegt het grootste gedeelte van de eerste en tweede ronde jonge duiven rond het huis, Jeanney laat ze ‘s- avonds zo rond een uur of zes los en ze krijgen nog de hele dag een volle bak met  kweekmengeling. Aanstaande woensdagavond (28/04) gaan we ze enten en dan een dag of vijftien later gaan we opnieuw proberen ze te verduisteren, het is dan ongeveer 15 mei en we verduisteren dan tot einde juni. In een tweede afdeling komt een restant van de derde ronde en de jongen uit het gezamenlijke kweekhok met mijn broer, deze jongen zijn nu net geringd en die zullen we niet verduisteren. Op deze manier proberen we de risico’s te spreiden.
We gaan ons opmaken voor de volgende Vitesse vluchten en zullen over een goede vier weken verslag doen als de Vitesse is afgelopen. Onder de rubriek wedvluchten en dan Vitesse kunt u wekelijks volgen hoe we gepresteerd hebben. Succes de komende weken.

Maart 2010 

23 Maart 2010 Nog een paar weken en dan begint het vliegseizoen 2010. Onze vliegduiven zijn inmiddels gescheiden en er liggen nog jongen bij de doffers. Woensdag 24 maart gaan de eerste jongen eraf en zondag 28 maart zit alles op weduwschap. Vorige week hebben we de duivinnen al weggehaald, omdat de doffers weer begonnen te drijven. Van enkele goede liefhebbers kregen we de tip dat dit het moment was om ze te scheiden. Op deze manier voorkom je dat ze opnieuw op eieren komen en dat is weer belangrijk om de val van de eerste pen te vertragen. Onze kweekduiven hebben na het weghalen van de eerste eieren keurig binnen tien dagen gelegd en ook daar ligt nu dus ook een mooie ronde met jonge duiven. Op dit moment moeten de duivinnen en doffers ongeveer een uur per dag trainen. We passen een rouleer systeem toe, zodat ook de duivinnen nog dagelijks even bij de jongen komen en een uur de tijd krijgen om ze te voeren, in dat uur trainen dan de doffers.
De duivinnen zitten nu ongeveer acht dagen op weduwschap en het is opvallend hoeveel dons er valt. Ik heb in diverse boeken gelezen dat een duif eigenlijk het hele jaar door dons moet gooien, maar bij ons is dat op bepaalde momenten tijdens de kweek niet zo, het lijkt er bij de duivinnen nu op dat ze dit aan het inhalen zijn, vooral ‘s- morgens ligt er veel dons.
De doffers hebben de hele dag volle bak, zodat ze niets tekort komen, de duivinnen krijgen
’s- morgens voldoende en ’s- avonds als ze gevlogen hebben en bij de jongen mogen krijgen ze dus een uur lang zoveel ze lusten. We blijven het rouleer systeem het komende jaar volhouden, we hopen hierdoor het binnenkomen van de duivinnen te verbeteren. Op dit moment wordt de verzorging vooral door Jean gedaan en dat gaat prima, ik kan alleen
’s- morgens vroeg de hokken schoonmaken en voeren. Over een paar weken hoop ik me ook weer met de middag verzorging bezig te houden, als de dagen weer gaan lengen kunnen de duiven wat later los. Ik ben de meeste dagen tegen half zes thuis en op dit moment vinden we  dat de duiven dan binnen moeten zitten. Als het goed weer is hopen we woensdag de duiven voor het eerst weg te brengen. We starten op een kilometer of vijf en hopen in drie sprongen op 25 km te zitten.  Komende zaterdag is onze eerste africhtingvlucht, we zullen het weer zo goed als mogelijk in de gaten houden en alleen als we voor 100% zeker zijn van goed duivenweer zullen we inkorven, we willen geen enkel risico lopen met vooral onze jaarlingen. Zo aan het begin van het seizoen is het toch altijd weer spannend, je bent onzeker en vraagt je af of je ze goed door de winter hebt gekregen? Het is volgens ons belangrijk om vertrouwen te hebben in jezelf maar ook in je duiven. Is het de afgelopen jaren goed gegaan, probeer dan alleen door het aanpassen van details jezelf te verbeteren, is het de afgelopen jaren minder gegaan, dan ben je nu te laat om tot ingrijpende veranderingen te komen. Veranderingen moet je vooral doorvoeren in de winterperiode, zodat de duiven voldoende tijd hebben om hieraan te wennen. Ooit zei een erkend duivenmelker in Apeldoorn tegen me dat de vorm van een duif tijdens een seizoen maar een bepaalde houdbaarheid heeft, met andere woorden als je in het begin van het seizoen de boel teveel opjaagt, zullen ze dus aan het einde van het seizoen tekort komen. Wij willen dit jaar vooral op de midfond en dagfond pieken, we proberen ze in het begin vooral rustig te houden. 

Februari 2010 

17 Februari 2010
 
De eerste weken van de kweekperiode zitten erop en het gaat goed. Hadden de duiven vorig jaar na twee weken pas de nesten klaar, dit jaar zitten ze binnen veertien dagen allemaal op eieren De straffe winterkou heeft blijkbaar geen invloed gehad op het paar lust en het leggen van de eieren. We zijn hier erg blij mee en hopen dat dit een goede voorbode is voor het seizoen. De twaalf koppels vliegduiven hebben we bijna allemaal vrij laten koppelen en het is opvallend hoe snel de koppels gevormd worden. Twee koppels hebben we bewust op elkaar gezet en daar willen we ook de jongen van aanhouden. De as-duif  “664” van 2009 hebben we op de snelheidskampioen “670” van 2008 gezet en ze waren direct verliefd. Twee prachtige blauwe duiven met bewezen kwaliteiten, we zijn benieuwd of hun kinderen de kwaliteiten van pa en/of ma erven. Vandaag heeft Jean de eieren van de kweekduiven verplaatst naar de vliegduiven, zodat de kwekers opnieuw kunnen leggen. We hopen dat ze over 10 dagen opnieuw op eieren komen, zodat we straks in ongeveer twee weken tijd van elk kweekkoppel vier jongen kunnen spenen.
We hebben de hele rui- en rustperiode hetzelfde voer gegeven en dan volle bak, we voeren een combinatie van drie merken en dit aangevuld met ongeveer 10% P-40 korrels. Ze zien er goed uit en met dit voersysteem merken we dat de duiven niet meer aanvetten. In het begin werden ze dik en enigszins vet, maar nu zijn ze prima op gewicht en hebben niet meer de drang om zich helemaal vol te eten. Als je maar zorgt dat er altijd voer op het hok staat.
Ze weten immers dat er altijd voer is en eten alleen wat ze nodig hebben.
Als je ze maar twee keer per dag voert, hebben ze wel die drang om zoveel als mogelijk te eten en dan moet je dus erg voorzichtig zijn met de samenstelling en de hoeveelheid voer. We zijn natuurlijk erg benieuwd of dit systeem ons ook op de dagfond gaat helpen aan goede resultaten.
Aangezien we in onze afdeling dit jaar weer vroeg in april starten met de Vitesse vluchten zijn we van plan de duiven komend weekend voor het eerst sinds september 2009 weer los te laten. Het is in het begin door de vele roofvogels in onze omgeving een spannende aangelegenheid. We zijn overigens dit jaar niet van plan onze prioriteit bij de Vitesse te leggen, we willen ze wel vanaf het begin inspelen zodat ze voldoende trainingskilometers krijgen. We beginnen hier dan ongeveer drie weken eerder mee dan vorig jaar. We zijn overigens helemaal niet blij met de vroege start, we zijn bang dat vooral de jaarlingen hier erg veel last van krijgen. We zullen dan ook vooral de jaarlingen nog voor het begin van de vluchten een paar keer wegbrengen, zodat ze nog wat meer bagage en ervaring krijgen.
Afgelopen week hebben we alle 42 duiven laten enten tegen paramixo, ik heb hier een aantal jaren achter elkaar vervelende ervaringen mee gehad. De volgende morgen zaten er dan altijd een paar niet goed in hun vel, dit jaar hebben we niets gemerkt aan de duiven. De enting is min of meer aan hen voorbij gegaan en zo hoort het ook.
Vorige week zaterdag zijn Jean en ik bij collega vereniging Zuidoost in Apeldoorn geweest. Ze organiseren daar in de wintermaanden een tentoonstelling en er wordt alleen op zicht gekeurd. Ze houden dan enkele zaterdagen achter elkaar voorrondes en wij mochten de finale keuren. Je kon aan de duiven zien dat ze er echt voor gaan, ze waren over het algemeen in goede conditie en we hebben echt super mooie duiven gezien. Zonder dat we wisten wie de eigenaren waren, zijn we aan de slag gegaan en wat schetst onze verbazing, van één en dezelfde combinatie kiezen we de mooiste jonge en oude doffer en ook de mooiste jonge en oude duivin. Goed en mooi gaan hier samen, want deze combinatie speelt ook nog eens erg goed in Apeldoorn en omgeving. Het was een gezellige middag en we hebben heerlijk kunnen bijkletsen over de duiven.
Succes met de voorbereiding op het nieuwe seizoen, de volgende keer vertellen we hoe wij dit doen en natuurlijk hoe het de eerste weken is gegaan met onze jonge duifjes.

Januari 2010 

Kweekseizoen 2010
 
voorkoppelen december 2009 (kwekers en vliegers)    
Vervolg Ronde A: ( eieren van kwekers onder vliegduiven)
 
*14 maart jongen uit.
*20 maart jongen ringen.
*30 maart vliegduivinnen weg, jongen blijven dus bij de doffers om te voorkomen dat de duivinnen al vroeg te weelderig worden zoals afgelopen jaar.
*10 april jongen spenen. Doffers op weduwschap.
 
Vervolg Ronde B: ( kwekers)
 
*27 maart komen eieren uit
*3 april jongen ringen
*10  april 2e broedschaal bijplaatsen.
*20 april jongen spenen
 
Door op deze manier te kweken kunnen we dus in ongeveer 10 dagen de jongen van ronde A en ronde B in 10 dagen spenen. We zullen dit jaar geen jongen meer bijplaatsen. Samen met enkele jongen van de beste vliegers rekenen we dan op ongeveer 40 jongen.  De jongen uit het gezamenlijk kweekhok gaan in een apart hok.
 
Derde ronde van de kwekers eventueel voor verkoop:

 
rond 15 april kwekers opnieuw op eieren  
Heb je interesse in jongen uit ons kweekhok laat het ons dat op tijd weten.

18 januari 2010 Rust Roest….
 
Zo na drie maanden maar weer eens in de pen geklommen. We hebben de feestdagen achter ons en dan begint het bij ons te kriebelen. We hebben de afgelopen weken het weduwnaarshok in orde gebracht en de jaarlingen zijn op dit moment bezig een vaste broedbak te veroveren, we hebben de oude duiven van het hok verwijderd en uiteraard hun vaste broedhok gesloten. Als je een beetje oplet dan zie je dat er eigenlijk maar een paar zijn die de opengevallen bakken bovenin willen, de rest is blijkbaar tevreden met een broedbak in de lagere regionen. We gaan dit jaar eens opletten of er een vergelijk met de prestaties is te maken. We hebben er drie bakken bij geplaatst dus er is nu plaats voor 12 mannen. De hele winter hebben we dag en nacht de ramen helemaal open gehad en je kon zien dat ze het er moeilijk mee hadden. Ik denk dat dit prima is, kinderen die op jonge leeftijd veel buiten zijn en regelmatig met een lange snotterbel lopen hebben vaak op latere leeftijd meer weerstand. Een leuke anekdote hierover: Toen we in 2007 weer eens contact zochten met Nanne Wolf voor medicijnen, kreeg ik zijn vader aan de telefoon. Nanne was op dat moment niet bereikbaar en hij vroeg me wat er aan de hand was? Ik vertelde hem dat ik al jaren last had van rulle nekken en oortjes, waarop hij me in helder Gelders vertelde dat “uulle de doeven in de wintertied veul teveul verwend”,  Ik heb uiteraard navraag gedaan en hij bedoelde te zeggen, maar hij vond dus dat we de duiven in de winter teveel verwennen,  wind, zuurstof en kou kunnen echt geen kwaad in deze periode. Sinds die tijd hebben we vanaf September tot April dag en nacht de ramen open. Misschien is dit wel een van de oorzaken, dat we vanaf dat moment beter zijn gaan presteren? Einde december zijn we met een aantal duiven en met de gespaarde mest van vier dagen naar Nanne geweest. Na controle bleek dat we met een gerust hart aan de kweek kunnen beginnen.
We gaan ons het komende seizoen toeleggen op de Midfond en de Dagfond en zullen de Vitesse alleen nog gebruiken voor het invliegen. We hebben veel gelezen over het prepareren van de duiven voor de dagfond en we zijn er nog niet helemaal uit. Gaan we anders voeren en gaan we belichten en verduisteren, we weten het gewoon nog niet, het klinkt allemaal zo onnatuurlijk. Natuurlijk gaan we wel ons voersysteem aanpassen maar we hebben gelukkig nog tijd voor de details en zullen uiteindelijk samen een beslissing nemen. We hebben de afgelopen jaren de dagfondvluchten bij mijn broer gekeken en het is een fantastisch gezicht als je ze al van heel ver ziet komen en als een steen uit de lucht ziet vallen, met de wetenschap dat ze toch een goede zeshonderd kilometer onder de vleugels hebben. We verheugen ons er enorm op. Zoals het er nu uitziet zullen we het seizoen gaan starten met twaalf koppels, alle duivinnen en de meeste doffers zullen de Dagfond opgaan. Met een aantal jaarling doffers zullen we alleen op de Midfond gaan spelen. We weten van een erkend Dagfond specialist dat hij ook zijn jaarling doffers alleen op de Vitesse en Midfond speelt en wij zullen dit dus ook gaan doen, zeker met de, volgens ons, belofte volle jaarling doffers.
Het laatste weekend van januari willen we gaan koppelen, we hebben de kwekers al een aantal keren voorgekoppeld, maar we vonden dit niet echt een succes, misschien toch iets te koud?
Vanaf nu kunt u elke maand weer een nieuw stukje verwachten op onze site en ook de artikelen van Jeanney uit het NP-orgaan worden op onze site geplaatst.
We wensen u een goede kweek toe en voor de mensen die aan winterkweek hebben gedaan veel succes met het uitwennen van de jonge duiven. 

Oktober 2009 

14 oktober 2009 Kweekseizoen 2010
 
- voorkoppelen december 2009 (kwekers en vliegers)
- nogmaals voorkoppelen midden januari 2010.
- 29-01-2010 definitief koppelen (vrijdagavond).
- 10-02-2010 alles op eieren.
- 15-02-2010  daar waar mogelijk eieren van kwekers naar vliegduiven = Ronde A
- Ongeveer 25 febr kwekers opnieuw op eieren = Ronde B
 
 
 
Vervolg Ronde A: ( eieren van kwekers onder vliegduiven)
 
* 28 febr. jongen uit.
* 07 maart jongen ringen.
* 17 maart vliegduivinnen weg, jongen blijven dus bij de doffers om te voorkomen dat de duivinnen
      al vroeg te weelderig worden zoals afgelopen jaar.
* 26 maart jongen spenen. Doffers op weduwschap.
 
Vervolg Ronde B: ( kwekers)
 
* 14 maart komen eieren uit
* 21 maart jongen ringen
* 8 april jongen spenen
 
Door op deze manier te kweken kunnen we dus in ongeveer 10 dagen de jongen van ronde A en ronde B in 10 dagen spenen. We zullen dit jaar geen jongen meer bijplaatsen. Samen met enkele jongen van de beste vliegers rekenen we dan op ongeveer 40 jongen.  De jongen uit het gezamenlijk kweekhok gaan in een apart hok.
 
Derde ronde van de kwekers eventueel voor verkoop:
 
 
- rond 01 april kwekers opnieuw op eieren
- 19 april komen deze jongen uit
- Rond 26 april ringen.
- 15 mei speenklaar.

28 oktober 2009  ruiende duiven.
 
Toch maar even een stukje schrijven, want ondanks dat we begonnen zijn aan het stille seizoen gebeurt er om ons hok weer van alles.
De duifjes zitten inmiddels een paar weken op rust en de doffers en duivinnen hebben we gescheiden, ze komen niet meer los.
Eén keer per week gaat er een bad in de ren en de duiven krijgen één keer per dag voer, ongeveer 30 gram per duif.
We hebben zelf een ruimengeling samengesteld uit drie verschillende merken.
Het is toch vreemd te zien hoe de verschillende merken denken over een goede ruimengeling.
Versele Laga, Beijers en Matadoor denken blijkbaar erg verschillend over de ideale samenstelling granen,
om het verenpak van onze duiven optimaal te kunnen vervangen.
Wij hebben daarom besloten de merken maar te mengen, zo krijgen ze in ieder geval van alles iets.
Verder krijgen ze twee keer per week een mengeling van snoepzaad, onkruidzaad, grit en mineralen.
De oude duiven staan inmiddels op nog één oude pen en bij de verduisterde jongen is het vreemd om te zien
dat sommigen nog drie pennen moeten gooien en anderen nog maar één pen.
Interessant om dit in de gaten te houden, we willen komend seizoen de accenten op de midfond en de dagfond leggen
en dan lijkt het een voordeel als duiven wat trager ruien.
De hokken hebben we aan de voorkant nu helemaal open, de duiven kunnen zelf kiezen voor de ren of het hok.
Ze krijgen in ieder geval veel zuurstof en als het zonnetje zich laat zien, schijnt ze direct op de duiven.
Mooi om te zien hoe ze hier van genieten,
liggend op de ene vleugel en de andere vleugel opengeslagen om de zon zoveel mogelijk toe te laten.
Ook bij regenachtig weer kiezen ze graag voor de ren, ze zoeken dan die paar spetters water die de ren binnenkomen,
je kent dat wel vleugel omhoog en allemaal tegen elkaar aan. Bij iets meer dan gemiddelde wind zie je ze bijna niet buiten,
ze vinden zulke omstandigheden blijkbaar niet prettig. Vandaag hebben we weer aan het jonge duivenhok getimmerd.
we hebben de opening aan de voorkant met een goede 25 cm verlaagd, waardoor de vuile lucht nog makkelijker het hok kan verlaten.
We zullen zien of dit de gewenste verbetering brengt.
We hopen komend seizoen minder last te hebben van de gekende jonge duiven ziektes en zijn er voor 100% van overtuigd dat het hokklimaat hiervoor erg bepalend is.
Zoals je kunt lezen gaan we komend jaar op 13 februari koppelen dus ze hebben nog alle tijd om uit te rusten en hun verenpak op orde te brengen,
het is aan ons om ze daarin te begeleiden.

September 2009 

9 september 2009  Het seizoen 2009 hebben we afgesloten en dat is het moment om terug te kijken, wat wilden we dit seizoen bereiken en wat hebben we daarvan gerealiseerd? Laten we voorop stellen dat we over het geheel tevreden zijn, volgens de voorlopige uitslagen eindigen we op alle disciplines (Vitesse,Midfond,Natour) bij de eersten van onze vereniging en ook in de kring eindigen we op de midfond bij de eerste 5, ook hebben we prachtige vluchten gehad, met  mooie aankomsten van de duiven, soms waren we verrast door de hoge snelheden, maar soms ook teleurgesteld in de slechte aankomsten. Onze slechtste vlucht was zonder meer jongeduiven Geel op 18 juli, met 23 jongen mee 's-avonds slechts 6 duifjes terug. Onze doelstelling om met de jongen goed te presteren hebben we dus niet waar kunnen maken. Opmerkelijk hierbij is dat we uiteindelijk met 15 jonge duifjes zijn begonnen aan de natour en niet één jong meer hebben verspeeld ergo ze hebben prima gepresteerd. Is het hok slechts geschikt voor een goede 15 duiven, of zijn de maanden juni en juli gewoon niet geschikt voor de jonge duiven. Wij gaan in ieder geval de komende maanden gebruiken om het jonge duiven hok te verbeteren, hoe of wat daar hebben wij (nog) geen idee van, maar er moet iets gebeuren. Ook zal er binnen de combinatie overleg zijn over wanneer we het seizoen 2010 gaan koppelen en spelen, immers we zijn een hok in opbouw en je maakt mij niet wijs dat de 30 jongen die verspeeld zijn allemaal slechte zijn. Ook twijfel ik geen seconde aan de uitstekende verzorging door Jeanney, de duiven krijgen prima voer, schoon water, op tijd mineralen en grit en veel liefde en aandacht, ook zijn ze dit jaar wel tot 15x afgericht, kortom het ontbreekt ze aan niets en toch gaat het verkeerd.
Over de oude duiven zijn we gedeeltelijk tevreden, de doffers hebben het zondermeer goed gedaan, met een eerste en tweede as-duif in de vereniging en drie eerste prijzen mag je tevreden zijn. De "664" heeft uiteindelijk 14 prijzen weten te spelen op 16 inkorvingen en dat verdiend een pluim.Toch zijn we ook hier kritisch, de duivinnen hebben vergeleken met het jaar 2008 minder gepresteerd en ook de jaarlingen hebben niet gepresteerd conform onze verwachtingen. Het minder presteren van de duivinnen komt volgens ons door de onderlinge "verliefdheid" van dit geslacht. Al na twee weken weduwschap zagen we de eerste knikjes naar elkaar en dan weten de meesten onder ons wel wat er gaande is. Mogelijk dat er toch teveel oudere duivinnen tussen zaten, de 662, 670 en 658 kenden het spelletje en zijn dan mogelijk minder gemotiveerd. Ook is het misschien beter de duivinnen niet met de jongen van 18 dagen op het jonge duiven hok te plaatsen, zij worden dan volop gevoerd en worden dan misschien al te "weelderig". Dat bij ons de jaarlingen niet optimaal presteren, is een jaarlijks terugkomend gebeuren, misschien heeft dit iets te maken met de problemen in hun geboortejaar, ook de "948" en de "664" presteerden immers niet echt goed als jaarling, maar maken dit weer helemaal goed vanaf het tweede jaar.
We hebben 7 of 8 jonge doffers en evenzoveel jonge duivinnen overgehouden en zullen die naar alle waarschijnlijkheid allemaal een kans gaan geven, zeker de jonge duivinnen. Van de "oude" doffers houden we in ieder geval de 948, de 664 en de 69 (jaarling) aan en mogelijk nog één of twee jaarlingen. dat betekend dat we volgend jaar met 12 koppels aan de vluchten gaan beginnen.
We zullen de komende maanden minder frequent stukjes schrijven, de duiven op rust ook wij op rust zullen we maar zeggen. Veel succes met het door de rui krijgen van de duiven en op naar het volgende seizoen.
Heb je interesse in jonge duiven of eieren van ons vul het contact formulier (onder de link contact) in, of bel met ons.

Augustus 2009 

04 augustus 2009 Komt het dan toch nog goed? vandaag de volgende oefenvlucht voor de natour, Heteren om 8:00 uur gelost cirkelen de eerste duiven om 8:20 uur boven het hok. We hebben 12 jongen en 8 oude duiven mee en ze komen mooi door elkaar thuis. Opvallend is toch weer de "48" of het nu als weduwnaar is of als nestdoffer hij is er gewoon, zeldzame duiven zullen we maar zeggen. Leuk is te zien dat de twee jongen uit de "48x70" ook nu weer prima op tijd thuis komen, misschien toch iets voor de toekomst? Als ik naar mijn werk ga zo tegen een uur of 8:45 uur zijn er 15 van de 20 thuis en als ik twee minuten op mijn fiets zit volgen er nog 3. We zijn echt tevreden en ik vind het natuurlijk helemaal super voor Jeanney, want wat hebben deze duifjes een aandacht van haar gehad. Vrijdag gaan er ook een goede 20 op de vlucht en de 6 laatjes als vrachtduif. We hebben geen hoge verwachtingen, maar als ze maar regelmatig thuis komen. We laten het jullie weten.

8 augustus vervlogen we onze eerst natour vlucht, vanuit Maaseik, voor ons een goede 122 km. Zoals de trouwe lezer weet, zijn Jeanney en ik zelf  nog niet zo lang "melker", daarvoor zijn er nog teveel zaken die ons niet opvallen en die we op geluk doen, maar wat er op deze eerste natour vlucht gebeurde is echt ongelofelijk. Snelheden van rond de 750 m/min. is ook voor de echte melkers onder ons bijna niet te bevatten. Om twee uur in de middag gelost verwachtten wij onze duifjes zo rond de klok van 15:30 uur, een snelheid van 80 km/uur zou toch mogelijk moeten zijn? Maar hoe anders zou het verlopen, om 16.50 uur valt onze eerste duif, de "664" (kampioen midfond van onze vereniging), valt totaal gedesoriënteerd op de klep. Eerst hoop je nog dat er iets mis is gegaan met de lossing, je gaat hopen dat de duiven een anderhalf uur later gelost zijn en dat het verkeerd op teletekst staat, dit kan immers niet, maar de waarheid is anders. Met onregelmatige pauzes vallen vanaf dat moment de duiven, jongen en ouden door elkaar. We besluiten om de tijd van het afslaan te verzetten naar 20.00 uur. Om 19.00 uur belt nog een lid van de vereniging " je weet toch wel zeker dat de prijzen eruit zijn", vraagt hij. We beloven hem, dat we dit zullen checken en bellen snel een aantal leden van onze club, het klopt, de prijzen zijn er uit, maar meer ook niet. Na de enorme verliezen met de jonge duiven volgt de volgende klap voor de meeste liefhebbers in het Apeldoornse. De collega die om 19.00 uur had gebeld had op dat moment welgeteld 2 duifjes terug van de 25 en zo waren er meer. Wijzelf hebben 21 duiven in concours, en hebben woensdagmiddag ........ alles thuis? Vreemd, maar ook de 12 jongen die nog over waren, komen uiteindelijk thuis en enkelen spelen een mooie prijs.

23 augustus 2009 vandaag een prachtige natourvlucht gehad, we spelen in de vereniging 1-3-9-14 en 22  maar spelen ook een 1e in de kring en dat mag er wezen toch. Onze as-duif de "664" voorop. Hoe mooi kan onze sport dan wezen echt super hoog zat hij en precies uit de goede hoek. De tweede duif is een jonge duif en die speelt ook bij de eerste 10 in de kring. Een beloning voor Jeanney want zelf heb ik door ziekte deze week weinig aan de duiven kunnen doen. Eerder schreef ik al over het het advies van de familie Eijerkamp over het wel of niet spelen van jonge duiven en het lijkt er op dat ze gelijk gaan krijgen, ook gister 14 jongen mee en alles weer thuis. Zijn de maanden juni en juli dan toch funest voor de jongen? Zondag zouden we twee versterkingen voor het kweekhok ophalen bij Geert Munnik uit het Groningse, maar dat hebben we i.v.m. de eerder genoemde ziekte uitgesteld, wel heeft hij de stamkaarten voor ons klaargemaakt en opgestuurd, Jeanney zal ze spoedig toevoegen onder de rubriek "kwekers". Nog twee vluchten te gaan en dat zit het seizoen er weer op, we hopen nog op twee mooie vluchten, maar het wordt steeds moeilijker, omdat de rui de duiven inmiddels stevig in de greep heeft de eerste natour vlucht en meer.juli 2009 

12 juli 2009 Dit weekend hebben we de laatste midfondvlucht gevlogen en we zijn hartstikke tevreden, in de vereniging beginnen we met 2,3 en 7 etc. en ook in de kring ging het super.Onaangewezen hebben we het op de midfond goed gedaan en worden in de vereniging 1 of 2 en in de kring worden we 3 of 4 en dan als extra ook in de regio staan we onaangewezen tussen de grote mannen. Als komend weekend de uitslagen binnenkomen, dan staan we bij de eerste 10 en dat hadden we vooraf niet durven dromen. Tussen mannen als Eijerkamp, Schuiling, Petrie etc. dat is toch wel heel bijzonder. Aangewezen hebben we op twee vluchten de boot gemist en dan kun je deze discipline vergeten. Leuke verassing op de midfond was de “664” die samen met de “820” van Chris Aalpoel lang heeft gestreden om het duifkampioenschap en hij heeft dit op de laatste vlucht met een mooie 2e plaats veiliggesteld. Een mooi resultaat voor deze prachtige blauwe doffer. Op het onderdeel snelheid (Vitesse + Midfond) staan de “948” ( duifkampioen Vitesse) en de “664” prachtig op de 1e en 2e plaats. Wij hebben dit nog niet eerder mee mogen maken.Als de uitslagen definitief vastgesteld zijn zullen we de site uiteraard bijwerken.

Opvallend is wel dat de duivinnen het dit seizoen duidelijk minder naar hun zin hebben dan afgelopen jaar. Alleen de “670” de snelheidskampioene van vorig jaar pakt haar prijzen maar vooral de jaarlingen laten eigenlijk helemaal niets zien. Vanaf het begin hadden de dames teveel interesse in elkaar en blijkbaar gaat dit ten koste van de resultaten. Volgend jaar gaan we de dames opsluiten en verduisteren.

Afgelopen zaterdag ook de eerste jonge duiven vlucht, Jeanney is ’s-morgens een keer of vijf naar het toilet gegaan. Super spannend natuurlijk zo’n eerste jonge duiven vlucht. Ze zijn gelost in Boxtel om 9:45 uur en de eerste valt precies een uur later bij ons op de klep. Drie minuutjes later vallen er nog twee, maar dan wordt het stil, heel stil en dan weet je het al. Tussen 11:00 uur en 11:47 uur vallen er nog 11 en dat betekend dat we er toch 14 van de 29 in de prijzen hebben, maar dan wordt het wachten heel lang wachten. Om 16:00 uur klokken afslaan op de vereniging en de stemming was niet best. Heel veel duiven hadden het hok nog niet gevonden en dat is natuurlijk super balen, daar kweek je die jongen niet voor. De jonge duivenspecialist in onze vereniging H. Diks had er pas 8 van de 24. Zondagavond hebben we hem nog gebeld en er waren er drie bijgekomen. Wat is dat toch dat we ieder jaar weer op die eerste jonge-duivenvluchten zoveel jongen verspelen? Wie het weet mag het zeggen. Jeanney heeft er 24 van de 29 terug, waarvan één met nog maar een halve vleugel, maar ze is dik tevreden. Overigens een klein wonder dat het duivinnetje met de halve vleugel thuis kan komen, echt alle broekpennen zijn eruit gerukt.

Opvallend is het dat je zoveel aan-vliegers krijgt, uitgehongerde vreemde jongen die op je hok landen en precies weten waar ze het hok binnen moeten gaan, net of het vertrouwd is. Wij geven ze dan één of twee dagen voldoende te eten en de praktijk leert dat ze dan ook direct weer vertrekken. Wij hopen dat, gezien het gemis van zoveel jonge duiven, iedere liefhebber dit doet, dan kunnen er uiteindelijk toch nog heel veel terug naar huis.

Wij gaan ze deze week weer oppoetsen en hopen dat we ook komend weekend weer een mooie vlucht mogen hebben. Voor de oude duiven zit het er voor een paar weekjes op maar een aantal van hen zal nog mee doen op de na-tour, want we willen proberen voor het totaal kampioenschap snelheid ( vitesse, midfond, jongen, en na-tour) mee te doen voor de prijzen.

Succes19 juli 2009 Vreugde en verdriet liggen dicht bij elkaar.
vorige week nog de mooie prestaties van de oude duiven beschreven, nu een ramp met de jonge duiven. Onze tweede vlucht met de jongen vanuit Geel is uitgedraaid op een regelrechte ramp. We korfden er 23 stuks in en 's-avonds hebben we er welgeteld 6 thuis, Tijdens het schrijven van dit artikel op zondagmorgen komt er nog één bij, wel een favoriet van Jeanney, maar toch. Ik ga niet wijzen naar anderen en zeuren over een slechte lossing of nog erger over een slechte losplaats, alhoewel ik me met moeite in kan houden, in onze vereniging is bij het afslaan van de klokken ongeveer 30% thuis dus we staan niet alleen in deze ellende. Ook vorig jaar hadden we een rampvlucht vanuit Geel, toen met de oude duiven. Het lijkt er op dat deze losplaats ons slecht gezind is. Jammer dat wel, we hadden heel dringend aanvulling nodig voor onze vliegploeg en dat wordt nu lastig. We stoppen nu ook met de jonge duiven vluchten en gaan de overgebleven jongen samen met een paar laatjes en wat oude duiven verder spelen op de natour. Dit is het tweede seizoen dat we verduisterd hebben, we hebben de jongen ongeveer 15x weggebracht, maar blijkbaar doen we toch een aantal dingen niet goed. We zullen ons beraden op onze fouten en de manier waarop we de komende jaren met onze jonge duiven gaan spelen. Centraal zal de vraag staan "willen we maximaal presteren op de jongeduiven vluchten, of willen we de jongen op een natuurlijke manier voorbereiden op hun toekomst..."? Vorige week ben ik samen met Bep Mosterd bij de familie Eijerkamp geweest om hun overwinning op Bourges te verslaan, we hadden het toen ook over de jonge duiven. Een aantal mensen daar aanwezig waren stellig : "als je een hok wilt opbouwen, speel de jongen dan alleen op de natour eventueel aangevuld met nog enkele vluchten, de verliezen in de maanden juni en juli zijn structureel te groot"! We houden u op de hoogte over onze beslissing.

 

 

Juni 2009 

21 Juni 2009 We zijn weer een maandje verder en de prijzen voor de Vitesse zijn verdeeld, we zijn in onze vereniging in de totaalstand als eerste geëindigd en dat is weer een mooie verbetering ten opzichte van vorig jaar. De 06-1754948 is bovendien duifkampioen in onze vereniging geworden met 6x mee en 6x prijs goed voor 4545 punten en de 07-1361664 is als 9e geëindigd met 5 prijzen en 3066 punten. Kortom we zijn tevreden, maar toch zijn er zaken die ons nog steeds niet bevallen. Zo vallen onze duiven 's nachts nog steeds teveel terug in conditie, volgens ons komt dat door teveel afkoeling op het hok, maar passen we dit aan dan zijn we bang dat de verluchting niet meer goed is en dat is juist zo verbeterd sinds de verbouwing in 2007. Wie het weet mag het zeggen, wij blijven zoeken en experimenteren. Inmiddels is de midfond al drie vluchten gevorderd, ook hier gaat het prima, zo speelden we vorige week een eerste op Morlincourt met de 07-1361670, de kampioen snelheid van vorig jaar. Ze heeft het op de Vitesse toch wat teleurstellend gedaan, met slechts een aantal middelmatige prijsjes, maar op de Midfond laat ze haar klasse weer zien. Deze week is ze als getekende mee geweest naar St Quentin en ja hoor, opnieuw is ze de eerste duif op ons hok en speelt ze na de 1e prijs van vorige week nu een 3e prijs, "she is back in town", zullen we maar zeggen. Overigens hebben we op de St Quentin een prachtige vlucht met de al genoemde 3e plaats, maar verder spelen we ook 4,5,8,11, en 16 en dat is een reeks die we nog niet eerder meegemaakt hebben.

Verder hebben we deze week een bijna drama meegemaakt. We waren de afgelopen twee weken vrij en zijn de jongen gaan africhten, 7x ging dit prima en zaten we al op een afstand van ongeveer 20 km. De 8e keer ging het mis, 39 jongen om 15.30 uur gelost in Renkum ( 35km) komen de eerste twee jongen om 17.30 uur thuis, je bent dan al niet vrolijk en vreest voor grote verliezen, 's avonds hebben we er uiteindelijk 18 en je kunt aan ze zien dat ze niet stilgezeten hebben. De volgende dag komen er nog 11 bij en een dag later nog 1, we zitten nu weer op 30 stuks en dat valt ons uiteindelijk toch nog mee. Wel blijven we met de vraag zitten wat er gebeurd kan zijn? We houden ze een paar dagen binnen om tot rust te komen en zullen zien hoe ze zich nu verder gedragen. Immers 10 juli staat de eerste jongenduiven vlucht op het programma.

Iemand vroeg mij of ik iets wilde vertellen over ons voersysteem en dat doe ik natuurlijk graag. Wij voeren het voer van Versele-laga en wij mengen een aantal soorten door elkaar en dat krijgen de duiven de hele week, we variëren alleen in de hoeveelheid. De mengeling bestaat uit 40% Gery plus ic, 40% Superstar ic, en 20% energie ic. We zorgen ervoor dat de duiven altijd alles opeten en er niets blijft liggen. In het begin van de week krijgen ze ongeveer 25 gr per duif, in het midden 30 gr en de laatste paar voederbeurten 35 gr. Ik kan er verder niets over vertellen, zo doen we het en de duiven vinden het blijkbaar prima zo. In het water doen we twee dagen in de week Forte Fita en daar moeten ze het maar mee doen. Oh ja, grit en mineralen staan altijd op het hok en heel af en toe een geelkuur met BS van dr. de Weerd. Simpel, wij voelen ons er goed bij en onze duifjes presteren beter dan ze ooit gedaan hebben en daar doen we het allemaal voor.

Inmiddels zijn we al bezig met de voorbereidingen voor komend seizoen, we willen ons kweekhok weer aanvullen met twee "supers", we bezoeken hiervoor diverse liefhebbers uit het hele land. Dit is erg leuk om te doen, we zoeken duiven die ons straks op de dagfond verder kunnen helpen en je doet er ook nog eens hele leuke contacten mee op. Het is dan ook mooi om te zien dat Will en Falco Ebben, maar ook Nico-Jan Koenders de dagfondvluchten in de afdeling 8 domineren en zoals u heeft kunnen lezen hebben wij daar de meeste kwekers van. We kunnen dan ook bijna niet wachten om op deze prachtige vluchten mee te gaan spelen.

Mei 2009 

23 mei 2009 Inmiddels hebben we 5 vluchten achter ons, 4 x Vitesse en 1 x Midfond, ik blijf het overigens maar vreemd vinden dat we midden in de Vitessecompetitie opeens een Midfond vlucht krijgen. Oude melkers leggen me dan uit dat dit voor de Fond-liefhebbers is, hun duiven maken anders te weinig kilometers wordt er gezegd. Nou een vlink portie geleuter zullen we maar zeggen. Op dit moment staan we in onze vereniging de Valeouwe op de 1e plaats op de Vitesse totaal, dus dat is heel mooi en ook op totaal snelheid ( Vitesse + Midfond) staan we op de 1e plaats. Toch zijn we niet helemaal tevreden. Afgelopen woensdag zijn we met een 6-tal duiven bij Nanne Wolf geweest, omdat we vinden dat de duiven te ruw in de veren zitten, ze zitten niet helemaal strak zeg maar. Nanne heeft alles gecontroleerd maar niets gevonden, ook niet na drie dagen mest op de kweek. Dus.... zeg het maar. Overleggen met Jean dus, we hebben toch niets anders gedaan dan vorig jaar...of toch wel, natuurlijk we hebben roosters in het hok gelegd en zoals duivenmelkers dan zijn, vanmorgen gelijk aan het werk gegaan en de roosters eruit gehaald, nu maar hopen dat ze nog beter in forme komen. Ook is het leuk te vermelden dat naast de wat oudere duiven, zoals de "948" met inmiddels 5 prijzen en de "658" ook met 5 prijzen, nu ook de jaarling duivinnen beginnen te komen, het heeft wel even geduurd, maar we zijn hoopvol voor de toekomst. De jaarling doffers zijn nog met andere dingen bezig dan prijs vliegen, er zitten toch een paar mooie tussen, dus we hopen dat daar ook binnenkort verandering in komt. We hebben in onze afdeling GOU nog 2 Vitesse vluchten te gaan en dan zit dat onderdeel er al weer op. We gaan ons uiterste best doen om bovenaan te blijven, dus poetsen deze week.

De jongen vliegen inmiddels een goed uur bij huis en over een week stoppen we met verduisteren, een weekje later gaan die 's morgens om 6.30 uur de lucht in. Het is een mooi koppel en de eerste favorieten dienen zich aan. Dat betekend uitkijken want onze ervaring is de laatste jaren dat we die als eerste kwijt zijn. Kijk zoveel verstand hebben Jean en ik nu van duiven.Wink

Wat ik nog kwijt wil, zoals gezegd waren we woensdag bij Nanne, we hoorden het verschrikkelijke nieuws over de ziekte van zijn vrouw Laura. Op zo'n moment besef je nog eens, dat de duivensport maar een hobby is en het vooral  de bedoeling is om ontspanning en plezier te beleven

April 2009 

11 april 2009 de eerste oefenvlucht is vandaag vervlogen, we zijn tevreden. Om 8:45 uur gelost in Heteren vielen de eerste duiven om 09:04 uur  ( de 662 en de 664 voorop) en in een tijdsbestek van ongeveer 5 minuten heb ik er een stuk of 10, waarbij een 7-tal jaarlingen. Vooral dat laatste stemt ons tevreden, we hadden ze tot nu toe een keer of 5 weggebracht tot Arnhem, voor ons 25 km en telkens waren het de 6 ervaren duiven die voorop kwamen. Vrijdag morgen nog eens weggebracht en toen ging het ineens wel goed. Het is voor ons een maatstaf als we in Arnhem lossen moeten de duiven - als ze goed zijn - in het hok zitten, als we thuis komen en dat was vrijdagmorgen het geval. Vandaag dus binnen een uurtje 24 van de 25 thuis en ook de laatste jaarling is keurig thuisgekomen. Het is de bedoeling ze ook 2e paasdag, bij goed weer, nog eens weg te brengen en dan misschien woensdag nog een keer. Bij goed weer gaan ze dan vrijdag weer de mand in voor de 2e oefenvlucht van  Boxtel, voor onze vereniging is dit een soort verlate Paasvlucht, we maken een klein concours met een verenigingsuitslag, zodat iedereen zijn installatie kan testen en we ook in de vereniging kunnen zien of alles voor elkaar is. Het is gelijk de kans om te zien hoe de concurrentie in de vereniging ervoor staat en dat is leuk meegenomen.

Met de jongen is en blijft het vreemd gaan, we hebben ze nu vanaf 21 maart verduisterd en ze ruien volgens ons goed de kleine veertjes, we hebben ook de indruk dat ze er gezond bijzitten, maar nu vliegen ze voor geen meter. We hebben geen ervaring met verduisteren, dus misschien is het wel normaal, immers ruiende duiven hebben minder vlieglust. We zijn er op het hok inmiddels 7 verspeeld, waarvan er één tegen de ramen van onze schuifpui zijn nek gebroken heeft, de anderen zijn "ophol" geslagen bij het bezoek van een roofvogel en hebben het hok blijkbaar niet meer terug kunnen vinden. Jammer, maar we zullen hiermee moeten leren omgaan. De partij van de dieren zal er niet mee instemmen dat we wat aan het roofvogel bestand doen vrees ik.

Nog twee weken te gaan en dan starten met de Vitesse vluchten, het wordt voor ons de eerste keer dat we hebben geprobeerd de duiven hiervoor te prepareren, we weten dus niet goed wat we kunnen verwachten, maar dat we het spannend vinden dat mag je geloven. De adrenaline begint  langzaam maar zeker weer door onze aderen te stromen en zo hoort dat ook.

In mijn vorige stukje schreef in over de Turkse tortels bij ons in de tuin, we hebben gedaan wat we konden, maar de eieren zijn toch opgegeten door een paar eksters of kraaien, Jut en Jul waren echt een tijdje de kluts kwijt, maar als we het goed gezien hebben zal het ons niet verbazen als er binnenkort weer eitjes liggen.25 april 2009 We hebben dit weekend onze eerste vlucht vervlogen, op een afstand van ongeveer 130 km is regio 2 van de afdeling 8, 's morgens om 8:30 uur gelost. met een ZZO wind kracht 2 tot 4. We wisten niet goed wat we er van moesten verwachten, we hebben nog niet eerder de Vitesse  serieus genomen en de resultaten op de africhtingen waren wisselend, vaker slecht dan goed. Bij het inkorven waren we ook niet tevreden, ze waren nog niet echt strak, en er zat onvoldoende spanning op de spieren. We hebben het vermoeden dat ons hok teveel afkoeld 's-nachts en dat houdt de vorm tegen. Het is niet anders en we durven dit niet aan te pakken, we zijn ozo bang dat het weer mis gaat met ons hok en de verluchting. Om 10:08 valt de eerste op het hok de "778" een mooie, bijna zwarte, jaarling duivin, direct daarop valt de "948"onze eerste getekende en binnnen een paar seconden is daar ook "opa"  de "282 van 2005 is onze oudste duif en we zijn blij dat hij zich weer laat zien, vorig jaar was het niet echt top met hem, maar we zijn een beetje aan hem gehecht, dus hij mocht blijven. Binnen 4 minuten draaien we 9 duiven en dat hebben we nog niet eerder meegemaakt. Bij het uitlezen van de klokken blijkt dat we goed begonnen zijn met een 9e prijs ( zie rubriek wedvluchten) en 14 duiven in de prijzen. We zijn dus hartstikke tevreden. We hebben ook alle duiven terug gekregen en dat is ook mooi met 19 jaarlingen mee. We gaan ze weer oppoetsen en voorbereiden op volgende week, ze gaan dan naar Duffel, een goede 160 km. Onder de rubriek "Wedvluchten" houden we u wekelijks op de hoogte van de resultaten en iedere maand zal ik een stuk schrijven om u op de hoogte te houden. Ook wil ik nog vermelden dat de jonkies van Jean inmiddels aan het vliegen zijn en we houden ze nu ongeveer een uurtje in de lucht, werd ook wel tijd vinden we, ze ruien nog steeds goed en de eetlust is opperbest. Jean is ze inmiddels aan het dresseren en dan kun je maar beter luisteren weet ik uit ervaring...

 

 

 

Maart 2009 

21 maart 2009 inmiddels hebben we 39 jongen gespeend, van ons gezamenlijke kweekhok (Hans/Rob) zijn 18 prachtige jongen gekomen. Verder zitten er jongen uit het vlieghok en natuurlijk uit ons eigen kweekhokje. Super leuk weer deze jonge duiven buiten te zien in de heerlijke lente zon. Vandaag zijn we ook begonnen met verduisteren, 's avonds om 18:00 uur gaat het zwarte doek ervoor, hopen dat het beter gaat dan vorig jaar, we laten nu de mechanische ventilatie 's avonds aan, zodat er wel verluchting is. Woensdag de 23e gaan we 's-middags naar Nanne Wolf om de oude duiven te enten en onze grote vriend Baco (de hond) krijgt gelijk zijn jaarlijkse spuitje. Hij komt hier eens per jaar, maar als we in de buurt komen wordt hij al zenuwachtig, jaren geleden heeft Nanne hem namenlijk ook van zijn mannelijkheid beroofd en dat heeft blijkbaar grote indruk op hem gemaakt. De doffers en duivinnen vliegen inmiddels dagelijks een uurtje buiten en ik ben eigenlijk best tevreden. Als het weer het toelaat is het de bedoeling om vanaf 01 april te starten met africhten, we proberen dan 3x per week met ze te rijden, tot ongeveer 25 km. Afgelopen dinsdag zijn we samen naar dr. Marien in België geweest, ik was erg benieuwd of hij "iets" kon vinden bij onze duiven, het zit me nog steeds niet lekker dat ze zo slecht op eieren kwamen. Na onderzoek van de mest, en de duiven zelf, kwamen dezelfde woorden als vorig jaar; " ze zien er goed uit en mankeren niets". We hebben vervolgens weer mineralen en vitamines meegenomen en dat was het. Op dit moment voeren we de jongen nog volop met Start ic. van Versele laga en de oude duiven krijgen ongeveer 30gr van een mix van 1/3 Gery plus, 1/3 winter ic, en 1/3 start ook van Versele Laga. Het is mijn bedoeling om de jongen nog een week of 4 op de start mengeling te houden en de mengeling van de oude duiven wil ik eigenlijk ook het hele seizoen zo laten, misschien dat we op de midfond nog wat energie mix bij gaan voeren, we zullen het zien, ons gevoel zal dit bepalen. Natuurlijk krijgen ze nu bij het binnenkomen al een pinda en wat lekkers om de discipline al wat op te voeren, erg belangrijk straks tijdens de vluchten  volgens ons. We hebben weinig ervaring met de Vitesse en willen de duiven niet gelijk opbranden, dus wordt er tijdens de africhtingen niet getoond. We zullen de week voor de eerste vlucht wel één of twee keer tonen om ook de jaarlingen op scherp te krijgen. Veel succes met jullie voorbereiding.

Deze week hebben ook een paar Turkse tortelduifjes hun liefde bekrachtigd met een nestje in onze Red Rubinia, deze duifjes bezoeken ons al jaren en vinden het nu blijkbaar tijd om ook hun nestje bij ons te maken. Inmiddels liggen er twee eitjes in. Helaas hebben een paar grote kraaien dit ook ontdekt en we zullen alle zeilen moeten bijzetten om deze rovers van het nest weg te houden. We gaan ons best hiervoor doen.

Binnenkort gaat Jean weer wat nieuwe foto's plaatsen.

Februari 2009 

11 februari 2009 zoals beloofd een update van ons stukje van 24 januari, het bezoek aan Nanne Wolf heeft niets opgeleverd, de mest van de duiven is prima en ze hebben ook niet de door mij gevreesde paratyfus. Wat het dan wel is, misschien is onze voorbereiding onvoldoende geweest gezien de heftige koude op het moment van koppelen. Ik moet bekennen dat ik het antwoord schuldig moet blijven. Inmiddels zit ongeveer alles op eieren en zijn zelfs de eerste jongen geboren, zo op het oog zie ik niets vreemds. Op het gezamenlijke kweekhok van mijn broer en ons zitten 9 kweekkoppels en deze hebben precies 18 jongen, beter kan niet. Het kan dus blijkbaar wel.

Wat wel bijzonder vreemd was dat we vorige week bij de "662" opeens spoelwormen vonden. Dus een paar dagen na het bezoek aan de dierenarts blijkt in ieder geval één duif goed ziek van deze parasieten. We hebben vervolgens alle duiven een Wormac tablet van dr. de Weerdt opgestoken, maar verder niets meer gevonden, kennelijk was de rest dus niet besmet. Wel het hele hok goed schoon gemaakt en ontsmet met Dettol, je kent dat wel, dat ontsmettingsmiddel dat ze in ziekenhuizen gebruiken! We wachten nu verder maar af hoe het met de jongen gaat. We zullen wel een paar weken eerder naar België gaan om de duiven en mest ook nog eens goed door dr. Marien te laten onderzoeken, immers het seizoen staat zo weer voor de deur en wij willen er vanaf het begin staan. We laten de vliegers inmiddels twee keer per week los en dan begint de duivensport voor ons gelijk weer leuker te worden, het spelen door de lucht, het gezamenlijk in een ijskoud bad duiken etc. is toch weer hartstikke leuk om te zien. Enfin, we gaan proberen de jongen goed op te kweken en hopen zo over een week of vier, vijf een goede 35 jongen in het jongeduiven verblijf te hebben. Jean kan dat weer beginnen met het tam maken en uitwennen, ze ziet er echt naar uit. Vanaf begin maart gaan de duiven ook weer wat vaker naar buiten. Vanaf dat moment begint het bij ons toch al weer te kriebelen.

Januari 2009 

zaterdag 10 januari hebben we alles gekoppeld en het valt niet mee. De doffers van de kwekers zijn enorm agressief en veel duivinnen moeten het ontgelden. De koppen en de ogen van diverse duivinnen zijn behoorlijk toegetakeld. Uiteindelijk hebben we de duivinnen in bescherming genomen en een aantal hebben we weggehaald bij de doffers. Enkele dagen later hebben we ze weer bijgeplaatst, maar het is een heel moeizaam traject geworden.

24 januari 2009
Nu op 24 januari is alles met elkaar aangelopen en hebben een aantal koppels nesten gebouwd. Eén koppel van de kwekers heeft nu eieren. Bij de vliegers gaat het ook niet goed. We hebben grotendeels vrije koppeling gedaan, maar de hormonen huishouding van vooral de duivinnen was nog niet zoals het eigenlijk hoort voor een koppeling. We hebben de vliegduiven niet bijgelicht en de strenge kou op het moment van koppelen zullen daar ongetwijfeld debet aan zijn. Bij de vijf koppels in hok 3, waarvan we de broedhokken tegenover elkaar hebben staan,verliep de koppeling ook niet echt fijn, de doffers zien elkaar door de stand van de broedhokken de hele dag en dat roept blijkbaar veel jaloezie op. De consequentie is, heel veel vechtpartijen en ook hier veel fysiek ongemak bij de diverse duiven. Nadat Jean de helft van de broedhokken heeft geblindeerd met een soort karton gaat het nu goed. Bij de vliegduiven heeft alleen "opa" met de "811" nu eieren. Al met al is het dus wat teleurstellend verlopen en we hebben daarom besloten om a.s. woensdag met een paar duiven naar Nanne Wolf te gaan en daar ook de mest goed te laten onderzoeken. Op de clubavond van afgelopen donderdag heb ik ook met een aantal ervaren melkers gesproken en een aantal van hen opperde dat er misschien sprake is van paratyfus. Laten we hopen dat dit niet het geval is, maar we willen nu toch zekerheid of er misschien toch iets aan schort, immers sinds vorig jaar hebben we het kuren van de duiven afgezworen. Wij vinden juist dat de duiven er mooi bijzitten en hopen dan ook dat we het gekozen beleid, van niet kuren, voort kunnen zetten. Woensdag zullen we meer weten en we houden u natuurlijk op de hoogte. Afgelopen week hebben we in alle afdelingen roosters geplaatst met daaronder de vloerdekkorrels van Natural. Het scheelt ons veel tijd met schoonmaken en die tijd kunnen we nu besteden aan de omgang met de duiven.

November 2008 

19 november 2008 we hebben de doffers en duivinnen al vanaf begin november gescheiden zitten. De duivinnen worden de hele dag buiten in de ren opgesloten en de doffers, verdeeld over 2 afdelingen hebben de vrije keuze, ze mogen buiten of binnen verblijven.

Het voer bestaat nu hoofdzakelijk uit de wintermengeling van Versele-laga, aangevuld met wat kleine zaden. Twee maal per week gaan er mineralen over het voer en om de dag doen we wat forte vita van Travipharma door het water. Bijna alle duiven zijn inmiddels bezig met de laatste slagpen. De duiven komen niet meer los vanaf de laatste natour vlucht en dat blijft zo tot de laatste slagpen volledig is ingegroeid. We hopen dat alle duiven vanaf 01 januari weer twee keer per week los kunnen, maar we laten dat wel een beetje afhangen van de aanwezigheid van roofvogels. Op dit moment zien we regelmatig van die grote jongens boven het hok cirkelen, dus voorlopig lekker binnenhouden.

Voor het jongeduiven hok hebben we dit weekend een mooie spoetnik gekocht, deze is helemaal dicht en geschikt voor elektronisch constateren. We beraden ons nog of we ook voor de andere drie hokken een soort invliegspoetnik/invliegklep gaan aanschaffen.

Vandaag ook bij mijn neef en collega duivenmelker Theo Oortwijn geweest om te zien hoe het met hem en de duiven gaat, ook hij heeft mechanische ventilatie en heeft het afgelopen jaar wel succesvol de jonge duiven kunnen verduisteren. Bij ons is dit niet gelukt, volgens mij kwam dit door gebrek aan zuurstof in het hok. Ik heb bij hem gezien hoe hij het heeft gedaan en dat gaan we het komende jaar dus ook proberen. We zijn nog wel wat onzeker over het verduisteren, telkens als we het proberen lopen de duiven een vervelende ziekte op, het afgelopen jaar hebben we zelfs een aantal dode jongen gehad. Als iemand tips voor ons heeft rond het verduisteren dan houden we ons aanbevolen.


We zijn weer een maandje verder en de prijzen voor de Vitesse zijn verdeeld, we zijn in onze vereniging in de totaalstand als eerste geëindigd en dat is weer een mooie verbetering ten opzichte van vorig jaar. De 06-1754948 is bovendien duifkampioen in onze vereniging geworden met 6x mee en 6x prijs goed voor 4545 punten en de 07-1361664 is als 9e geëindigd met 5 prijzen en 3066 punten. Kortom we zijn tevreden, maar toch zijn er zaken die ons nog steeds niet bevallen. Zo vallen onze duiven 's nachts nog steeds teveel terug in conditie, volgens ons komt dat door teveel afkoeling op het hok, maar passen we dit aan dan zijn we bang dat de verluchting niet meer goed is en dat is juist zo verbeterd sinds de verbouwing in 2007. Wie het weet mag het zeggen, wij blijven zoeken en experimenteren. Inmiddels is de midfond al drie vluchten gevorderd, ook hier gaat het prima, zo speelden we vorige week een eerste op Morlincourt met de 07-1361670, de kampioen snelheid van vorig jaar. Ze heeft het op de Vitesse toch wat teleurstellend gedaan, met slechts een aantal middelmatige prijsjes, maar op de Midfond laat ze haar klasse weer zien. Deze week is ze als getekende mee geweest naar St Quentin en ja hoor, opnieuw is ze de eerste duif op ons hok en speelt ze na de 1e prijs van vorige week nu een 3e prijs, "she is back in town", zullen we maar zeggen. Overigens hebben we op de St Quentin een prachtige vlucht met de al genoemde 3e plaats, maar verder spelen we ook 4,5,8,11, en 16 en dat is een reeks die we nog niet eerder meegemaakt hebben.

Stuur e-mail* Invoer verplicht
Website by Folibee
web counter
web counter